altin-cilek-nasil-yetistirilir-shutter-5

Düşündüğünüzden Kolay Aslında: Altın Çilek Nasıl Yetiştirilir?

Favorilerime
Ekle

İnka eriği olarak da anılan altın çilek, faydaları sebebiyle son yıllarda bilinirliği artan ve artmaya da devam eden lezzetlerden biri. Dünya üzerinde Güney Amerika'dan Afrika'ya Hindistan'tan ve Endonezya'ya, birçok yerde yetiştirilebilen altın çilek ülkemizde de yetiştiriciliğine hız verilen bitkilerden. Peki altın çilek nasıl yetiştirilir dersiniz? Gelin birlikte inceleyelim şimdi.

Özellikle evinde, saksı içinde bitki yetiştirmeyi sevenlerin mutlaka bilmesi gereken, saksılar dolusu altın çileği olsun isteyenlerin de ilk fırsatta uygulaması gereken tüm adımlar hemen aşağıda sizi bekliyor.

Şimdiden emeklerinize sağlık diyor ve hızlıca altın çilek nasıl yetiştirilir, altın çilek bakımı nasıl yapılır anlatmaya başlıyoruz.

Altın çilek nasıl yetiştirilir?

altin-cilek-nasil-yetistirilir-shutter-1

Evde altın çilek yetiştirmek için dikkat etmeniz gereken birçok nokta var tabii ki. Yaşadığınız bölgede bitkiye uygun iklim koşullarının bulunuyor olması ya da evinizde bu ortama en yakın ortamı sağlayabiliyor olmanız veya verimli tohumlar/sağlıklı fideler temin edebiliyor olmanız en temel koşullardan örneğin. Hadi gelin saksıda altın çilek yetiştirmek için bilmeniz ve uygulamanız gereken tüm adımları 4 temel başlıkta inceleyelim şimdi.

1. adım: Toprak, fide ve saksı seçimi

altin-cilek-nasil-yetistirilir-shutter-2

Ülkemizde Mersin başta olmak üzere Akdeniz ikliminin hakim olduğu alanlarda verimli bir şekilde yetiştirilen altın çilek bitkisini evinizde yetiştirmek isterseniz ekim için en ideal zaman olarak ekim ayını tercih edebilirsiniz. Eğer onu yetiştirmek için kullanabileceğiniz bir bahçeniz varsa toprağı ekimden önce gübrelemeniz gerekir, böylece bitkiden daha çok verim alabilirsiniz. Ancak saksıda yetiştirecekseniz torf bakımından, bir başka ifadeyle organik maddeler bakımından zengin toprakları tercih etmeniz yeterli olacaktır.

Altın çileği tohumdan ya da fide şeklinde temin ederek yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Ama tohumdan yetiştirmek daha zahmetli bir yöntem olduğundan evde altın çilek yetiştirmeyi seçenlerin tercihi genel olarak verimli ve sağlıklı altın çileği bitkisi fidesi temin etmek oluyor, aklınızda bulunsun.

Saksı seçimine gelince, hemen her bitkide olduğu gibi altın çilek bitkisini dikeceğiniz saksının altında drenaj delikleri bulunduğundan emin olmalısınız. Bu, sulama dengesini kolayca sağlamanızı ve bitkinin köklerinin fazla sudan zarar görmesini engellemek için önemli bir özellik.

2. adım: Dikim/ekim

altin-cilek-nasil-yetistirilir-shutter-3

Doğru malzemeleri bir araya getirdikten sonra fideyi tam da hassas bir döneminde olan köklerine zarar vermeden saksı ve toprakla buluşturmanız önemli. Bu sebeple bitkiyi aldığınız kaptan kalıcı saksısına ya da bahçe toprağına geçirirken mutlaka bitki eldivenleri kullanın ve kabından ya da poşetinden çıkarırken hızlı hareket etmeyin ki kökleri zedelenmesin. Fidenin dikimini tamamladıktan sonra ise mutlaka can suyu dediğimiz ilk suyunu verin.

Eğer altın çileğinizi tohumdan elde etmek istiyorsanız doğrudan tohum bulabileceğiniz gibi dilerseniz bir altın çileğinden kendiniz tohumlarını ayıklayabilirsiniz. Olgunlaşmış bir altın çileği meyvesinin kabuğunu çıkarın, elde ettiğiniz meyvenin üzerine bastırarak ezin ve çekirdeklerinin daha görünür hale gelmesini sağlayın. Ardından ezilmiş meyveyi suyun içinde bekletip posası ile çekirdeklerinin tamamen ayrılmalarını sağlayın ve bir kağıt havlunun üzerine çıkarın, işte bu kadar. Temin ettiğiniz ya da satın aldığınız verimli altın çilek tohumlarını nemli bir toprakta çimlendirebilirsiniz. Bunun için küçük bir çimlendirme kabına toprağı koyun, üzerine tohumları yerleştirin ve tohumları tutacak az miktarda bir toprağı yeniden üzerine, çok bastırmadan ilave edin. Kabın üzerini bir poşetle kapatın ve güneş gören bir alanda bitkinin kısa sürede çimlenmesini sağlayın. Çimlenen bitkiniz büyüyüp fideye dönüştüğünde yine yukarıdaki adımları izleyerek onu köklerine zarar vermeden kalıcı saksısına taşıyın.

3. adım: Sulama

altin-cilek-nasil-yetistirilir-shutter-4

Tohum ve fide halinde nemli ortamlarda daha verimli bir şekilde yetişebilen altın çilek, gelişme çağına geçtikten, özellikle de meyve verdikten sonra aşırı nemden uzak tutmanız gereken bitkilerden biri haline gelir. Bu sebeple onu büyüme çağında daha sık (2-3 günde bir), gelişme ve olgunluk dönemlerinde ise daha az (3-7 gün aralıklarla) sulamanız yeterli olur. Bulunduğunuz yerin iklim koşullarını da göz önünde bulundurarak havanın sıcaklığına göre sulama sıklığınızı dönemsel olarak değiştirmeniz gerekebilir.

Sabahları erken saatlerde bitkinizi gözlemleyerek suya ihtiyacı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer sabah baktığınızda bitkinizin yaprakları donuk renkli ise sulama zamanı gelmiş demektir, eğer yapraklar canlı gözüküyorsa sulamayı ertesi güne bırakabilirsiniz.

4. adım: Konumlandırma

altin-cilek-nasil-yetistirilir-shutter-5

Başında da söylediğimiz gibi ülkemizde en ideal şekilde Akdeniz ikliminde yetişebilen bir bitki olduğundan altın çilek saksılarınızı evde konumlandırırken sıcaklığa dikkat etmelisiniz. Gün içerisinde doğrudan güneş ışığı alabileceği yerlerde durması gereken altın çilekleri, aşırı soğuk ve rüzgardan ise mutlaka korumanız gerekir. Aksi halde bitkiniz verimsizleşecektir, bizden söylemesi.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?