Geçtiğimiz hafta fırında tavuk pişirirken yapılan vahim hatalaradeğindikten sonra Cookzone olarak daha fazla ortalama pişmiş hatta ortalama bile pişememiş ve standart lezzetlere sahip et yemenize de gönlümüz razı olamazdı.
Aldık eti bıçağı, kağıdı kalemi yapmamanız gerekenleri ileri geri anlattık.
Kulak verin dostlar, bundan sonra hep birlikte daha güzel etler yiyeceğiz.
Not: Başlığın altındaki metinleri okumadan hiçbir şeyden emin olmayın.
1. Marketten kesilmiş ve paketlenmiş etimizi alıyoruz...
Demek isterdik fakat kasabınıza gitmeniz ve kemik üzerinde dinlendirilmiş etinizi, istediğiniz kalınlıkta ve ölçüde kestirmeniz en doğrusu olacaktır.
2. Kasabımıza etimizi iyice dövdürelim...
Dövdürelim de neyi var neyi yok kasap tezgahında bıraksın. Unutmayın, etinizin tüm lezzeti pişerken içinde sakladığı suda gizlidir. Etinizi dövdüğünüz zaman tüm dokular ezileceği için suyunu koruyamayacaktır. Bu yüzden dövdürmeyin.
3. Etinizi buzdolabından çıkarın ve doğru tavaya...
Yapmayın tabii ki. Etinizi önce oda sıcaklığına getirmeli daha sonra pişirmelisiniz. Oda sıcaklığı derken de abartmamalı, 25 derece yeterli olacaktır.
4. Etinizi çok fazla tuzlayıp biberlemeyin...
İnanmayin, elinizi de korkak alıştırmayın deriz. Kırmızı eti mühürlemek için tavaya koyduğunuz anda attığınız tuz ve diğer baharatların yüzde 80'inini kaybedeceksiniz. Sonrasında tuz ve karabiber koymaksa hiçbir zaman istediginiz sonucu vermeyecektir. Siz bizi dinleyin, tuzunu kara biberini eksik etmeyin.
5. Tavadan dumanlar çıkıyor ocağın altını kısmalı...
Kesinlikle hayır. Etin pişerken içindeki suyunu, yani yerken bize zevk verecek tüm unsurlarını kaybetmemesi için eti mühürlemeniz gerekiyor. Eti mühürlemek icin kalın tabanlı bir tavaya ve yüksek ısıya ihtiyacınız var. Çıkan dumanlara bakmayın son gülen iyi gülendir.
6. Eti sıcak tavaya koyun ve pişene kadar hiç ellemeyin...
Ki iyice kurusun... Kurumasın tabii. Etinizin her tarafını mühürledikten sonra pişme derecesine getirme kadar, suyunu daha fazla kaybetmemesi, aromasının öne çıkması ve tavadaki öz tadının da üstüne yapışması için deglaze yapmalısınız. Bunun en kolay yolu çok az miktar tereyağı ekleyerek sürekli olarak bu yağı etin üstüne kaşıkla dökmektir. Bu esnada tavaya atacağınız birkaç dal taze kekik, sarımsak ve defne yaprağı etinizi bir rock star yapacaktır.
7. Et pişti herhalde... yoksa pişmedi mi?
Etin pişme derecesi sorunsalı çok zor olmamakla beraber sürekli tartışılan bir konudur. Eti tavada pişiriyorsanız ve şef değilseniz, dokunarak etin derecesini anlamak için çok pratik yapmanız gerekmektedir. Özellikle kalın bir etiniz varsa teknolojinin ucuz nimetlerinden olan et termometrelerini kullanmak kesin sonuçlar verecektir.
8. O kadar bekledik haydi artık hemen yiyelim...
Biraz daha beklerseniz, ölmezsiniz bizce. O güzel etiniz, mühürlenme ve pişme esnasında tüm suyunu merkezine toplar. Sizin beklemeden atacağınız ilk bıçak darbesinin, bütün güzel ve lezzetli suyun, kesme tahtasına akmasını sağlamaktan başka bir faydası dokunmayacaktır. Etinizin dinlenmesine, suyunun tekrar eski yerine dönmesine izin verin. Böylelikle her lokmada ıslak ve yumuşak etinizin keyfini çıkartırsınız.
Afiyet olsun dostlar.
Yorumlar
0