Sonbaharla birlikte, bir yıl aradan sonra yeniden hayatımıza girecek olan güzelim sebzeleri, tadı damağınızda kalan meyveleri ve daha nice güzelliği düşününce siz de heyecanlanıyorsanız bizdensiniz demektir.
Şimdilerde ağaçlarında olgunlaşmaya başlayan, seveni de sevmeyeni de çok olan bir meyveyi tanıyacağız bugün: Muşmulayı!
Halk arasında töngel, döngel, beşbıyık gibi isimlerle de anılan, tam bir şifa deposu olan muşmulayı yakından tanıyınca, şu ana dek sevmiyor olsanız bile sevecek, ilk gördüğünüz yerde hemen kilolarca alıp bol bol tüketmek isteyeceksiniz.
Haydi o zaman sizi daha fazla merakta bırakmadan başlayalım, muşmula nedir, özellikleri, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır bir bir öğrenelim.
Buyursunlar...
İçindekiler
-
Muşmula nedir?
Muşmula, gülgiller ailesinin bir alt dalı olduğu söylenen amygdaloideae ailesinin üyesi olan bir ağaç aslında. Bu ağaçla aynı ismi taşıyan meyveleriyse bugünkü asıl konumuz desek yeri.
Halk arasında töngel, döngel, beşbıyık, ezgil gibi isimlerle de anılan muşmula, içindeki bolca çekirdeği, olgunlaştıktan sonra aldığı kahve tonlarındaki rengi ve yumuşacık iç kısmı sayesinde kolayca ayırt edilebilen bir meyve. Ülkemizde özellikle Marmara ve Karadeniz bölgelerinde bolca yetişen muşmula ağacı da yine genelde eğrilen çoklu dalları sayesinde hemen tanınabiliyor.
Muşmulanın özelliklerini kısaca öğrendiğimize göre, geçelim en merak ettiğinizi düşündüğümüz kısma, yani muşmulanın faydalarına!
-
Muşmula faydaları nelerdir?
Muşmula, besin lifi, potasyum, demir,kalsiyum, folik asit ve magnezyum gibi yararlı mineral ve maddeler bakımından oldukça zengin bir meyve
Bağırsak hareketlerini artırıyor
Kilo vermek isteyenlere destek oluyor
Vücudun hastalıklara karşı direncini artırıyor
İltihapların daha hızlı iyileşmesine yardımcı oluyor
Öksürüğe çözüm oluyor
Nefes darlığı gibi sorunların çözümünde önemli roller üstlenebiliyor
Ağız içindeki yaraların iyileşme sürecini hızlandırıyor
Sindirim sistemine iyi geliyor
Böbrek ve karaciğer sağlığını koruyor.
-
Muşmula nasıl yenir?
Muşmula nasıl yenir diye düşünüyorsanız hemen açıklayalım: Yumuşayıp olgunlaşmış muşmulaları güzelce yıkayıp temizledikten sonra kabuklarına ve çekirdeklerine dikkat ederek taze taze tüketebilirsiniz. Her meyve gibi muşmula da en fazla faydayı taze taze yendiğinde sağlar.
Eğer muşmulanın tadından hoşlanmıyor ya da bir nedenle taze halini yiyemiyorsanız yine olgunlaşmış muşmulaların kabuklarını ve çekirdeklerini güzelce ayıklayıp püre haline getirerek marmelat ve reçel kullanılan tüm hamur işlerinde değerlendirebilir, dilerseniz çikolata kremasıyla bir karıştırarak afiyetle tüketebilirsiniz.
Bunun dışında çok yumuşamamış olan muşmulaları dilim dilim doğrayıp çekirdeklerini çıkararak çayını demleyebilirsiniz. Muşmula çayı tarifini tam olarak isterseniz muşmula çayı nasıl yapılır anlatalım: 1 litre suyun içine yaklaşık 1avuç kadar dilimlediğiniz muşmulalardan koyun ve kaynatın. Kaynayan çayı süzgeçle süzüp ılımasını bekleyin ve içine damak tadınıza uygun miktarda bal koyarak afiyetle tüketin.
Bunun yanı sıra muşmula ağacının yapraklarından hazırlanan bir muşmula çayı olduğunu ve aktarlarda kolayca bulabileceğiniz bu çayı da içebileceğinizi ve fazla olgunlaşmamış muşmulalar ile sirke de yapabileceğinizi söylemeden geçmiş olmayalım.
-
Muşmulanın zararları nelerdir?
Muşmulanın tüm iyi yönlerinden söz ettik ama yan etkilerinden de söz etmeden olmaz. Muşmula, her ne kadar faydalı bir besin olsa da yüksek tansiyon hastalarının çok fazla tüketmemesi tavsiye ediliyor. Bu nedenle eğer yüksek tansiyon sorunu yaşıyorsanız muşmula tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmanız ve onun önerileri doğrultusunda hareket etmeniz gerekiyor.
Aynı şekilde diğer her şeyi tüketirken yapmanız gerektiği gibi muşmula tüketirken de asla aşırıya kaçmamaya, çekirdeklerini asla yutmamaya özen göstermeniz gerekiyor. Unutmayın, her şeyin fazlası zarar.
Sözün kısası, kronik ve ciddi bir rahatsızlığınız varsa doktorunuzun önerilerinden şaşmayın, muşmula da dahil olmak üzere hiçbir yiyeceği gereğinden fazla tüketmeyin, aman diyelim. Sağlık bu, ihmale gelmez.
Yorumlar
0