kuyu-tandiri-one-cikan

Bembeyaz Bir Rüya Kent Olan Denizli'nin Tadına Doyum Olmayan 11 Lezzeti

Favorilerime
Ekle

Bembeyaz bir rüya kent bizce Denizli. Pamukkale Travertenleri, bunun başlıca sebebi elbette. Ama bu kadar değil Denizli'yi Denizli yapanlar. Hierapolis Antik Kenti var mesela eski zamanların ruhunu adım atar atmaz hissettiğin ya da dört bir yanda karşına çıkıveren Buldan bezleri var, sadece kendine değil, dönünce eşe dosta da verecek kadar çok aldığın. Saflığın, temizliğin rengi beyazın hakimiyet sürdüğü pamuktan yapılan...

Boşuna demedik bembeyaz bir şehir diye. Ağlayan Kaya Şelalesi'ni, kaplıcaları, tarihin farklı dönemlerine ait onlarca tarihi yapıyı ya da o çok meşhur horozunu söylemiyoruz bile.

Kısacası, yanıbaşımızdaki bir cennet aslında Denizli ve elbette yöresel tatları da aşağı kalır gibi değil bu doğal ve tarihi güzelliklerinden.

Biz de dedik ki madem bu kadar sevdik, seviyoruz bu şehri, yemeklerinden dem vurmadan olmaz. Denizlililerin her gün yeme fırsatı olduğu için imrenmekten kendimizi alamadığımız, memleketinden ayrı düşenlere adını duyar duymaz özlem yaşatan, hiç gitmeyenlere ise bir an önce bilet aldıracak Denizli lezzetlerinde söz sırası şimdi.

Not: "Denizli'nin şu lezzeti de bir harikadır, listede o da olsa ya..." dediğiniz bir lezzet varsa bize tarifini hatta varsa ağız sulandıran nefis fotoğraflarını yollayın, listeyi birlikte güncel tutalım.

Tarhanada Ege esintisi: Denizli usulü tarhana çorbası

Kışın biricik şifamız, tadına bir türlü doyamadığımız lezzetlerden olan tarhana çorbası, Denizli'de bir başka nefis oluyor. Çünkü içinde Ege mutfağının harikalarından börülce de kendine yer buluyor. Son olarak sarımsak ve nane de içine karışınca şifasına şifa katıyor. Yiyene afiyet, yemeyene merak oluyor.

Kiremit tabaktaki sunumuyla fark yaratır: Keşkek

Aşurelik buğday, nohut ve parça et aynı çömlek içinde buluşup akşamdan fırındaki yolculuğuna gönderilir. O yolculuk ancak sabah sona erecektir. Tahta kaşıkla karıştırılması usulünden olan lezzet, bir de salça, baharat ve yağdan oluşan nefis sosuyla buluşunca damaklara şenlik olur. Şanslıysanız hala aslına uygun kiremit tabaklarda yer, Denizlililerin ne kadar güzel bir lezzete sahip olduklarının farkına varırsınız. Her yerin keşkeği olabilir hatta evinizde de sık sık yapıyor olabilirsiniz ama böylesini hayatınızda yalnızca Denizli'de yiyebilirsiniz.

Bildiğiniz gibi değil: Arabaşı

Biz arabaşı çorbasını biliriz, o da misler gibidir hani laf söyletmeyiz. Ama söz konusu Denizli'nin arabaşı lezzeti olunca durum değişir. Çünkü bu yemeğin aslında tavşan eti kullanılıyor. Bu da onu oldukça özel kılıyor. Etten yapılan çorba, özel olarak hazırlanan hamur ayrı ayrı yerini alır sofralarda. Bir yemek ne kadar bereketliyse o kadar bereketlidir arabaşı da.

Ayran ve turşuyla mis olur, mis: Yen böreği

Börek deyince sanmayın ki öyle kahvaltılık ya da atıştırmalık bir ara sıcaktan bahsediyoruz. Bu börek bildiğiniz ana yemek. İçinde kıymalı, soğanlı, karabiber, kimyon ve pul biberli nefis bir harç var, hamurunda ise mısır ununun dayanılmaz lezzeti. İç yağı da işin içine girince siz düşünün yen böreğinin lezzetini. Bizim yazarken ağzımız sulandı çünkü.

