demir hindi

Demirhindi

Favorilerime
Ekle

Arapçada "Hint hurması" olarak bilinen demirhindi, keçiboynuzuna benzeyen meyveler veren bir ağaçtır. 20-25 metre boylarına kadar uzanabilen bu meyve, susuzluk giderici özelliğiyle Osmanlı mutfağı ve tıbbında sıklıkla kullanılmıştır.

Demirhindinin faydaları nelerdir?

-Kalp hastalıklarına karşı koruyucu olan demirhindi meyvesi, kan lipidlerini düşürürken aynı zamanda kilo vermeye de yardımcı olur.

-Eklem ağrılarında son derece şifalı olan bu meyvenin, boğaz ağrıları için de gargarası oldukça etkilidir.

-Demirhindi meyvesinin suyu, iltihaplı göz rahatsızlıkları ve kuruyan gözlerin tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır.

-Demirhindi, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklarla mücadele eder. Meyvesi bir litre kaynamış suda bir saat demlenip, balla tatlandırılarak içildiğinde ateş düşürücü etkisi bulunmaktadır.

-İçerdiği selenyumun yanı sıra, C, A ve B vitaminleriyle çok iyi bir antioksidan kaynağı olan demirhindi, kansere karşı koruyucudur.

-Laksatif etkisi bulunan demirhindi, hazmı kolaylaştırarak kabızlığı giderici etkiye sahiptir.

-Cilt sağlığı için son derece faydalı olan bu bakliyat, cilt lekeleri ve çillerin renginin açılmasına yardımcı olur.

-Metabolizmayı düzenleyerek; kolesterol, obezite, hipertansiyon, yüksek trigliserid seviyesi gibi rahatsızlıkları bertaraf etmeyi destekler.

-Bağırsak hareketlerini düzenlemesinin yanı sıra spazmları da önler.

-Midedeki asit salgısını azalttığı için ülsere karşı olumlu etkileri bulunduğu kanıtlanmıştır.

-Safra kesesiyle ilgili şikayetlerin tedavisinde yardımcıdır.

-Demirhindi, solunum yolu hastalıkları için etkili bir yardımcıdır. Meyvesi sulandırılıp, içine yarım çay kaşığı kaya tuzu ve karabiber ilavesi yapılarak içildiğinde iyileşmeyi hızlandırırken, zehirli maddelerin de vücuttan atılmasını sağlar.

Demirhindinin içerdiği vitamin ve mineraller

Sağlık için pek çok faydalı bileşenlerden oluşan demirhindinin içeriğinde; pektin, bakır, selenyum, demir, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyumun yanı sıra, A, B1, B2, B3, B5 , B6 ve C vitaminleri bulunmaktadır.

Demirhindinin zararları nelerdir?

Sürekli ya da fazla miktarda tüketildiği takdirde, özellikle karaciğer ve diğer organlarda tahribata yol açabilmektedir. Fazla miktarda demirhindi tüketimi ölümle bile sonuçlanabilmektedir.

Demirhindi nerede yetişir?

Sıcak ve yarı kuru iklimleri seven demirhindinin ana vatanı Habeşistan'dır. Başta Hindistan ve Mısır olmak üzere hemen hemen bütün tropikal bölgelerde yetişmektedir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?