Annaannelerimizden, babaannelerimizden miras kalan, annelerimizden öğrendiğimiz çeşit çeşit pratik bilgi, komşulardan duyduğunuz nice püf noktası ve daha neler neler...
Mutfakta işleri kolaylaştırmak, hayatı güzelleştirip lezzetlendirmek için bulunan bu pratik bilgileri, püf noktaları çok seviyoruz sevmesine ama... Acaba gerçekten hepsi işe yarıyor mu dersiniz?
İşte bu sorunun peşine düşmüşler ve çok bilinen püf noktaları, pratik bilgileri deneyip aldıkları sonuçları bir bir paylaşmışlar.
Buyursunlar, mutfakta çok sık kullanılan püf noktalarından hangileri gerçekten işe yarıyormuş, birlikte öğreniyoruz.
Eldeki ve bulaşıklardaki balık kokusundan kurtulmak için önce soğuk suyla durulamak, ardından sirke ya da limonla silmek
Bildiğiniz gibi balık kokusundan kurtulmak çok zordur ve deterjanlar bile bazen yeterli olmayabilir. Bu çok eski pratik bilgiyi ise herkes bilir: Eldeki ve bulaşıklardaki balık kokusundan kurtulmak için önce soğuk suyla durulamak, ardından sirke ya da limonla silmek gerekir.
Sirke ve limon gibi basit malzemeler, bir solüsyon görevi görür ve içlerindeki maddeler sayesinde balık kokusunu yok eder.
Sonuç: Bu bilgi kesinlikle işe yarıyor.
Kirli tavayı temizlemek için içinde tuzlu su kaynatmak
Yanık, kirli tavayı temizlemek için, içinde bol bol su ve tuz kaynatmanın işe yarayacağı söyleniyor. Ancak bu yöntem uygulandığında ne yazık ki beklenen sonuç alınamıyor.
Bunun yerine uygulanabilecek yöntemlerden biriyse şu: Kirli tavanın içine bol miktarda su ve bir yemek kaşığı kadar bulaşık deterjanı koymak, 5-8 dakika kadar bu karışımı ocağın üzerinde kaynatmak, gerekli görülürse yumuşak uçlu bir fırçayla hafifçe fırçalamak ve durulamak. Bu yöntemin nasıl uygulandığını ayrıntılı bir şekilde görmek isterseniz sizi hemen Tava Nasıl Temizlenir? yazımıza doğru da alabiliriz.
Aynı şekilde daha kolay ve bilinen bir yöntem olarak, içi lekeli tavanın içine sıcak su koyup bir gece bekleterek de lekelerin yumuşamasını ve kolayca çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Sonuç: Yukarıdaki tuzlu su yöntemi pek de işe yaramıyor.
Soğan keserken gözlerin yaşarmaması için bıçağı soğuk suya batırıp çıkarmak
Soğan keserken gözleri yaşarmayan neredeyse yok, doğruya doğru. Bunun için de birçok farklı yöntem öneriliyor, o yöntemler içinden en çok bilinenlerden biri de şu oluyor: Soğan keserken gözlerin yaşarmaması için bıçağı soğuk suya batırıp çıkarmak
Bu bilgi genel olarak işe yarıyor. Ancak tabii ki soğanın 'ağlatma' gücüne ya da gözlerin hassasiyet derecesine bağlı olarak zaman zaman işe yaramadığı da oluyor. Bıçağı iki dakikada bir tekrar tekrar suya batırıp çıkarmak ve yeniden soğan kesme işlemine devam etmek biraz zahmetli olsa da bu yöntem etkili demek yanlış olmaz.
Sonuç: Göz hassasiyeti gibi özel bir durum söz konusu değilse, genel olarak işe yarıyor.
Yumurtaların kabuğunu hızlı soyabilmek için pişirdikten sonra soğuk suya koymak
Çok haşlanmış yumurta zaten kolayca soyulur. Sadece soğuk suya koymakla bunu açıklamak pek doğru değildir. Çünkü şu bilgiler de yumurtanın nasıl soyulacağı konusunda önemlidir:
Sonuç: Bilgi doğru ama diğer ipuçları takip edildiğinde.
Sıcak bir içeceği hızlıca soğutmak için buz ve tuz karışımının olduğu bir kasenin içine koymak
Buz dolu bir kasenin içine tuz eklenip bekletildiğinde tuz, buzun erime sıcaklığının düşmesine neden olur. Dolayısıyla içinde bekletilen sıcak içeceğin de daha hızlı soğuması mümkün olur.
Sonuç: İşe yarıyor.
Soğanların acılığını almak için üstüne sıcak su dökmek
Soğanları dilimledikten sonra doğrudan salatada ya da farklı bir yemekte kullandığınızda fazla acı gelebiliyor. İşte bu acılıktan kurtulmak aynı zamanda soğanın da lezzetli kalmasını sağlamak için çok eski zamanlardan beri kullanılan bir yöntem var: Soğanları doğradıktan sonra üzerine sıcak su dökmek ve 1-2 dakika bu şekilde beklettikten sonra suyunu süzüp kullanmak.
Evet, bu yöntemi en az bir kez denemiş olanlar bilir, oldukça başarılı sonuçlar alınan bir yöntemdir. Soğanlar hem diriliklerini çok kaybetmez hem de damak yakan o acılıklarını kaybederler.
Sonuç: İşe yarıyor.
Haşlanmış patateslerin kabuklarını kolayca soymak için 1-2 dakika buzlu suda bekletmek
Bu yöntemi artık bilmeyen kalmadı sanıyoruz. Halihazırda çokça uygulanan bu yöntem tabii ki işe yarıyor. Üstelik yeni haşlandığı için çok sıcak olan patateslerin ellerimizi yakmasından korumayı ve kısa bir süre buzlu suda kalacağından patateslerin içindeki sıcağı korumayı da ihmal etmiyor. Mis.
Eğer bu yöntemi çok duymuş olmanıza rağmen hiç denemediyseniz ve işe yarayıp yaramayacağından emin değilseniz sizi hemen Patates En Kolay Nasıl Soyulur? yazımıza da alabiliriz.
Sonuç: Kesinlikle işe yarıyor.
Hamuru daha pofuduk yapmak için karbonat ve sirke karışımı kullanmak
Karbonatın hamuru kabartmasını sağlamak için asidik bir malzemeyle bir araya getirmek gerekiyor. Aksi halde hamur karışımına eklenecek karbonat, hamurun pofuduk bir şekilde kabarmasına yardımcı olamıyor, aksine hamura acımsı bir tat veriyor. İşte bu yüzden karbonatı sirke ya da limon suyuyla karıştırmak öneriliyor. Bu karıştırma işlemi sonucunda karbondioksit oluşuyor ve hamur kabarıyor. Buraya kadar her şey doğru.
Ancak karbonat ve sirkenin hamura eklenmeden karıştırılması pek de doğru değil. Çünkü bu şekilde uygulandığında oluşan karbondioksit hamur oluşmadan uçup gidiyor. Bu nedenle en güzeli, karbonatı kuru malzemelerle ve asidik malzemeyle (sirke ya da limon suyu) karıştırmak, ardından sıvı malzemelerle buluşturup hızlıca, aşırıya kaçmadan yeniden karıştırmak yada yoğurmak. Ama bu yöntemi kullanırken sirke yerine limon suyu gibi daha asidik bir içerik kullanmak da daha uygun.
Sonuç: Aslında yukarıdaki bilgi tam olarak doğru değil, birtakım eksiklikler var.
Yorumlar
0