Çünkü Ege farkı: Börülce böreği

Ege'nin misler gibi mutfağının en güzel lezzetlerinden olan börülce, Denizli'de de çok özel bir yere sahip. Temel olarak ufalanmış kuru yufka ve haşlanmış börülceden oluşan bu lezzet, doyuruculuğuyla akıllara kazanıyor, ona da en çok yakışanlardan biri turşu oluyor.

Marifet kebap kuyusunda: Kuyu kebabı (Kuyu tandırı)

Yaklaşık 1,5 metre derinliğinde bir kuyuda yapılmasıyla görüp görebileceğiniz bütün kebaplardan kendini ayırmayı başaran kuyu kebabı yapılmadan önce çıralar toplanıp kuyunun içinde yakılıyor. Ardından korların üzerine, içine biraz su koyulan bakır bir tava yerleştiriliyor ve etler kuyuya demir bir çubuk yardımıyla sallandırılıyor. Başka etlerle de yapılabilir olmasına rağmen etin kuzu eti olması makbul sayılıyor. Kuyu kebabı piştikten sonra kuyunun dibindeki bakır tavada biriken yağlar, pilav yapımında ya da doğrudan kebapla birlikte servis edilerek afiyetle tüketiliyor. Yanına piyaz çok yakışıyor.

Hele bir de sacda yapılıyorsa tadına doyum olmaz: Denizli usulü katmer

Un, peynir, soğan ya da susam kullanılarak hazırlanan katmer, pek çok yerde değişik şekillerde yapılan katmerlerle olan yarışında ön plana çıkmayı başarıyor. Az malzemeyle yemek yapmanın ustalık gerektirdiğinin en leziz kanıtlarından olan Denizli usulü katmer, el hünerinin konuşturulması gereken tariflerden.

Onu zaten çok seviyorduk: Denizli usulü yaprak sarma

Milletçe yaprak sarmaya olan düşkünlüğümüz su götürmez bir gerçek. Her halini deneyip her halini seveceğimizden emin olduğumuz bu lezzetin Denizli yorumu da bir harika tabii ki. İç harcındaki maydanozla farkını ortaya koyan bu yaprak sarma, taze soğan yaprakları ve bol baharatla da buluşunca söyleyecek söz kalmıyor, kaç tane yediğimizi sayamıyoruz bir yerden sonra.

Yenilebilir bir sanat eseri: Patlıcanlı kapama

Patlıcanlar uzun uzun dilimlenip kızartılarak kapamaya hazır hale getirilir, ardından tenceredeki yerlerine güzelce yayılır. Bunu gören etler, yeşil biber ve domatesle nefis bir uyum yakalayıp pirinçlere de haber verince, hep birikte patlıcanların tenceredeki konforuna katılırlar. Patlıcanlar da çok misafirperver davranır, hemen sarıp sarmalar et ve pilavı.

Kuru patlıcan sahalarda: Çiğ dolma

Patlıcanın ayrı bir sevildiği şehirlerden olan Denizli'de pek çok yemek patlıcanla yapılıyor, bunlardan biri de çiğ dolma oluyor. Bir yanda kuru patlıcanlar haşlanırken bulgurlu iç harcı da hazır ediliyor. İçine bol bol da maydanoz ve dereotu giriyor. Bu harç ile doldurulan kuru patlıcanlar zeytinyağında kızartılınca tamam oluyor.

Bir kez tadına bakan unutamıyor bonusu: Zafer Gazoz

forum.donanimhaber

forum.donanimhaber

1934 yılından beri Denizlilerin bir numaralı içeceği olan, tadının şahaneliği bir kez deneyenin bile aklından çıkmayan, efsane bir gazozdur Zafer. Eğer yolunuz Denizli'ye düşerse alabildiğiniz kadar çok alıp dönmelisiniz, yoksa pişman olur, tadını başka da hiçbir gazozda bulamazsınız. Adına onlarca hayran sayfası olan bir gazozdan bahsediyoruz, öyle düşünün.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

Şeyma Dervişoğlu21 Haziran 2016 18:48
Biber tatarı da listede olmalı ????
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?