Cincile Mantarı

Favorilerime
Ekle

Bilimsel adı Lepista Nuda olan cincile mantarı, 5-10 cm uzunluğundaki sap kısmı ve menekşe rengindeki şapkası ile tanınır. Cincile mantarının düz veya içe doğru kıvrık şapkasının rengi olgunlaştıkça kahverengiye döner. Mantarın çomak şeklindeki şişkin tabanı ise leylak rengindedir. Cincile mantarı halk arasında mavi cincile veya mor mantar ismi ile tanınır.

Cincile mantarı nerede yetişir?

Köknar ormanlarında ve iğne yapraklı ormanlarda bulunan cincile mantarı, ilkbahar mevsiminin sonları ile haziran ayının başlarında yetişir. Taze cincile mantarlarının ortası biraz çökük olur ve bazı yörelerde ekim ayına kadar bulunabilir.

Çürükçül bir mantar olduğu için çayırlarda, otların arasında ve çürümüş yaprak yığınları arasında büyüyen cincile, kümeler halinde yetişir. Küçük bir yapıya sahip olduğu için bulunması zordur. Cincile mantarı toplanırken çam mantarında olduğu gibi gövdesinden bükülüp kökünden koparmak gerekir.

Cincile mantarının temizlenmesi ve saklanması

Cincile mantarı böcekleri ve sinekleri çekmediği için temizlenmesi oldukça kolay bir mantar türüdür. Topraktan sökülen mantarın sap kısmı, şişkin tabanından kesilir ve şapkası fırça ile temizlenir. Temizlenen mantarlar hava sirkülasyonu olan bir fırında kurutularak kavanozlarda saklanabileceği gibi buzlukta da saklanabilir.

Cincile mantarı buzlukta saklanacak ise küçük parçalara bölünür ve tuzlu suda haşlanır. Haşlanan mantarlar süzüldükten sonra buzdolabında veya derin dondurucuda bir yıl saklanabilir.

Cincile mantarının pişirme yöntemi nedir? Nasıl pişirilir?

Kendine özgü aromatik kokusu ile mutfakta oldukça geniş bir kullanıma sahip olan cincile mantarı, kuvvetli bir tada sahiptir. Kuvvetli tadı nedeniyle birkaç dakika haşlanması gereken cincile mantarı, salçalı yemek olarak hazırlanır. Aynı zamanda tereyağı ile sotelenerek makarna soslarına katılan cincile mantarı, mangalda pişirilerek yenir. Farklı yörelerde ise çorbası yapılan cincile mantarı, soğanla sotelenerek kavurma yapılır.

Bolu mutfağında kuşbaşı etle birlikte pide ve börek gibi hamur işlerinde iç malzeme olarak kullanılır. Cincile mantarı börek dışında Kastamonu mutfağına özgü üçürdüm pilavının ana malzemesidir. Cincile mantarı sert bir tada sahip olduğu için hassas bünyeli kişilere dokunabilir. Özellikle çiğ olarak yenildiğinde zehirlenmelere neden olur. Alerjik ve hassas bünyeli kişilerin tüketmeleri tavsiye edilmez.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?