İftar vakti ramazanın en birleştirici, paylaşımların en fazla arttığı, mutluluk ve huzurun doyasıya yaşandığı zamanı. Zira sevdiklerinizle, akrabalarınızla bir masa etrafında oturup bir tas çorbayı, bir dilim pideyi paylaşmak gibi çok az şey var insana huzur veren, mutlu eden.
Üstelik bu bir masa etrafında iftar vakti toplanmış kişiler hangi devirde, hangi coğrafyada yaşıyor olursanız olsun hep aynı. Öyle ki bunlardan biri bir iftar sofrasında yoksa o yemek yarım, tüm muhabbetler öksüz demektir.
Bakalım size de tanıdık gelecekler mi?
"Nerede o eski ramazanlar?"cı Necati Dede
Sofranın en baş köşesinde oturan Necati Dede'nin "top patlamasının" öncesinden, çayların içildiği iftar sonrasına kadar ağzından "Ah ah nerede o eski ramazanlar?" lafı düşmez. "Siz bilmezsiniz, bizim gençliğimizde..." diye başlayan 328483294 tane cümle kurabilen Necati Dede sayesinde 14 cilt Meydan Larousse Ansiklopedisi okumuş kadar olursunuz.
"Hurma yok mu?"cu Pakize Nine
Pakize Nine, orucun mutlaka suretle açılmasına hurma ile açılmasını gerektiğine gönülden inananlardandır. İftar sofrasında kazara hurma yoksa inadından ertesi güne kadar oruç tutabilir. Ama surat asmasına dayanamayacağınızdan Mısır Çarşısı'ndaki tüm hurmaları masaya dizersiniz. Yazıktır sonuçta.
"Okundu mu?"cu Halil Enişte
Halil Enişte iftardan bir saat önce başlayarak her 5 dakikada bir "Okundu mu?", "Ezan mıydı o?" diye etrafını darlar. Kulağı ezanda, gözü televizyon ekranında iftar vaktini iple çeken Halil Enişte iftar masası hazır olduğunda ilk sofraya oturan ve ezan okunduğunda ilk orucunu açan olacaktır.
Her iftar sofrasında esrarengiz şekilde beliren komşu Meliha Teyze
Akrabalarınız toplanıp iftara geldiğinde bir anda sofrada Meliha Teyze de belirir. Onu kim çağırmıştır, eve nasıl girmiştir, masanın en başına nasıl yerleşmiştir, henüz İsveçli bilim adamları bile bulamadı. Araştırılıyor.
Meliha Teyze'ye sahip çıkalım!
"Daha yok mu?"cu Salih Dayı
Salih Dayı orucunu çorba ile açar, üzerine kahvaltılıkları bir tüm pide arasına koyarak yer de yer, sonra et yemeğine geçer, yanına pilavı da koydurur, üstüne zeytinyağlıların tadına bakar, tatlıya dayanamaz, onu da yer, meyve yiyim de bastırsın der, üstüne de 9 bardak çay içer. Ama arada "Börekten daha yok mu yahu?" dediği de işitilir. Allah doyursun.
"Oyş şiştim"ci Keriman Yenge
Keriman Yenge'nin gözü daha iftar olmadan masadadır. Börekler yapılmış mı, sarmalar sarılmış mı diye müfettiş Gadget gibi etrafı kolaçan eden Keriman Yenge, daha ana yemeğe geçilmeden "Oyş şiştim kız" moduna girecek ve asil görevini tamamlamanın gururunu yaşatacaktır.
Sinirini tüm masadan çıkarmaya niyet etmiş Bülent Amca
Bülent Amca'ya pek oruç yaramaz. Açlık, susuzluk derken bütün gün saatli bomba gibi dolaşan Bülent Amca top patladığı anda patlayacak ve sofrada her şeye kızarak, her şeye söylenerek insanların keyfini kaçıracaktır. Ancak Bülent Amca iftardan sonra tam bir pamuk tarlasına dönüşerek kalbinizi yeniden kazanacaktır.
Orucu uykuya tutturmuş baba
Evin babası emekliyse onu sahurdan iftara kadar pek göremezsiniz. Tüm gün uyuyarak tam iftara 10 dakika kala alarm kurmuşcasına kalkan baba sonrasında sahura kadar deli bir enerjiyle dolacak ve ev halkına rahat vermeyecektir.
Orucunu mutfakta açmak zorunda kalan anne
İftara yemek yetiştireyim derken gecesi gündüze, sahuru iftara karışan anne insanını iftar sofrasında çok fazla göremezsiniz. Sofrada hiçbir şey eksik olmasın diye uğraşan, özellikle komşu Meliha Teyze'nin, Keriman Yenge'nin dedikodularına malzeme olmak istemeyen çilekeş anamız orucunu da mutfakta açacaktır. Allah kabul etsin.
Pide kuyruğunun en kıdemlisi Orçuncan
Orçuncan, annenin "Haydi oğlum, koş git pide al gel" diyerek sürekli fırına yolladığı evin küçük çocuğudur. Orçuncan bu sayede pide kuyruğunda tüm mahallelinin dertlerini dinleyecek, eve gelirken sıcak pidenin ucunu kemirdiği için anneden bir güzel azar işitecektir.
Yorumlar
0