surekli-mide-bulantisi-ama-kusamama-shutter-1

Kusmak Orucu Bozar mı?

Favorilerime
Ekle

On bir ayın sultanı olarak da bilinen ramazan ayı, Müslümanlar için bin aydan daha hayırlı ve bereketli bir ay olarak tanımlanır.

Oruç ibadetinin yapıldığı ramazan ayında en çok akla takılan sorular, hangi durumlarda orucun bozulduğu ve bu durumlarda kaza ya da kefaretin gerekip gerekmediğidir. Ramazanda oruç tutan kişilerin merak ettiği konulardan biri de, hastalık yüzünden ya da kişinin kendi isteği ile ağız dolusu kusması halinde orucun bozulup bozulmayacağıdır.

Eğer sizin de aklınıza "kusmak orucu bozar mı", "oruçluyken kusmak orucu bozar mı", "istemeyerek kusmak orucu bozar mı" gibi sorular takılıyorsa sizi hemen aşağıya doğru alalım, kusmak orucu bozar mı anlatalım.

İçindekiler

Kusmak orucu bozar mı?
Kusarak oruç bozmak kefaret gerektirir mi?
  • Kusmak orucu bozar mı?

kusmak-orucu-bozar-mi

Ebu Hureyre’nin rivayet ettiği bir hadise göre Hz. Muhammed, oruçlu kimselerin istemeyerek kusması durumunda tuttuğu orucun kazasının gerekmediğini ifade etmiştir. Yine aynı hadiste, kendi isteği ile kusan kimselerin ise orucunu kaza etmesi gerektiğini anlatmıştır.

Bu ifadelerden anlaşılacağı üzere, kusmak iki türlü olmaktadır. Biri kendiliğinden, diğeri ise kişinin kendisini zorlamasıyla olanıdır. Hastalıktan ve benzeri nedenlerden dolayı kendiliğinden ağız dolusu kusmak, bir kısmı geri mideye gitse bile, orucu bozmaz. Kişinin kendini zorlamasıyla meydana gelen ağız dolusu kusma durumu ise orucu bozar. Çünkü bu durumda bir miktar kusuntu muhakkak mideye geri dönecektir.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı da kusunca oruç bozulur mu, kusmak orucu bozar mı sorusuna yanıt olarak resmi internet sitesi üzerinden şöyle bir açıklama getirmektedir:

"Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez. Kişinin kendi isteği ile ağız dolusu kusması halinde ise oruç bozulur.

Hz. Peygamber, 'Oruçlu kimse kendisine hakim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin.' (Ebu Davud, Savm, 32; Tirmizi, Savm, 25) buyurmuştur.

Bununla birlikte, kustuğu için orucu bozuldu zannıyla yemeye içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur. Böyle bir kimseye kefaret değil, gününe gün kaza gerekir (İbnü’l-Hümam, Feth, II, 332; el-Fetava’l-Hindiyye, I, 226)."

  • Kusarak oruç bozmak kefaret gerektirir mi?

surekli-mide-bulantisi-ama-kusamama-shutter-1

Kişinin kendi isteği ile kusarak bozulan orucun kazası gerekir, yani o günün yerine bir gün oruç tutmak gerekmektedir. Kefaret ise gerekmez.

Özetleyecek olursak, birçok kaynağa göre ramazan ayında tutulan oruç, kişinin kendi isteği ile ağız dolusu kusması durumunda bozulur ve yerine bir gün oruç tutmak gerekir. Hastalık vb. nedenlerle kendiliğinden ağız dolusu kusmak ise orucu bozmaz. Çünkü hastalık, özür olarak kabul edilir, bu kusma istem dışıdır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?