muz

Muz

Favorilerime
Ekle

Adını Roma İmparatoru Augustus’un doktoru olan Antonius Musa’dan alan muz, dünyada en çok tüketilen meyvelerden birisidir. Dünya üzerinde 500’den fazla türü olan meyvenin kabuğu çoğunlukla sarıdır. Türüne ve olgunlaşma miktarına göre kırmızı ya da mor kabuklu olan çeşitleri de vardır. Batı dünyasında tadı ve kokusu için tercih edilen muz, gelir seviyesi düşük bölümlerde önemli bir temel besin maddesidir.

Muz hangi alanlarda kullanılır?

Muz, dünya tatlı ve pasta kültüründe en çok kullanılan meyvelerden birisidir. Dondurma yapımında da kullanılır. Güneydoğu Asya'da muz kızartması ana yemek olarak sofralarda yerini alır. Kabuğunun içi pirinçle doldurularak servis edilir. Tayland mutfağında muz çiçekleri et yemeklerine katılır. Güney Amerika'da başta Brezilya olmak üzere çeşitli ülkelerde pizzanın içerisine konur.

Muzun içerdiği vitamin ve minareller nelerdir?

Muzun yaygın olarak tüketilmesinin tek nedeni tadı ve kokusu değildir. İçerisinde pek çok vitamin, minereal, protein, aminoasit ve karbonhidrat barındırır. Lifli bir yapısı vardır. Glikoz, früktoz, laktoz, maltoz, sukroz, galaktoz ve nişasta gibi şeker tiplerini taşır. Ağaçtayken nişasta özelliği yoğun olan muzun, dalından koparıldığında olgunlaşarak şekerli bir meyveye dönüştüğü görülmektedir. A, C, E, B1, B2 ve B12 vitaminlerinin yanı sıra tiamin, niasin, folik asit, gibi etken maddeler içerir. Mineral açısından demir, fosfor, potasyum, kalsiyum, sodyum, iyot, magnezyum, çinko, bakır ve florür gibi madensel tuzlara sahiptir. Muzun içeriğinde lizin, lösin, treonin, arginin, glisin, triptofan, gibi temel aminoasitler de bulunmaktadır.

Muzun faydaları nelerdir?

-Vücudun günlük protein ihtiyacını karşılar.

-Kalsiyum içermesi sayesinde diş ve kemiklerin güçlenmesini sağlar.

-Böbrek iltihabında faydalıdır.

-Lifli yapısıyla sindirimi düzenler, bağırsak rahatsızlıklarını gidermeye yardımcı olur.

-Kalorisi yüksek olan meyve, kolesterol içermediği için kalp sağlığı açısından yararlıdır.

-Vücutta seratonine dönüşen triptofan aminoasidi sayesinde depresyon ve duygu bozukluğu rahatsızlıklarında onarıcı etkisi vardır.

-Sigara gibi tütün ürünlerinin bırakılması sırasında ortaya çıkan yoksunluk hissini azaltır.

-Mide ülserine karşı etkilidir.

-Lifleri kâğıt üretiminde kullanılır.

-Muz kabuğu, sivrisinek ısırıklarında oluşan yaranın şişliğini ve kaşıntısını alır.

Muz nerelerde yetişir?

Dünyanın her bölgesinde yetişebildiği için yıl boyunca hasadı yapılır. Tropikal ve yağışlı iklimlerde doğal olarak yetişen muz, en çok Güneydoğu Asya ve Güney Amerika’da yetişir. Filipinler, Ekvador, Meksika, Kosta Rika, Kolombiya ve Brezilya gibi ülkelerin yanı sıra Hindistan ve Çin büyük nüfus yoğunlukları ile çok fazla muz üretirler. Ülkemizde, başta Anamur ve Alanya olmak üzere, Bozyazı ve Gazipaşa ilçelerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Fethiye, Kumluca, Bodrum, Samandağı, Dörtyol, Silifke, Serik, Manavgat ve Finike ilçelerinde de muz yetiştiriciliği başlamıştır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış