Kuzu göbeği mantarı nasıl yetiştirilir?

En Özel Mantar Türlerinden Biri O: Kuzu Göbeği Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Favorilerime
Ekle

Zehirli olanlarına denk gelmemek için mutlaka güvenilir adreslerden aldığımız, yemeklere muazzam bir lezzet katan, yeri geldiğinde etin bile yerini dolduran mantarların en özel olanlarından biriyle, kuzu göbeği mantarıylayız bugün. İstedik ki bu kez onu az bilinen yönleriyle masaya yatıralım, kuzu göbeği mantarı nasıl yetiştirilir, kuzu göbeği mantarının bakımı nasıl yapılır bir bir öğrenelim.

Bu sayede hem bitki yetiştiriciliği yapanlara fikir vermiş olalım hem de bir kuzu göbeği mantarına ulaşmanın aslında nasıl bir süreç olduğunu keşfedelim, değerini daha çok bilelim.

Hadi gelin, hiç lafı uzatmadan başlayalım!

Kuzu göbeği mantarı nasıl yetiştirilir?

kuzu-gobegi-mantari-nasil-yetistirilir-shutter-2

Morel mantarı, höbelen mantarı ve döbelen mantarı gibi isimlerle de anılan kuzu göbeği mantarı, ne yazık ki yetiştiriciliği pek de kolay olmayan bir mantar türü. Dolayısıyla onu yetiştirmek için bilinmesi ve uygulanması gereken önemli püf noktaları var. Şimdi bu püf noktaları öğrenme, kuzu göbeği mantarı nasıl yetiştirilir keşfetme zamanı!

Kuzu göbeği mantarını yetiştirmek için genel olarak bilmeniz gerekenler şöyle:

Ortam: Kuzu göbeği mantarı her alanda kolayca yetişmiyor, aksine onun sağlıkla yetişebilmesi için tohumlarının belirli ağaçların dibine ekilmesi gerekiyor. Bunun için en uygun ağaçlar ise karaçam ağaçları. Eğer çevrenizde dibine mantar ekebileceğiniz karaçam ağaçları varsa kuzu göbeği mantarı yetiştirmek için ilk şartı sağlamışsınız demektir. Ancak yeterli mi? Tabii ki değil. Kuzu göbeği mantarlarının tohumlarını ekmeye başlamadan önce toprağı mutlaka zararlılardan ve yabani otlardan arındırmanız gerekiyor. Tüm bunlar tamamsa ikinci adıma geçebiliriz.

kuzu-gobegi-mantari-nasil-yetistirilir-shutter-3

Tohumların temini: Kuzu göbeği mantarını tohumdan yetiştirebilirsiniz. Ancak hem yetiştirmesi zor hem de çok değerli bir mantar türü olduğu için kuzu göbeği mantarı tohumlarını mutlaka güvenilir adreslerden temin etmeniz büyük önem taşıyor. Dolandırıcılığa maruz kalmadığınızdan emin olarak güvendiğiniz bitki yetiştiricilerinden, ziraat mühendislerinden bu konuda destek alabilir, daha önce kuzu göbeği mantarı yetiştiriciliği yaptığını bildiğiniz kişilerden de yardım alabilirsiniz. Kuzu göbeği mantarı tohumunu piyasada genel olarak özel kitler halinde bulursunuz, aklınızda bulunsun.

kuzu-gobegi-mantari-nasil-yetistirilir-shutter-5

Tohumların ekimi: Kuzu göbeği mantarı tohumlarını ekeceğiniz toprağı öncesinde alçı ve odun külü gibi farklı malzemelerle karıştırarak zenginleştirmeniz gerekiyor. Böylece toprağı daha çok verim alabileceğiniz bir hale getirmiş oluyorsunuz. Ardından toprağı son bir kez çapalayıp havalandırmanız da önemli. Toprak hazır olduğunda yapmanız gerekense elinizdeki mantar tohumu kitini üzerinde anlatıldığı şekilde ekime hazır hale getirmek. Eğer kit üzerinde aksi bir uyarı yapılmadıysa temiz içme suyu ve şeker pekmezini karıştırıp içine tohumları ilave edin ve karışımı bir taşım kaynatıp dinlenmeye bırakın. 1-2 gün dinlendirdikten sonra temiz bir bez yardımıyla tohumları sudan süzerek ayırın. Elinizde kalan suyu mantarları ekeceğiniz toprağa dökün. Ardından kuzu göbeği mantarı tohumlarını toprağa güzelce serin ve üzerini 1 santimetre kalınlığını geçmeyecek kadar ince bir toprak ve yaprak tabakasıyla dikkatlice kapatın.

Sıcaklık ve mevsim: Kuzu göbeği mantarı tohumlarını ekmeye karar verdiğinizde sıcaklık ve mevsime de özen göstermeniz gerekiyor tabii. Bu tür mantarlar için genel olarak önerilen sıcaklık 15 ila 20 santigrat dereceler arası. Eğer bulunduğunuz bölge soğuksa ya da çok sıcaksa bu sıcaklığa geleceği mevsimi mutlaka beklemeniz gerekiyor. Ülkemiz için genel ekim zamanı olarak önerilen ise sonbahar ayları ya da yaz sonu oluyor, aklınızda bulunsun.

kuzu-gobegi-mantari-nasil-yetistirilir-shutter-1

Önemli bir not: Ülkemizde en çok Akdeniz, Ege ve Karadeniz kıyılarında yetiştirilen mantarlardan kuzu göbeği mantarının yetiştirilmesi gördüğünüz gibi bir hayli emek istiyor. Bu sebeple konuya çok hakim olmadan onu yetiştirmeye çalışmamanız, alanında uzman kişilerden mutlaka destek almanız büyük önem taşıyor. Aksi halde yolunuz zehirli mantarlarla da kesişebilir, aman dikkat.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?