super-melnica - kahve öğütme şekilleri

İyi Bir Kahve İçin Bilmeniz Gereken Kahve Öğütme Şekilleri

Favorilerime
Ekle

Kendisine bayılıyoruz: kahve!

Neredeyse her türlü kahveyi dışarıya çıkamıyorsak evde yapmaya niyetleniyoruz. Bu yüzden sizlerle Türk kahvesinin inceliklerini de paylaştık, moka pot'la nasıl kahve yapacağınızı da. Ancak iyi bir kahve yapabilmek için çok önemli iki kural vardır. Bunlardan ilki kahve öğütme şekilleridir.

Yani tam çekirdek kahvenin hangi kahve aletini kullanacağınıza göre öğütülmesi ya da bir diğer deyişle çekilmesi gerekir. Kahvenizi dilerseniz kahveyi satın aldığınız mekanda çektirebilir, dilerseniz evde kahve öğütme makinesiyle dilediğiniz boyda öğütebilirsiniz.

Kahvenin çekilmiş boyutları kalın ve ince olarak birbirinden ayrılır. Eğer büyük taneliyse çekmiş olduğunuz kahve kalındır, çok daha küçük parçalara sahipse kahveniz ince çekilmiştir.

Toplamda 7 farklı şekilde öğütebildiğiniz kahvenin iyi bir içime sahip olması için diğer etken ise kavurma derecesidir. Onu da sizlerle paylaşacağız ancak önce kahvemizi öğütelim ve streslerden kurtulalım.

Hanımlar beyler, işte iyi bir kahve yapmanın ilk kuralı: kahvenin öğütülmesi.

Ekstra ince öğütülmüş kahve

Ekstra ince öğütülmüş kahve yalnızca Türk kahvesi için öğütülmüş demektir. Espresso'da kullanılan kahveden çok daha incedir, cezve ya da Türk kahvesi makinesinde kullanılabilir.

İnce öğütülmüş kahve

Espresso makinesi ve moka pot'ta kullanabileceğiniz kahvedir. İnce öğütülmüş kahve espresso makinelerinin kahve haznesine giren, moka pot'un filtresini şenlendirendir. Türk kahvesinden biraz daha büyük parçalıdır.

Orta ince öğütülmüş kahve

Çok fazla görmeye alışık olmadığımız ancak üçüncü dalga kahveyle birlikte görmeye başladığımız sifon kahve için gerekli olan kahve orta ince öğütülmüş kahvedir. Pişme prensibi moka pot'a benzeyen sifon kahvede en iyi tadı alabilmek için bu kahveyi kullanırsınız.

Orta öğütülmüş kahve

Damlama yöntemiyle hazırlayacağınız kahvede kullanmanız gereken kahvedir. Orta öğütülmüş kahve filtrenin içinde kalarak bardağa damlamaz, daha iyi bir tat verir. Kağıt filtrelerde espresso için çekilmiş ince kahveyi bir düşünsenize.

Orta kalın öğütülmüş kahve

Afili sistemiyle hava atma aracı olan Chemex kahve için kullanılması gereken kahvedir. Kalına yakın öğütülmüş kahve olarak da adlandırabilir kendisini. Bir nevi medium well pişmiş et gibidir.

Kalın öğütülmüş kahve

French press! Kolay erişebileceğiniz ve kendi kahvenizi keyifle yapabileceğiniz french press için ihtiyacınız olan kahvedir. Kalın öğütülmüş kahve French press'in filtresinden kaçmadan aşağı kadar iner.

Ekstra kalın öğütülmüş kahve

 ineedcoffee - kahve öğütme şekilleri

ineedcoffee - kahve öğütme şekilleri

Bu kadar kalın çekilmiş bir kahve tabii ki uzun süre demlenmesi gereken bir kahvede kullanılır. Bu da cold brew'dir. En az 10 saat boyunca demlenmesi gereken bir kahve için elzem olan büyüklük ekstra kalındır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

3

gracekelly16 Nisan 2018 12:19
Burada cold brew için "En az 10 saat boyunca demlenmesi gereken bir kahve için elzem olan büyüklük ekstra kalındır." deniliyor, ancak hyperlinkteki cold brew tarifinde ince çekilmiş kahve çekirdeği kullanılması gerektiği yazıyor, sanırım birinde bir yanlışlık var.
Yanıtla
Duygu Arslan 17 Nisan 2018 09:50
Yanıtla
Merhaba, çok haklısınız; cold brew uzun süre demlenen bir kahve olduğu için çekirdeklerin çok ince olmaması gerekiyor. Kahveyi çektirdiğiniz yere "cold brew" için dediğinizde ona uygun vereceklerdir. Genelde orta ya da kalın çekilmesi tercih ediliyor. Tarifimizi de hemen güncelliyoruz. Çok teşekkür ederiz ilginiz ve dikkatiniz için. Sevgiler. :)
doyran15 Kasım 2016 23:47
tam olarak merak ettiğim konuydu teşekkürler
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?