Kolik Tedavisi

Onlar Hiç Üzülmesin: Bebeklerde Kolik Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Favorilerime
Ekle

Bebeğiniz sağlıklı olduğu halde nedensiz yere aşırı derecede ağlıyorsa, susturmakta ve sakinleştirmekte büyük zorluk yaşıyorsanız muhtemelen kolik bir bebek sahibisiniz. Annelerin korkulu rüyası kolik bebek, hem kendini hem de aileyi yıpratan bir süreç yaşatır. Ağlamalar adeta nöbet halinde görülür. 2-4 haftalıkken başlayan kolik bebek bulguları genellikle bebek 3-4 aylıkken sona erer.

İçindekiler

  • Kolik nedir?

Kolik Nedir

Bebeklerde kolik, genellikle belirli bir nedenle ilişkilendirilemeyen, yoğun ve sürekli ağlama nöbetleridir. Bu durum, bebeğin sağlığını doğrudan etkilemez, ancak hem bebeğin hem de ebeveynlerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.

Bebeklerde ağlama, sıcak, soğuk, açlık, yatma pozisyonu, hastalık gibi bazı etkenler size bebeğinizin kolik olabileceği hakkında bilgi verir. Kolik, sağlıklı ve iyi beslenen bebeklerde üçüncü haftada başlayıp üçüncü ayda biter. Bebeklerde yoğun ağlama ve huzursuzluk hali 'kolik' olarak tanımlanabilir.

  • Koliğin nedenleri nelerdir?

Kolik Nedenleri

Bebeklerde koliğin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, koliğin gelişmesinde bebeğin kendisinden kaynaklı bir durum olabilir. Bunun yanında anne babanın ya da çevrenin etkisi de gelişimi için problem teşkil edebilir. Sinir sistemi henüz tam olarak gelişmemiş bebeklerin karınlarında meydana gelen gaza bağlı gerginlik, onların bunu ağrı olarak hissetmelerine sebep olur. Ailedeki gerilim ve stres de bebeklerdeki koliği başlatabilir ya da tetikleyebilir. Huzurlu ve stressiz bir ortam kolik bebek için oldukça önemlidir. Gebeliğini zor geçirmiş, stres yaşamış, lohusalığı da yine zor geçen annelerin bebeklerinde koliğe daha çok rastlanır. Mama ile beslenen bebeklerin de kolik olmaya daha yatkın oldukları gözlemlenmektedir.

Bebeğim kolik nedeniyle mi ağlıyor, yoksa nedeni başka mı?

Kolik hafif, orta ve ağır şiddetlerde görülebilir. Hafif koliği olan bebek akşamları nedensizce huzursuzlanır. Orta ve ağır formda ise genellikle akşama doğru yüzde kızarma ve kaşları çatma görülür. Ardından bebek bacaklarını karnına doğru çeker ve ağlamaya başlar. Ağlama nöbeti sıklıkla devam eder. Ağlama nöbeti bağırsak guruldaması, gaz çıkarma ya da kaka yapma ile sonlanır. Bebeğiniz sürekli ağlıyorsa ve rahatlamıyorsa, kolik olduğuna karar vermeden önce bir doktora danışın.

  • Kolik nasıl tedavi edilir?

Kolik Tedavisi

Emziren anne, ne yiyip içtiğine dikkat etmelidir. Çünkü annenin tükettiği bazı gıdalar bebekteki gaz sancısını artırmaktadır. Anne sütü yerine mama ile beslenen bebeklerde mamanın değiştirilmesi atakların azalmasını belki de ortadan kalkmasını sağlayabilir. Bebeğin başının beslenme sırasında yüksekte tutulması da hazmını kolaylaştırır ve gaz sancısının oluşmasını azaltır.

Bebek ağladığında bebeği kucağa almak ve sırtına ritmik hareketlerle hafifçe vurmak da onu rahatlatır. Bebeği bebek arabasıyla ya da otomobille gezdirmek de kolik bebeği susturup sakinleştirmek için tercih edilebilir bir yöntemdir. Ilık bir banyo, bebeğin karnına saat yönünde yumuşak hareketlerle yapılan masaj da rahatlatıcı diğer etkenler olarak sıralanabilir. Unutmayın, her bebek farklıdır ve her bebeğin yapılan yöntemlere tepkisi de farklı olacaktır. Bu nedenle denemeler yapmalı ve bebeğinizin tepkisine göre hareket etmelisiniz.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere çocuk doktorunuzun uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?