Aşurenin Faydaları

Aşurenin Faydaları Nelerdir?

Favorilerime
Ekle

Aşure, Türk mutfak kültüründe sadece bir çorba ya da tatlı olmaktan öteye geçerek, paylaşımın, bereketin ve birlikteliğin simgesi haline gelen lezzetlerden. Bu özel tatlı, kökeni itibariyle derin bir tarihi ve kültürel geçmişe sahip. Aynı zamanda, içerdiği zengin malzemelerle sağlık açısından da önemli faydalar sunuyor. Hadi gelin bugün aşurenin faydalarını birlikte öğrenelim, içindeki malzemelerle sağlık üzerinde yaptığı etkileri birlikte inceleyelim.

Özellikle Muharrem ayının onuncu günü bolca pişirilen ve bu Aşure Günü'nde mutlaka komşulara, akrabalara, yakınlara dağıtılan geleneğiyle çok sevilen lezzetlerden aşure, sizi faydalarıyla da çok şaşırtacak, eminiz.

İçindekiler

  • Aşurenin besin değerleri ve sağlık üzerine etkileri

Aşure, çeşitli tahıllar, kuruyemişler, kuru meyveler ve baharatlarla hazırlanıyor bildiğiniz gibi. Bu çeşitlilik, aşurenin besin değerini oldukça yükseltiyor tabii. İşte aşurenin içerdiği başlıca malzemeler ve sağlık üzerindeki etkileri:

1. Tahıllar (Buğday, nohut, fasulye)

Tahıllar, aşurenin temel bileşenlerinden. Buğday, nohut ve fasulye gibi tahıllar, protein ve lif açısından zengin. Protein, doku onarımı ve kas gelişimi için de gerekli. İçerdiği besin lifiyle ise aşure sindirim sistemini düzenliyor, bağırsak hareketlerini artırarak kabızlığı önlüyor.

2. Kuru meyveler (Kuru kayısı, kuru üzüm, incir)

Kuru meyveler, aşureye doğal bir tatlılık katarken aynı zamanda vitamin ve mineral kaynağı olarak da sağlığa katkıda bulunuyor. Kuru kayısı ve incir, özellikle demir açısından zengin olması sayesinde kan yapımını destekliyor. Kuru üzüm ise enerji verici özellikleri ile biliniyor.

3. Kuruyemişler (Ceviz, fındık)

Ceviz ve fındık gibi aşureye eklenen kuruyemişler de omega-3 yağ asitleri içeriyor. Bu yağ asitleri, kalp sağlığını destekliyor, kolesterol seviyelerini dengeleyerek kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Ayrıca bu kuruyemişler beyin sağlığını destekliyor ve hafızayı güçlendiriyor.

4. Nar ve diğer meyveler

Aşureye nar, elma, portakal gibi birçok meyve de ilave edilebiliyor. Nar, C vitamini ve antioksidanlar açısından zengin bir meyve oluşuyla aşureyi daha da faydalı bir hale getiriyor. Hem nar hem de antioksidan bakımından zengin diğer meyveler, vücudu serbest radikallerin zararlarından koruyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. C vitamini ise cilt sağlığını destekliyor, cildin daha parlak ve genç görünmesine dahi yardımcı olabiliyor.

  • Aşurenin faydaları nelerdir?

Aşurenin Faydaları

Yukarıda aşureye konulan malzemeler özelinde vücuda olabilecek etkilerini inceledik, sıra geldi doğrudan aşurenin faydalarına göz atmaya. "Aşure neye iyi gelir?" diye düşünenler hemen buraya:

  • Sindirim sistemini destekler

Aşurenin içerdiği lifli gıdalar, sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Lif, bağırsak hareketlerini artırarak kabızlığın önlenmesine katkı sağlar. Ayrıca, bağırsak sağlığı için önemli olan prebiyotik etkisi ile faydalı bakteri büyümesini destekler.

  • Enerji verir

Aşure, içerdiği karbonhidratlar sayesinde hızlı bir enerji kaynağıdır. Özellikle yoğun fiziksel aktivite sonrası veya yorgunluk anlarında tüketildiğinde enerji verir.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir

Aşurenin zengin vitamin ve mineral içeriği, bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir.

  • Kalp sağlığını destekler

İçerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde kalp sağlığını korur, kolesterol seviyelerini dengeler. Bu da kalp hastalıkları riskini azaltır.

  • Uzun süre tok tutar

Aşurenin yüksek lif içeriği, uzun süre tok kalmayı sağlar. Diyet yapanlar için kontrollü miktarda tüketildiğinde sağlıklı bir tatlı alternatifi olabilir.

  • Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur

Her ne kadar tatlı bir lezzet sunsa da aşurenin içerdiği lif, kan şekerinin hızlı yükselmesini engelleyebilir. Ancak içinde hem meyvelerden gelen hem de kullanıldıysa rafine şekerden gelen bir şeker olduğundan diyabet hastalarının mutlaka doktorlarına danışarak ve dikkatli tüketmesi önerilir, bizden hatırlatması.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?