Çoğu kişinin başına gelmiştir. Herhangi bir sebepten doktora gidersiniz, şikayetlerinizi anlatırsınız ve doktor size iyileşmek için kilo vermemiz gerektiğini söyler. Sanki yaşadığınız bütün sağlık sorunlarının sebebi kilonuzdur. Aynı doktora aynı şikayetle zayıf biri gittiğinde bu sefer doktorun reçetesi kilo vermeyi içermez. Fakat genelde hiç kimse bu durumu sorgulamaz, çünkü toplumdaki genel inanış zaten kilolu olmanın, kötü ve sağlıksız olduğu yönündedir.
Her bedende sağlık, sağlığa kilodan bağımsız bir yaklaşımdır. Eski ve yanlış bir inanış olan “ince olmak sağlıklı olmaktır, sağlıklı olmanın yolu kilo vermekten geçer” inanışının aksine, sağlığın kilodan ve vücut şeklinden bağımsız bir olgu olduğunu, her beden ölçüsüne sahip kişinin sağlıklı olma potansiyeline sahip olduğunu ve sağlıklı olmak için belli bir kilo aralığına inmenin zorunlu olmadığını savunur. Her bedende sağlık yaklaşımı, kişinin kilosuna odaklanmak yerine, kişinin yemekle ve bedeniyle olan ilişkisinin düzelmesine, sporun ve fiziksel aktivitenin kilo vermek için değil, diğer yararları için ve en önemlisi de keyif almak için yapılmasına odaklanır.
-
Her bedende sağlık yaklaşımının faydaları nelerdir?
• Sağlık: Bu yaklaşım fiziksel, duygusal ve ruhsal iyileşmeye, kilo odaklı olmayan bir bakış açısıyla yaklaşır.
• Bedenle barışma: Bu yaklaşım, beden ölçü ve şekillerinin çeşitliliğine saygı duyar. Bu sayede kişinin bedenini kabullenmesine ve onunla barışmasına yardımcı olur.
• İyi yemenin tadını çıkarma: Bu yaklaşım, içgüdülerimize güvenerek yemek yemeyi savunur. Bu sayede bedenimizi dinlemeyi tekrardan öğreniriz. Çünkü aslında bedenimiz bize ihtiyacımız olan her şeyi kendi dilinde söylemektedir. Fakat biz yaşadığımız diyet kültüründe bedenimizin sesini dinlemekten vazgeçmiş olabiliriz. Bedenimiz bize ne zaman acıktığımızın, ne zaman doyduğumuzun, o sırada hangi yemeye ihtiyaç duyduğumuzun ve hangi yemeyin bizi tatmin edeceğinin sinyallerini verir.
• Hareket etmenin keyfine varma: Çoğumuz için spor yapmak, kilo vermek için yapılması gereken bir aktivitedir. Aslında keyif alabileceğimiz bir aktivite, kilo verme baskısıyla bizim için çekilmez hale gelebilir. Fakat spor yapmanın kilo vermek dışında birçok yararı vardır ve sağlıklı yolunda büyük önem taşır. Bu yaklaşım, kilo verme amacı gütmeden, hayatımıza keyif aldığımız bir fiziksel aktiviteyi sokmamızı destekler.
• Kilo takıntısına son verme: Bu yaklaşım, beden şeklinin, ölçüsünün ve kilonun, tüketilen yemekle veya fiziksel aktiviteyle bağlantısı olmadığını ve bunları büyük ölçüde genetik altyapımızın belirlediğini savunur.
-
Nasıl sağlıklı olunur?
Yorumlar
0