hamilelikte-kilo-alimi-1-one-cikan

Aklınızda Soru İşareti Kalmasın: Hamilelikte (Gebelikte) Ay Ay Kilo Alımı

Favorilerime
Ekle

40 hafta süren oldukça zorlu ama bir o kadar da mutluluk verici olan gebelik sürecinde, anne adaylarının kafasında birçok soru işareti oluşur.

Hem anne sağlığı hem de bebeğin sağlıklı gelişimi için oldukça önemli olan gebelik sürecinde, oldukça önem verilmesi gereken konulardan bir tanesi de kilo alımıdır.

Bu süreç boyunca annenin beslenmesi ve yaşam tarzı, çocuğun anne karnındaki gelişiminden yaşamı boyunca karşılaşma ihtimali olan sağlık problemlerine kadar birçok konuda belirleyici rol oynar. Peki hamilelikte kilo alımı nasıl ve ne kadar olmalıdır?

Gebelikte (hamilelikte) kilo alımı ve kontrolü

Hamilelik döneminde annenin ne kadar kilo alması gerektiği, annenin gebelik öncesindeki beden kitle indeksine göre değişkenlik gösterir. Vücut kitlesinin, boyun metre cinsinden karesine bölümü şeklinde hesaplanan beden kitle indeksi (BKİ), bu konuda belirleyici rol oynamaktadır.

Örnek vermek gerekirse, 1.6 metre boyunda ve 50 kg ağırlığında olan bir bireyin beden kitle indeksi 50/1.6 x 1.6 şeklinde hesaplanır ve bu hesaplamanın sonucuna göre bu bireyin beden kitle indeksi 19.5 olarak bulunur.

Peki bu ne işe yarar? Genel olarak anne adaylarının gebelik boyunca alması gereken kilo miktarı, BKİ'si 20'nin altında olan zayıf bireylerde yaklaşık 15 kg, 20-25 arasında olan normal bireylerde 12,5 kg, 25-30 arasında olan hafif şişman bireylerde 10 kilogram ve 30'un üzerinde BKİ'ye sahip olan obez bireylerde 8-10 kilogram arasında kilo alımı olması gerekir.

Hamilelikte ay ay kilo alımı

Yaklaşık olarak 9 ay süren hamilelik döneminin her 3 aylık kısmı, bir trimester olarak adlandırılır. 3 trimesterden oluşan gebelik döneminin ilk trimesterinde haftalık 400 gram, ikinci trimesterinde haftalık 250 gram, üçüncü trimesterinde ise haftalık 400 gram klilo alınması, anne ve bebek sağlığı için ideal olandır.

Bu verilen rakamlar normal kiloya sahip olan anneler için geçerli olmakla birlikte zayıf annelerde bir miktar daha yüksek, şişman annelerde ise bir miktar daha az olabilir. Tüm bu belirtilen değerler, sağlıklı bireyler için geçerli olmakla birlikte genel bilimsel kurallar çerçevesinde ölçülmüştür.

Fakat her anne adayı, kişisel sağlık durumuna göre kadın doğum uzmanının ve diyetisyeninin önerileri doğrultusunda hamilelikte kilo alımı konusuna gereken özeni göstermelidir.

Hamileyim, kilom normal mi?

parentingnation

parentingnation

Anne adaylarının birçoğu hamilelik döneminde kilosunun normal olup olmadığı hakkında endişe duyar. Bunun için hamile olan kadının, gebelik döneminin o anda bulunduğu safhasına kadar alması gereken kiloyu alıp almadığını veya bu kilo miktarına ne kadar uyum sağladığını bilmesi gerekir.

Anne adayının hamilelik dönemi boyunca aldığı kiloların yalnızca 3500 gram civarında bir miktarı bebeğin ağırlığından oluşur. Kalan miktarın yaklaşık 700 gramı plasenta, 700 gramı bebeğin içerisinde bulunduğu amniyon sıvısı, yaklaşık 800 gramı ise gebelik döneminde büyümüş ve genişlemiş olan rahim ağırlığından oluşur. Bunun haricinde kalan kısım, anne vücudunda depolanan yağ ve kas miktarı ile ödemden oluşmaktadır.

Gebelik boyunca anne vücudunda depolanan yağ ve kas miktarı, doğum sonrasında emzirme için kullanılacak olan enerjiyi de depoladığından oldukça büyük önem taşır. Anne sağlıklı beslendiği sürece ve doğum sonrası 2 yıl boyunca düzenli olarak emzirme işlemine devam ettiği takdirde, gebelik döneminde sağlıklı olan sınırlarda alınan kiloların tamamı kolaylıkla verilmiş olacaktır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?