Birbirinden ilginç bitkileri tüm detaylarıyla tanımaya devam ediyor, bugün sırayı ismiyle, güzelliğiyle, faydalarıyla, hatta kalp şeklindeki sevimli meyve kesecikleriyle dikkat çeken bir güzelliğe, çobançantasına veriyoruz.
Kendisi adından da anlayabileceğiniz gibi ıhlamur, ada çayı gibi bitkilerle kıyaslandığında pek de bilinmiyor, çoban çantasının adını duyanlar da aslında ne işe yaradığını, nasıl kullanılacağını, bir zararı olup olmadığını tüm detaylarıyla bilmiyor.
Tam da bu yüzden devreye giriyor, çobançantası gibi şahane bir bitkiyi bilmeyen, tanımayan kalmasın diyor ve onu tüm yönleriyle masaya yatırıyoruz.
Eminiz, tanıyınca onu çok seveceksiniz.
Çobançantası nedir?
Çoban çantası turpgiller familyasının minnoş bir üyesi. Tarlalarda, çayırlarda ve hatta çorak arazilerde yetişebiliyor, kendiliğinden yetişebildiği gibi saksılara ekimi de yapılabiliyor. Tek yıllık bir bitki olan çobançantası, otsu bir bitki olmasına rağmen dimdik ve uzun gövdesi, kalp şekline benzer şekildeki meyve keseleri ve güzeller güzeli çiçekleriyle dikkat çekiyor.
Boyu 50-60 santimetrelere dek çıkabilen bu otsu bitki, hem kuraklığa hem de soğuğa dayanıklı olmasıyla da şaşırtıyor. İsminiyse bu kalp şekline benzetilen meyve keseciklerinin çobanların yanında taşıdıkları çantaya benzemesi tahmin edebileceğiniz gibi. Üstelik yalnızca ülkemizde değil dünyanın birçok yerinde bu isimle anılıyor kendisi.
Halk arasında kuşkuş otu, çıngıraklı ot ya da medik gibi isimlerle de anılan, Japonların ise çok uzun yıllardır kullandıkları ve "uzun ömrün sırrı" dedikleri çobançantası, aslında tarlalarda istenmeyen yabani otlar arasında görülse de faydalarıyla şaşırtan ve bir an önce keşfedilmesi gereken bitkilerden biri diyor ve neden böyle dediğimizi kolayca anlamanızı sağlayacak faydalarına doğru geçiyoruz.
Çobançantası faydaları nelerdir?
İltihaplı alanların iyileşme sürecini hızlandırıyor
Kanamaların hızla durmasına destek oluyor
Bağırsak hareketlerini düzenliyor
Regl ağrılarına iyi geliyor
Regl düzensizliklerinin yaşanmasının da önüne geçiyor
Tansiyonun dengelenmesine yardımcı olabiliyor
Diş ve boğaz ağrılarına iyi geliyor
İç organların sağlıkla çalışmasına destek oluyor
Damar sağlığını koruyor
Son olarak hemoroit sorununa da iyi geldiği söyleniyor
Çobançantası nasıl kullanılır?
Çobançantası otunu kurutulmuş haliyle, çay ya da yağ olarak aktarlardan ve doğal ürünler temin edebileceğiniz online alışveriş sitelerinden kolayca elde edebilir, kullanmaya başlayabilirsiniz.
Mayıs-haziran ayları arasında çiçekleri toplanan ve doğrudan güneş ışığına asla maruz bırakmadan, gölge yerlerde kurutulan çobançantası bitkisi, cam kavanozlarda ya da hava almayacak diğer kaplarda güvenle saklanabilir.
Eğer çobançantası çayı yapmak istiyorsanız 1 su bardağı kaynatılmış suyun içine 1 tatlı kaşığı kadar çobançantası bitkisi ekleyip 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin, ardından çayı süzüp içinden çobançantası bitkisini ayırarak afiyetle için. Günde 2 bardaktan fazla içmemeniz gerektiğini unutmayın.
Eğer harici olarak cildinize uygulamak, özellikle ağrıyan bölgelerinize sürerek ağrılardan hızla kurtulmak isterseniz çobançantası bitkisini bir tentüre de dönüştürebilirsiniz. 50 gram kadar çobançantası bitkisini cam bir kavanoza aktarın, içine 4-5 bardak kadar elma sirkesi ilave edin. Kavanozu hava almayacak şekilde kapatıp 14 gün boyunca bekletin. Her gün bir kez güzelce çalkalamayı ihmal etmeyin. 14 günün sonunda karışımı temiz bir bezle süzdürerek içindeki bitkiyi ayırın. Elde ettiğiniz sıvıyı koyu renkli bir cam şişenin içine aktararak ağrınız olduğunda ağrılı bölgeye parmak uçlarınızla masaj yaparak sürün. Ağrınızın hafiflediğini göreceksiniz.
Yorumlar
0