Ankara-İstanbul kıyaslaması yapanlar genellikle sadece denizden bahseder. Haliyle denizi olmayan Başkent'in de sıkıcı bir şehir olduğunu söylerler. Oysa bu iki şehir arasında pek çok fark var. Eğlence sonrası yemek de bunlardan biri.
Yemek yemeyi çok seven bir toplumuz. Bunu en iyi gördüğümüz yerlerden biri de gece eğlenceleri. Gece çıktık, arkadaşlarla kafa mı dağıttık? Eve gitmeden mutlaka bir şeyler yeriz. Yani eğlence bizim için konser bittiğinde, mekan kapandığında veya arkadaşlar gittiğinde değil, yemek yendiğinde biter.
İstanbul'da gece yemekleri genellikle ıslak hamburger, dilli tost ya da kaşarlı dürüm döner olurken, 500 km. kadar uzakta, Ankara'da durum daha farklı. Ankaralı tost makinesine basılmış dürüm döner yemez, hamburgerin ıslağını tercih etmez. Kokoreç, ciğer, tantuni yer, işkembe, kelle-paça, mercimek içer.
İşte Ankaralıların sevdiği eğlence sonrası uyku öncesi yemek mekanları...
Ankaralı olmanın ilk şartı: Özçelik Aspava-Yıldız Aspava
Hassas bölgedeki Özçelik Aspava, Aspava kültürünün Ankara genelinde popüler olmasını sağlayan mekan. Mekan öğlen de, sabahın 6'sında da doludur, şaşırmayın. Yıldız Aspava da Esat Caddesi'nde Aspavalar durağının orada yer alan 3 Aspava'nın en eskisi. Özçelik'le aynı özelliklerde olsa da her iki mekanın müdavimleri ayrıdır. Genelde eğlenceler bu iki mekanda biter, soslu soğanlı ya da SSK (Sos, soğan, kaşar) dürüm dönerler söylenir, üstüne bir de çay içilir ve uykuya gidilir.
Böyle mercimek başka yerde yok: Devrez
Sadece Tunalı ve Farabi tarafında eğlenenler değil, daha uzaklardan bile ziyaretçileri olur Devrez'in. Küçükesat'ta Esat Caddesi'nin sonuna doğru konuşlanmış bir restoran Devrez. Aslında menüleri hayli geniş ancak mekanın en çok talep gören yemeği mercimek çorbası. Kebapçılarda ya da ev yemekçilerinde bulunan çorbaları unutun. Hatta anneciğinizin yaptığını bile. Lezzetini en iyi anlatan cümlelerden biri; annenizin çorbasından bile iyi. Önce kağıt masa örtüsü üzerine yeşillikler gelir, ardından tahta kaşığıyla mercimek çorbası. Olsa da yesek.
İşkembede mükemmel üçlü: Beykoz Çorbacısı-Rumeli İşkembe-Köroğlu İşkembecisi
Ankara'nın en sevilen gece mekanlarından biri de işkembe ve kelle paça gibi sakatatlarla ün yapmış çorbacılardır. Bunların en ünlüsü de üç tanedir; Hoşdere'deki Beykoz Çorbacısı, GOP'taki Köroğlu İşkembecisi ve Bestekar'daki Rumeli İşkembe. Üçü de hem menü, hem lezzet olarak birbirine çok benzer. İşkembe, kelle paça, damar tuzlama çorbaları meşhurdur. İsteyene mumbar dolması, kuzu şiş, köfte bile var.
Görsel kaynak: Instagram/drgokcenerdogan ve gurmegozuyle.com
Etli ekmeği ve etleri dillere destan: Çorbacı Hasan Usta
instagram.com/corbaci_hasanusta
Çorba demişken, hemen listeye bir yer daha ekleyelim; Reşit Galip girişindeki Çorbacı Hasan Usta. Eğlence sonrası yemek mekanlarıyla artık tanınmaya başlanan Esat'ta yer alan bir başka yer. Adı çorbacı ama sadece çorba yok burada, kebaplar ve etli ekmek var örneğin. İsteyene mercimek, işkembe, kelle paça çorbaları, isteyen ise çoktan dillere destan olmuş Konya usulü etli ekmek, Adana kebap, baklava. Geceyi anlı şanlı bitirmek, tok ve mutlu olarak sıcacık yatağa girip uyumak isteyenlere önerilir. Pişman olmayacaksınız.
