manset-bebeklerde-demir-eksikligi

Sağlık İçin Önemli Element: Bebeklerde Demir Eksikliğinin 7 Belirtisi

Favorilerime
Ekle

Demir sağlık için çok önemli bir elementtir. Demir, dokulara oksijen taşınmasında rol oynadığı gibi vücutta pek çok enzimin yapısında da bulunur. Demir aynı zamanda kana kırmızılığını veren hemoglobin adlı maddenin de yapı taşıdır. Demir eksikliği her yaşta ve her iki cinste de görülebilmesine rağmen en sık 6-24 ay arasındaki bebekleri etkiler. Annede çok ağır demir eksikliği yoksa bebekler kendi demir depolarıyla doğarlar. Bu nedenle erken doğan bebekler hariç zamanında doğan ve anne sütüyle beslenen bebeklerde demir eksikliği ve buna bağlı anemi gelişmez. Erken doğan bebekler yeterli demir deposuyla doğmadıkları için 2. aydan itibaren demir takviyesi almaya ihtiyaç duyarlar.

Bebeklerde demir eksikliği nedenleri

bebeklerde-demir-eksikligi-nedenleri

Zamanında doğan bebeklerin yeteri kadar demir depoları bulunur. Eğer bebek anne sütüyle besleniyorsa demir emilimi iyi olacağından demir depoları boşalmaz. İnek sütü ile beslenen bebeklerde ne yazık ki demir emilimi zayıf ve bağırsaklardan demir kaybı fazla olur. Bu nedenle erken dönemde inek sütü ile beslenen bebeklerde demir eksikliği daha sık görülür. Anne sütü ilk 6 ay bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılarken 6. aydan sonra mutlaka ek besinlere başlanması gerekir. Kırmızı et, balık, pekmez, bakliyatlar gibi demirden zengin besinleri tüketmeyen bebeklerde demir eksikliği gelişir. Kronik kan kaybı yapan hastalıklar, kronik ishaller ve paraziter hastalıklar ile aşırı çinko kullanımı demir eksikliğinin diğer nedenleri arasında bulunur.

Bebeklerde demir eksikliğinin 7 belirtisi

bebeklerde-demir-eksikligi-anemisi

1. Demir eksikliği olan bebeklerde iştahsızlık en sık rastlanan bulgulardan biridir.
2. Ağlarken morarma ve katılıp kalma sık görülen diğer bir belirtidir. Demir eksikliği olan bebeklerde çok ağlama, sinirlilik ve uykusuzluk görülebilir.
3. Demir eksikliği bebeklerde yutma güçlüğüne yol açar.
4. Bu bebekler diğer bebeklere göre daha sık hastalanırlar. Tırnaklar zayıf ve güçsüz olur ve çabuk kırılır. Saçlarda dökülme de bu bebeklerde sık karşılaşılan bir bulgudur.
5. Demir eksikliği anemisi gerçekleşirse sinirler zayıflar ve bebeklerin gelişiminde gerileme olur. Yürümeye başlamış olan bir bebek bu dönemde yürümeyi bırakabilir.
6. Demir eksikliği olan bebekler soluk benizli görünür.
7. Toprak, kireç, kağıt ve peçete yeme demir eksikliğinin bir diğer belirtisi olarak gözlemlenir.

Bebeklerde demir eksikliği anemisi nedir?

demir-eksikligi-belirtileri

Demir kanımıza kırmızılığını veren hemoglobin adlı maddenin yapı taşıdır. Hemoglobin dokulara oksijen taşınmasından sorumludur. Hemoglobinin yaşa göre olması gereken değerin altında kalması durumu anemi olarak adlandırılır. Demir eksikliğine bağlı kansızlığa demir eksikliği anemisi denir. Demir eksikliği anemisinde görülen belirtiler daha şiddetli seyreder. Demir eksikliği anemisi tedavisinde demir içeren gıdaların artırılması, demir içeren ilaçların kullanılması ve kansızlığa neden olan hastalık varsa tedavi edilmesi gerekir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?