Tarhana

Tarhana

Favorilerime
Ekle

Çorbası öğün fark etmeksizin içilebilen tarhana, kökeni Orta Asya’ya dayanan ve kelime olarak Farsça’dan gelen besin değeri yüksek bir gıda maddesidir. Ülkemizde hemen her yörede üretilir. Aynı adla anılan çorbası, tüm coğrafyada büyük rağbet görmektedir. Bakliyat, ülkenin dört bir yanında temel prensiplerle fakat farklı yoğunlukta lezzetlerde üretilir.

Tarhana nasıl yapılır?

Türkler tarafından yoğurdun bozulmaması adına keşfedilen tarhana, yapımı itibariyle yörelere göre farklılık gösterse de temel olarak yoğurt, nane, tuz, un, kırmızı biber, yeşil biber, tarhana otu, kuru soğan ve domates gibi gıda maddeleri kullanılarak yapılır. Bu maddeler kullanılarak oluşturulan harcın mayalanması için üzeri bez ile örtülü bir kap içerisinde 1 hafta ile 10 gün arasında bekletilmesi gerekir. Bekleme süresine göre tatlı veya ekşi olarak elde edilebilecek iki tür tarhana vardır. Yapımı tamamlanan tarhananın elle ufalanarak toz haline getirilebilir. Ayrıca katı halde, değişik boyutlarda simitler şeklinde bırakıldığı da görülmektedir. Bu halde bırakıldığında çeşitli yörelerde çiğ olarak tüketimi de yaygındır.

Tarhana’nın faydaları nelerdir?

-Tarhana gıda takviyesi açısından oldukça zengin vitamin ve mineraller barındırır. İçerisinde bulunan lifler sayesinde kolon kanseri, obezite, hemoroid, yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıklarının azalmasında etkilidir.

-Vücuda gerekli olan aminoasitleri bolca ve dengeli olarak içeren tarhananın vücut direncini arttırdığı da bilinmektedir.

-Kepeğinden arındırılmamış undan üretilen tarhana, B vitamini açısından çok daha zengindir ve mikroplarla savaşma konusunda daha etkilidir.

-Proteinlerin bebekler tarafından sindirilmesinin güçlüğü düşünüldüğünde tarhananın bebekler için en iyi gıda takviyelerinden biri olduğu ifade edilebilir.

-Kış aylarında tüketildiğinde soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı vücudun bağışıklığını arttırır.

Tarhana nerelerde tüketilir?


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?