İlk önce sözlük anlamını verelim: Anoreksiya Nervoza (Anorexia Nervosa), çoğunlukla genç kadınlarda görülen; kişinin mümkün olduğunca yemek yememesine, çok az uyumasına neden olan psikolojik bir bozukluktur. Yani bir hastalıktır. Hem de o 'çağımızın hastalığı' lafını hak eden hastalıklardan. Anoreksiya nervozanın fizyolojik değil de psikolojik bir hastalık olmasının yegane dayanağı da kişinin tamamen kendi iradesiyle yemek yemeyi reddetmesidir.
En az kendisi kadar tehlikeli diğer iki kardeşi ortoreksiya nervoza ve bulimia nervozadan daha tehlikelidir anoreksiya nervoza. Çünkü yeme bozukluğunun içinde olmayan insanların asla anlayamayacağı şekilde kişi zayıfladığını hiçbir zaman kabul etmez. Bu reddediş, hastanın vücut ağırlığının yüzde 20'sini kaybetmesiyle başlar. Hormonal dengesizlik, mide küçülmesi, hormonal dengesizlikten kaynaklı vücutta kıllanma, yüksek konsantrasyon eksikliği, düzensiz tansiyon, böbrek yetmezliği, bağırsak problemi, kısmi felç, kalp problemleriyle devam eder. Doğru bir tedavi yapılmadığı taktirde ölümle son bulur. Evet, maalesef anoreksiya nervoza ölümcül bir hastalıktır.
Anoreksiya nervoza çoğunlukla ergenlik döneminde (nadiren yetişkinlik döneminde) kadınlarda görülürken düşük oranda da olsa erkeklerde de görülebilir.
Peki nasıl anoreksiya nervoza olunur?
Anoreksiya nervoza hastalığının temelinde kişinin abartılı bir şekilde çok zayıfladığı düşüncesi yatar. Bu abartılı düşünce daha da abartılı bir rejimi beraberinde getirir. İnsan iradesinin neler yapabileceğinin kanıtı olan anoreksiya nervoza hastaları devamında iştahlarını yok eder. Beyin elektrik direğiyle bir tabak mantıyı aynı algılar: İkisi de yenecek şeyler değildir.
Görece daha az sebep olsa da yoğun psikolojik problem yaşayan insanlarda da anoreksiya nervoza görülebilir. Diyet yapma, kilo verme kaygısı olmasa da yeme bozukluğu yaşayabilirler.
Psikolojik bir hastalık olan anoreksiya nervozaya sosyolojik bir son verelim: Gezegende estetik olan şey dişidir, bu yüzden her dem güzeldir. Yere batsın Barbie bebeklerin empoze ettiği estetik anlayışınız, 90-60-90'larınız, 34 beden reklamlarınız, 40 kilo defileleriniz.
Yorumlar
0