Bunun için gece çıkılır: Çiftlik Kokoreç-Pikolet-Kokoreççi Hacı-Profesör
Ankara'da sabah öncesi yenen yemeklerin ilk 3'ünde kokoreç mutlaka yer alır. Ama bir farkla; İstanbul kokoreci gibi domatesli, biberli olmaz burada, sade olur. Baharattan başka bir şey konmaz, Ankaralı kabul etmez. Ve kokoreç için Ankaralı gecenin bir körü Çiftlik'e de gider, Gençlik Caddesi'ndeki Pikolet'e ve Kokoreççi Hacı'ya da, Profesör'e de. Bu mekanların tümü de Ankara markasıdır ve yıllardan beri Ankaralının en sevdiği kokoreççiler olarak sapasağlam ayakta durur. Alkol, eğlence derken saatler ilerledi ve acıktınız mı? Bir çeyrek veya bir yarım kokoreç atmaya gidin. Kokoreci alınca hemen ısırmadan ekmeği aralayıp bir bakın o güzelliğe. Görüntü bile yetecek kendini anlatmaya. Peki hangisine mi? Yemek.com tavsiyesi: Hepsini sırayla deneyin, mutlaka birden fazla favori belirleyeceksiniz.
İkramları bol: Ciğerci Apo
Ciğerin saati olmaz. Bunu bilen Ciğerci Apo da gece 02:00'a kadar açık olarak hizmet veriyor. Ciğer ve et şiş gerçekten dillere destan ama mekan bununla da kalmamış. Kebap severleri mutlu edecek kadar iyi bir menüye sahip. Pek çok kişiden “Böylesini yemedim” cümlesini duymanız muhtemel burada. Üstelik soğandan ezmeye, yeşilliğe kadar ikramları da bol. Balgat uzak, demeyin. Güzel yemek için mesafe nedir ki?
Menüde ne ararsan var: Liva Pastanesi Çayyolu
Çayyolu sakinlerini de unutmadık. Özellikle son 20 yılda yerleşim açısından çok revaçta olan Çayyolu, eğlence konusunda da çok iyi. Eh eğlence olunca, eğlence sonrası yemek mekanı bulmak da farz oluyor elbette. Ankara'nın en iyi pastanelerinden Liva Pastanesi de işte bu konuda iyi bir alternatif. 24 saat açık olan Liva'da çorba, sandviç, börek, tavuklu ve etli ana yemekler, tatlılar, pastalar gibi çok geniş bir menü var. Gece acıkması için en doğru mekanlardan anlayacağınız.
Kızılay'ın eski sakini, efsanevi mekanı: Otlangaç Çayyolu
Yaşı 30'un üstünde olanlar, Otlangaç deyince hemen anılarına gidecektir. Çünkü Otlangaç efsanesi, yıllaaar yıllar önce Kızılay'da başladı ve bitti derken kendini Çayyolu'nda yeniden gösterdi. Kızılay'da midye, kokoreç yiyeceğimiz zaman tek adresimizdi Otlangaç. Kapanınca çok üzüldük, bir değer daha yitti dedik. Ama sonradan Otlangaç Çayyolu'nda, şimdiki yerinde açılınca çocuklar gibi sevindik. Bu efsaneye şahit olduysanız yad etmeye gidin efendim. O nefis midye tavasından ve sosundan, midye dolmasından, kokorecinden yemeyi de unutmayın. Eski dostu ziyaret ederek geceyi güzel bitirin.
Varsa sizin de eğlence sonrası mekanlarınız, yorum olarak yazarak bizimle paylaşabilirsiniz. Afiyetler ola!
Yorumlar
1