enginar

Enginar

Favorilerime
Ekle

Ülkemizde sinar, kenger ve kangar olarak da bilinen enginar, başta İspanya, Fransa, Türkiye, İtalya, Yunanistan, İsrail ve Mısır gibi Akdeniz ülkeleri olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri ve Arjantin’de de yetiştiği görülür. Ilıman iklimleri seven enginar, ülkemizde en çok Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yetişir. Ege Sakız, Marmara Bayrampaşa, Şıra ve Darıca ülkemizde yetişen enginar türlerine verilen adlardır. Bunlar dışında Sakız enginarının yaşlanması sonucu oluşan dönme diye bir enginar türü de ortaya çıkmıştır. Ayrıca doğada kendiliğinden yetişen ve deve dikeni de denilen yabani enginar türleri de vardır. Sert ve dik gövdesiyle karakteristik bir görüntüsü olan enginar bitkisinin boyu bir metreye kadar varabilir. Yeşil ve sapsız yaprakları olan enginar, çok güzel görünümlü mor çiçeklere sahiptir. Çiçek kapalı iken çanak şeklindeki yaprakları çam kozalağı gibi görünür.

Enginarın içerdiği vitamin ve minareller nelerdir?

Enginar, içerdiği vitamin, mineral, protein, karbonhidrat ve antioksidanların fazlalığı sayesinde “sebzelerin sultanı” olarak anılır. Enginar A, B1, B2, B6 ve C vitaminleri açısından çok zengindir. Kalorisi çok düşük olan enginar, lif de içerir. Enginarda fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, manganez ve magnezyum mineralleri vardır. Kolesterol değeri sıfır olan enginar, başta sinarin olmak üzere kuarsetin, gallik asit gibi etken maddeler taşır.

Enginar hangi alanlarda kullanılır?

Dünya mutfağında genellikle taze olarak tüketilen enginar, fasulye ve mısır sebzeleri gibi konserve edilerek de saklanabilir. Genellikle içerisine havuç, bakla ve bezelye gibi sebzeler eklenerek zeytinyağlı olarak pişirilen enginar, dünya mutfak kültüründe önemli bir konuma sahiptir. Salatası ve dolması da yapılabilen enginardan graten, ezme ve etli yemeklerde de yararlanılabilir. Bebe enginar denen türün ızgara olarak pişirildiği de görülür. Enginar sosu, meze, salata ve yemeklere eklenebilir. Ayrıca enginardan modern tıpta ilaç yapımında da faydalanılmaktadır.

Enginarın püf noktaları nelerdir?

Enginar seçerken öncelikle yapraklarından ayrılmamış olan sıkı formdakilerden ağır ve sert olanlar tercih edilmelidir. Üzerinde siyah lekeler olan enginarlar seçilmemelidir. Taze enginar bir çiçek gibi su içerisinde iki ila üç gün bekletilebilir. Enginar sapları, temizleme aşaması yerine pişirilme aşamasında kesilirse tazeliğini yitirmemiş olur. Temizlenen enginarların sararmaması için limonlu suda bekletilmesi gereklidir. Ayrıca haşladığınız enginar suyu çok zengin mineraller içerdiği için et yemeklerinde veya pilavlarda kullanılabilir.

Enginarın faydaları nelerdir?

-Alkol ve tütün ürünlerinin vücutta yarattığı tahribatın giderilmesine yardımcı olur.

-Karın bölgesindeki şişkinlik, bulantı ve ağrı gibi sıkıntılarda etkilidir.

-Mide ve bağırsakları temizler.

-Böbrekler ve Safra kesesinin çalışmasını destekler.

-Vücuttaki toksinlerin ve ödemin atılmasına yardımcı olur.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?