Çıtır Mantı Tarifi

Tencerede, Fırında ya da Buharda: Mantı Pişirirken Mutlaka Bilmeniz Gereken Püf Noktaları

Favorilerime
Ekle

Mutfağımızın en özel tatlarından mantıyı bugün derinlemesine inceleyelim diyoruz. En klasiğinden en kolayına, hatta en farklısına kadar mantı nasıl pişirilir, mantı pişirmenin farklı teknikleri nelerdir, birlikte keşfediyoruz.

Hazır mantı aldığınızda bile bir an tereddüt ediyor, "Acaba hazır mantı nasıl pişirilir, piştiğini nereden anlarım?" diye düşünüyorsanız, klasik mantının tam kıvamında olması için ne kadar beklemeniz gerektiğinden emin olamıyorsanız ya da mantıyı farklı şekillerde de pişirip denemek, mesela restoran menülerinde sık sık gördüğümüz o çıtır mantıyı evde nasıl yapabileceğinizi merak ediyorsanız doğru yerdesiniz.

Bir kaşığı 40 adet sığması makbul mantı nasıl pişirilir tek tek anlatıyor, farklı mantı çeşitlerini öğreniyor, öğrendiğimiz bu mantı pişirmenin püf noktaları ve değişik mantı pişirme teknikleri ile soframıza davet ettiğimiz tüm misafirleri elimizin lezzetine hayran bırakıyoruz.

O zaman hadi, sofradakileri soğutmak olmaz diyor ve sizi çeşit çeşit mantımızla baş başa bırakıyoruz.

Hazır ve dondurulmuş mantı nasıl pişirilir?

hazir-dondurulmus-manti-nasil-pisilir

Kayseri mutfağından tanıyıp sevdiğimiz, uzun yıllardır mutfaklarımızın gerçek anlamda en özel lezzetlerinden biri haline gelmiş olan el açması mantıların önünde saygıyla eğiliyor ve önceliği pratikliği sayesinde öğrenci evlerine bile girmeyi başaran hazır mantıya bırakıyoruz. Eğer ilk kez dışarıdan hazır olarak mantı aldıysanız ve üzerinde de hiçbir talimat yazmıyorsa onu nasıl pişireceğinizle ilgili olarak şüpheye düşmüş olabilirsiniz, bu oldukça normal diyor ve hazır mantı nasıl pişirilir, nelere dikkat edilir hemen anlatıyoruz.

Mantılarınızın ve haşlama suyunuzun taşmayacağı büyüklükte bir tencere alın. Tencerenin içine bir miktar su (4 kişilik bir mantı için 4 su bardağı kadar) doldurup güzelce kaynatın. Kaynayan suyun içine, eğer hazır mantı paketinizin üzerinde aksi yönde bir talimat yoksa 1 tatlı kaşığı kadar tuz ilave edin. Karıştırdıktan sonra kaynayan tuzlu su karışıma mantıları dikkatli bir şekilde aktarın. Suyun, mantıların 1-2 santimetre kadar üzerinde olduğundan emin olun. Pek önerilmese de su az geldiyse hemen bu aşamada haşlama suyunun içine kaynayan bir miktar su daha ilave edebilirsiniz.

Tencerenin dibine yapışmaması için ara ara tek bir yönde, mantıların formunun bozulmamasına özen göstererek zarifçe karıştırın. Bu aşamada kimilerinin suyun içine bir miktar yağ koyarak mantının yapışmasını engellediği de biliniyor, bizden söylemesi.

Yaklaşık 10-15 dakika sonunda mantı taneleri daha çok suyun üzerine doğru hareketlenmeye başlayacaktır, bu işaret mantılarınızın "Ben piştim" deme şeklidir aslında. Bu aşamadan sonra hazır mantılarınızı bir kevgirden geçirin, fazla sularını süzdürdükten sonra tabaklara pay edip sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı-baharatlı sos karışımını üzerinde gezdirin. İşte bu kadar!

Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir kısmına gelirsek, eğer marketten tamamen dondurulmuş, üzerinde buzlar olan ve bu nedenle birbirine yapışmış bir kitle halinde duran hazır mantılardan aldıysanız ya da mantılarınızı önceden hazırlayıp dondurucuda beklettiyseniz endişelenmeyin, bu mantıları da diğer hazır mantılar gibi pratik bir şekilde pişirebilirsiniz. Özellikle içinde kıyma gibi bir et ürünü bulunduğundan mantıları oda sıcaklığında uzun süre bekletmek mikroplanmasına, üzerinde bakterilerin üremesine neden olabilir. Bu nedenle elinizden geldiğince hızlı bir şekilde aldığınız mantıları tüketmeniz en doğru seçenek olacaktır.

Çiğ mantı nasıl pişirilir?

Evde ellerinizle hazırladığınız el açması mantılarınız hazırsa ve hamurunu daha az önce açtığınız bu çiğ mantıları pişirmekle ilgili tereddütleriniz varsa buyurun bu taraftan. Öncelikle ev yapımı mantı tariflerinin en önemli aşamasının hamurun kıvamı olduğunu söylemeden geçmek olmaz tabii ki. Kolayca içinin doldurulup şekillendirilmesi için biraz sert yapıda bir hamur hazırlamanız gerekiyor.

Her şey hazır olduğunda bir tencerede, yine kullanacağınız mantıların üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su kaynatmanız ve bu suya yavaşça mantılarınızı bırakmanız gerekiyor. Yaklaşık 8-10 dakika sonra mantılarınız pişecek ve yenmeye tam anlamıyla hazır hale gelecektir.

Unutmadan, mantınızın daha lezzetli olmasını istiyorsanız haşlamak için su yerine et suyu kullanabilir ya da et suyu-su karışımını değerlendirebilirsiniz.

Tüm detaylarıyla mantı nasıl yapılır merak ediyorsanız sizi hemen şöyle de alabiliriz: Mantı tarifi

Çıtır mantı nasıl pişirilir?

Restoran menülerinde sıkça karşımıza çıkan çıtır mantıda sıra. Evde çıtır mantı hazırlamak isterseniz öncelikle her zamanki gibi hamurunu ve iç harcını hazırlayıp şekillendirmeniz gerekiyor tabii ki. Bu aşamada pişirme işlemi tavada gerçekleşeceğinden, mantınızın her yerinin tam olarak pişmesini istiyorsanız küçük bohçalar hazırlamanız gerekiyor. Bu, çıtır mantınızın daha kısa sürede de pişmesini sağlayacağından öncesinde uğraştırıcı gözükse de büyük bir kolaylık oluyor aslında.

Ardından genişçe bir tava hazırlamanız ve bu tavanın içine zeytinyağı-tereyağı karışımı koyup tereyağı eriyene dek ısıtmanız gerekiyor. Isınan tavanın içine hazırladığınız mantı hamurlarını dikkatlice bırakıp bir süre pişirdikten sonra bir kapak ya da tabak yardımıyla ters çevirip diğer yüzlerini de kolayca pişirebilirsiniz. Sonrası o çıtır çıtır mantıların yoğurdu ve sosuyla buluşmasında yatıyor, afiyetle yeniyor.

Hamurundan iç harcına detaylı olarak çıtır mantı nasıl yapılır öğrenmek isterseniz sizi hemen şöyle alabiliriz: Çıtır mantı tarifi

Çıtır mantının hem daha pofuduk pofuduk hem de daha çıtır çıtır bir halini hazırlamak isterseniz yine bir Kayseri mutfağı harikası olan bu yağ mantısı tarifini de değerlendirebilirsiniz. Yağ mantısını diğer tüm çıtır mantılardan ayıran hamuru hazırlanırken kullanılan maya ve iç harcında yapabileceğiniz değişiklikler. Bu püf noktaları atlamadığınız sürece dünyanın en güzel, en çıtır çıtır yağ mantısının sizin ellerinizden çıkacağından emin olabilirsiniz.

Videomuz sizin de iştahınızı kabarttıysa yazılı tarifine hemen ulaşabilmeniz için sizi hemen bu tarafa doğru alalım: Yağ mantısı tarifi

Buharda mantı nasıl pişirilir?

