Boza Tarifi

Bu Kış Daha Çok İçmek İçin Sebep Çok: Bozanın Faydaları

Favorilerime
Ekle

Osmanlı döneminden bugüne gelen geleneksel bir içecek boza. Temel olarak mısır, buğday, arpa, darı, pirinç ve yulaftan oluşan boza içimiyle keyif vermesinin yanı sıra içerdiği demir, fosfor, A, B1, B2 ve E vitaminleri sayesinde sağlığa da çok faydalı.

Yani bu kış boza içmeniz için sandığınızdan çok daha sebep var. Hatta sokaktan bozacı geçmesini beklemeden evde de kolaylıkla boza hazırlamanız için tarifini şuraya bırakıyoruz: Boza Nasıl Yapılır?

Gelin boza nedir, boza neye iyi gelir, bozanın faydaları nedir, öğrenelim.

İçindekiler

  • Boza nedir?

null

Boza, tahılların özellikle de mısır, buğday veya pirincin mayalanmasıyla elde edilen geleneksel bir fermente içecek. Genellikle Balkanlar, Orta Doğu ve bazı Orta Asya ülkelerinde tüketiliyor. Bozanın karakteristik özellikleri ise yoğun kıvamı ve ekşi tatlı lezzete sahip olması. 

Boza, ana bileşeni olan tahılların fermantasyonu sırasında oluşan laktik asit bakterileri tarafından mayalanır.  Geleneksel olarak kış aylarında tüketilen sıcak bir içecek olan boza ayrıca soğuk olarak da içilebilir. Boza çoğunlukla leblebiyle servis edilir.

  • Bozanın faydaları nedir?

Boza Tarifi

Boza Tarifi

  • Öksürüğü keser

Kış aylarında yaşanan solunum yolları enfeksiyonları ve daha çok öksürük için doğal bir şifa kaynağı boza.

Boza içerdiği bol miktardaki A, B, C ve E vitaminleri sayesinde soğuk algınlığıyla savaşır. Özellikle çocuklarda bronşların rahatlamasına, balgam çıkarmanın kolaylaşmasına yardımcı olur, böylece solunum yollarını rahatlatır. İnatçı öksürükleri bile birkaç gün içinde tamamen kesebilir.

  • Anne sütünü artırır

Anne adayları ve yeni anneler için de adeta bir iksir boza. Zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde anne sütünü artırma özelliği bulunan boza yeni doğan bebeği de olumlu şekilde etkiler. Anne sütünden bebeğe aktarılan mineral ve vitaminler bebeğin sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. Özellikle anne ve bebeğin sağlıklı bir kemik yapısına sahip olmasına yardımcı olur.

  • Sindirime yardımcı olur, hazmı kolaylaştırır

Bozanın içerdiği asitler zararsız asitlerdir. Bu asitler de midedeki asit seviyesini sağlıklı bir seviyede tutar, dengesini sağlar. Böylelikle hazmı da kolaylaştıran boza midenin yorulmasını engelleyip bağırsakları temizler.

  • Kanserle mücadele eder

Boza vücut direncinin artması için gerekli olan vitamin, mineral ve bol miktarda antioksidanı barındırdığından bünyenin savunma sistemini geliştirir ve böylelikle kanserle mücadelede önemli rol oynar. Yani boza içerek vücut direncinizi artırarak kanser riskinizi minimuma indirebilirsiniz.

  • Kemik sağlığını korur

Bozanın vitaminler açısından zengin olduğundan bahsettik. İşte boza bu vitaminler sayesinde özellikle gelişmekte olan çocukların kemik yapılarını güçlendirme yetisine sahip. Ayrıca yaşlılık döneminde ortaya çıkabilecek kemik hastalıklarına karşı da sizi koruyor.

  • Enerji verir

Bozanın içerdiği bol miktarda B vitamini vücuda ihtiyaç duyduğu enerjiyi veriyor ve yorgunluğa yenik düşmenizi engelliyor. Özellikle sporcuların bu sebeple bolca boza tükettiği biliniyor. Hamile kadınların doğumdan önce ve sonra boza içmesi de kaybettikleri gücü geri kazanmalarına yardımcı oluyor.

  • Stresle mücadelede çetin bir savaşçıdır

Bozanın içindeki B vitamini sadece fiziksel değil ayrıca zihinsel yorgunluk için de birebir. Sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı özelliği olan, yorulmuş ve yıpranmış sinirleri onaran bozayı içtikten sonra pamuk kadar yumuşak olabilirsiniz.

  • Cilt ve saç sağlığını korur

İçerdiği B12 vitamini ve diğer mineraller sayesinde boza cilt ve saç sağlığı için de oldukça faydalı. Kuru ciltlerin nemlenmesini sağlar, dökülmeleri önler, cildi yumuşatır, cilde sağlıklı, mat ve parlak bir görünüş kazandırır.

  • Boza nasıl yapılır?

Boza çoğunlukla hazır alınan bir içecek olsa da onu evde orijinaline yakın şekilde yapabilirsiniz aslında.

Evde boza tarifi şöyle:

  • Boza için malzemeler:

  • 300 gram ak darı unu
  • 50 gram mısır unu
  • 25 gram pirinç
  • 25 gram irmik
  • 2 litre su
  • Bozanın fermantasyonu için:

  • 1,5 litre su (ılık)
  • 460 gram toz şeker
  • 1/2 su bardağı boza

Boza Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Büyük ve geniş bir tencerede iki litre suyu kaynatın. Altını kısıp suyun içine ak darı unu, mısır unu, pirinç ve irmiği ekleyin. Tahta kaşıkla sürekli karıştırarak suyunu tamamen çekene kadar yaklaşık bir saat pişirin.
  2. Hazırladığınız karışımı geniş bir tepsiye döküp üzerini streç filmle kaplayın. Streç filmi bir kaç yerinden bıçakla delin ve karışımı oda sıcaklığında 12-14 saat dinlendirin.
  3. Katı karışıma 1.5 litre su ekleyerek inceltin ve el blenderından geçirin.
  4. Hazırladığınız karışımı içinde hiç koyu posasından kalmayacak şekilde bastırarak süzün. Bu işlemi iki farklı süzgeç kullanarak ya da tülbentten geçirerek de yapabilirsiniz.
  5. Boza karışımını geniş cam bir kaseye ya da kavanoza aktarın, içine şekeri ekleyip eriyene kadar karıştırın. Son olarak bozayı da ekleyin ve karıştırın.
  6. Bozanın üstünü streç film veya tülbentle kapatıp serin ve karanlık bir yerde mayalanmaya bırakın.
  7. 48 saat boyunca bozayı her 8-10 saatte bir karıştırarak havalandırın. Her karıştırma esnasında mutlaka tadına bakıp arzu ettiğiniz ekşilik miktarını yakalayana kadar beklettiğinizden emin olun.
  8. Boza hazır! Cam şişelere ya da kavanozlara aktarın. Bozayı buzdolabında 1 hafta boyunca muhafaza edebilir, tarçın ve leblebi ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Detaylı tarifi için: Gerçek Boza Tarifi

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?