El emeğinin güzelleştirdiği, en güzel lezzetlerimizden biri mantı. Türk mutfağı denince sadece ülkemizde değil, tüm dünyada ismi bilinir, akıllara ilk gelen isimlerden biridir. Bir kaşığa 40 tane sığdırılan Kayseri mantısı, sosyete mantısı, yufka mantısı ve daha nice farklı mantı tarifi... Hepsinin damaklarımızdaki ve sofralarımızdaki yeri çok ama çok farklı.
Ancak son zamanlarda kolaya kaçılıp dışarıdan hazır mantılar alınmaya başlandı. Bu mantıların lezzeti ne yazık ki evde yaptıklarımız ve yediklerimizin yerini tutamıyor. Bir kere, bol bol yapıp dilediğiniz zaman çıkarıp mantı yapabilin diye dondurucuya atmalık mantıları nasıl yapacağınızın sırlarıyla karşınızdayız. Bozulmadan, birbirlerine yapışmadan mantılar hazırlıyoruz. Buyursunlar.
Dondurucuya koymalık mantı nasıl yapılır ve saklanır?
Hepimizin bildiği klasik mantı hamurunu hazırlayıp açarak işe başlayalım. Buzlukta uzunca bir süre dayanmasını istediğimiz için bu hamurun içerisinde yumurta, yoğurt, süt gibi gıdalar kullanmamaya özen gösteriyoruz. Aksi takdirde buzlukta dayanma sürelerini azaltmış ve lezzetlerini bozmuş oluruz. Maya da kullanmıyoruz, çünkü kabarmasını ve bozulmalar yaşamasını istemiyoruz. Mantı hamuru için un, su ve tuzdan başka bir şeye ihtiyaç yok. Bu malzemelerden ele yapışmayan bir hamur elde edin. Nemli bir bez serip, oda sıcaklığında 15 dakika dinlendirdikten sonra dilediğiniz kalınlıkta açın. Bir bıçak yardımıyla dilediğiniz boyutlarda kareler halinde kesin.
Gelelim iç harcına. Buzlukta uzun süre duracağı için bizim önerimiz mantının iç harcına soğan gibi malzemeler koymamanızdan yana. Çünkü mantının iç harcını çiğden koyacağız ve koku yapmasını istemeyiz. Yine de soğan koymak isterseniz, rendeleyip suyunu iyice sıktıktan sonra harca ilave etmenizi öneririz. Hazırladığınız kıymalı iç harcı güzelce yoğurduktan sonra kare şeklindeki hamurların üzerine pay edin.
Hamurların uçlarını üst tarafta birleştirerek şekil verin ve hamurlarınızı bir tepsinin içerisine aktarak üzerine nişasta serpin ki yapışmasınlar. Tüm mantılara bu işlemi uyguladıktan sonra tepsileri buzluğa atın ve yarım saat kadar bir süre nişastalar üzerlerine güzelce yapışıp kuruyana kadar soğutun.
Soğuyan mantılarınızı dolaptan çıkarın ve kilitli ya da buzdolabı poşetlerinizin içerisine pay ederek dondurucaya atın. Dilediğiniz zaman çıkarıp kaynamış suyun içerisine atarak pişirin ve afiyetle tüketin. Bir diğer yöntem ise nişastaladıktan sonra mantıları 200 derecede ısıtılmış fırında 5-8 dakika arası fırınlamak. Oda sıcaklığında soğuttuktan sonra buzdolabı poşetlerine aktarmak. Bu şekilde de saklayabilirsiniz mantılarınızı.
Yorumlar
0