Bizim pek alışık olmadığımız ama Tatar mutfağından tutun Çin mutfağına, dünyanın farklı ülkelerinde sofrada kendine yer bulan mantıların çoğu buharda pişirilerek de hazırlanabiliyor.

Dünyanın farklı yerlerinde buharda pişirilerek hazırlanan bu mantılar bizim görmeye alışık olduğumuz gibi minik minik değil, genel olarak büyük porsiyonlamalarla hazırlanıyor, bu mantılardan sadece 1-2 tane yemek bile doymak için yeterli oluyor.

Buharda mantı nasıl pişirilir sorusuna gelirsek, buharda mantı pişirmenin de püf noktaları var tabii. Öncelikle biraz bol yumurtalı bir hamur hazırlanıyor ve içine ister etli bir harç ister de bol sebzeli bir karışım koyabiliyorsunuz. İçine malzeme koymak üzere hamuru açarken malzeme koyacağınız orta kısmın daha kalın, kenarlarınsa daha ince olmasına dikkat ediyorsunuz. O kenarlar daha sonra tıpkı bir bohça gibi birbirine yapıştırılarak kapanacağından ve buharda pişeceği için pişirme işlemi uzun süreceğinden çok kalın olmamasına özen göstermek gerekiyor.

Dev mantı bohçalarınızı hazırladıktan sonra bir tencerenin yaklaşık 3'te 1'ini suyla doldurmanız, o suyu kaynatmanız ve tencerenin üstüne bir kevgir ya da buharda pişirme aparatı yerleştirmeniz gerekiyor. Bu aparatların üzerine de mantıları tek tek diziyor ve üzerini temiz bir kapakla kapatıp 30 dakika kadar pişmesini bekliyorsunuz. Bu süre koyduğunuz iç harca ve hamurun kalınlığına göre daha da uzayabilir, bizden söylemesi.

Buharda mantı tarifi isterseniz şöyle nefis bir önerimiz olduğunu da söylemeden geçmeyelim: Tatar mantısı tarifi

Hazır mantı fırında nasıl yapılır?

Eğer farklı bir lezzet yakalamak isterseniz hazır mantıyı ya da ev yapımı mantıyı fırında da pişirebilirsiniz.

Hazır mantı fırında nasıl pişirilir, anlatarak başlayalım. Hazır mantılar taze hamurdan yapılanlara göre daha sert yapılı olduklarından öncesinde yine bir haşlama işleminden geçirmeniz mantıklı olacaktır. Haşlama işleminin ardından suyunu güzelce süzdürdüğünüz mantıları fırın tepsisine dizebilir, üzerine biraz zeytinyağı sezdirebilir ya da tereyağı parçaları koyabilir ve 200 derecede önceden ısıtmaya başladığınız fırında 15-20 dakika kadar pişirebilirsiniz. Bu işlem hem üzerinde fazla kalan suyun buharlaşmasını, hem mantılarınızın renk almasını hem de lezzetinin çıtır mantıya benzemesini sağlayacaktır. Eğer biraz daha kuru ve çıtır bir mantı yapmak isterseniz fırında bekleteceğiniz süreyi artırabilirsiniz.

Eğer çok farklı bir mantı tarifi ortaya koymak isterseniz fırında 20 dakika kadar pişirdikten sonra üzerine beşamel sos ilave edip yeniden fırınlayabilir ya da farklı soslarla farklı denemelerde bulunabilirsiniz, bunlar tamamen damak tadınıza kalmış.

Farklı ülkelerdeki mantı gelenekleriyle ilgili bilgi edinmek isterseniz 20 Örnekle Farklı Kültürlerde Mantı Geleneği başlıklı yazımıza, "Patatesten bile mantı yapmak istiyorum, bana farklı mantı tarifleri lazım" derseniz Her Gün Yeseniz Bile Bıkmayacağınız Kadar Nefis 20 Farklı Mantı Tarifi yazımıza da bekleriz.

Ve son olarak "Ben Çin mantısı yapmak istiyorum" diyenlere Ferhat Şef'ten efsane bir videolu tarif geliyor...

Yazılı tarif isteyenleriyse böyle alalım: Çin mantısı tarifi


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?