Bebeğiniz sağlıklı olduğu halde nedensiz yere aşırı derecede ağlıyorsa, susturmakta ve sakinleştirmekte büyük zorluk yaşıyorsanız muhtemelen kolik bir bebek sahibisiniz. Annelerin korkulu rüyası kolik bebek, hem kendini hem de aileyi yıpratan bir süreç yaşatır. Ağlamalar adeta nöbet halinde görülür. 2-4 haftalıkken başlayan kolik bebek bulguları genellikle bebek 3-4 aylıkken sona erer.
İçindekiler
-
Kolik nedir?
Bebeklerde kolik, genellikle belirli bir nedenle ilişkilendirilemeyen, yoğun ve sürekli ağlama nöbetleridir. Bu durum, bebeğin sağlığını doğrudan etkilemez, ancak hem bebeğin hem de ebeveynlerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.
Bebeklerde ağlama, sıcak, soğuk, açlık, yatma pozisyonu, hastalık gibi bazı etkenler size bebeğinizin kolik olabileceği hakkında bilgi verir. Kolik, sağlıklı ve iyi beslenen bebeklerde üçüncü haftada başlayıp üçüncü ayda biter. Bebeklerde yoğun ağlama ve huzursuzluk hali 'kolik' olarak tanımlanabilir.
-
Koliğin nedenleri nelerdir?
Bebeklerde koliğin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, koliğin gelişmesinde bebeğin kendisinden kaynaklı bir durum olabilir. Bunun yanında anne babanın ya da çevrenin etkisi de gelişimi için problem teşkil edebilir. Sinir sistemi henüz tam olarak gelişmemiş bebeklerin karınlarında meydana gelen gaza bağlı gerginlik, onların bunu ağrı olarak hissetmelerine sebep olur. Ailedeki gerilim ve stres de bebeklerdeki koliği başlatabilir ya da tetikleyebilir. Huzurlu ve stressiz bir ortam kolik bebek için oldukça önemlidir. Gebeliğini zor geçirmiş, stres yaşamış, lohusalığı da yine zor geçen annelerin bebeklerinde koliğe daha çok rastlanır. Mama ile beslenen bebeklerin de kolik olmaya daha yatkın oldukları gözlemlenmektedir.
Bebeğim kolik nedeniyle mi ağlıyor, yoksa nedeni başka mı?
Kolik hafif, orta ve ağır şiddetlerde görülebilir. Hafif koliği olan bebek akşamları nedensizce huzursuzlanır. Orta ve ağır formda ise genellikle akşama doğru yüzde kızarma ve kaşları çatma görülür. Ardından bebek bacaklarını karnına doğru çeker ve ağlamaya başlar. Ağlama nöbeti sıklıkla devam eder. Ağlama nöbeti bağırsak guruldaması, gaz çıkarma ya da kaka yapma ile sonlanır. Bebeğiniz sürekli ağlıyorsa ve rahatlamıyorsa, kolik olduğuna karar vermeden önce bir doktora danışın.
-
Kolik nasıl tedavi edilir?
Yorumlar
0