arabesque-istanbul-arap-mutfagi-one-cikan

İstanbul'da Arap Mutfağının Tüm Zenginliklerini Menüsüne Taşımış 7 Nefis Mekan

Favorilerime
Ekle

Bu hafta radarımızda Arap mutfağının İstanbul’daki adresleri var. Baştan söyleyelim, her türlü tahıl ve bakliyat ürünlerini kullanan, etin, lahmacunun bol olduğu, hamur tatlılarında sınır tanımayan, baharatı bol kepçe kullanan bu mutfak öyle küçük bir mutfak değil.

İçinden Suriye, Lübnan, Ürdün ve Mısır’ın leziz yemekleri geçiyor. Aramızda da Uzak Doğu mutfağı gibi öyle büyük farklar olduğunu sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Hepsi tanıdık lezzetler.

Sözün kısası, vakti zamanında listelediğimiz Lübnan mutfağı mekanlarına da selam çakıp bu iştah kabartan mutfağın en leziz mekanlarını sıralıyoruz.

Buyursunlar...

Bu çeşitlilik her yerde bulunmaz: Salloura Oğlu

foursquare

Nice mutfaklara ev sahipliği yapan Fatih’den Arap yemekleri yapan bir mekan çıkmaması beklenemezdi. İstanbul’da yok denecek kadar az olan bu mutfağa Salloura Oğlu ile şöyle leziz bir giriş yapalım.

Pek meşhur Arap yemeği kasbeh burada denemeniz gerekenlerin başında geliyor. Ürdün, Lübnan, Mısır gibi birçok Arap ülkelerinin baş tacı olan yemeği muluheyeh de menünün diğer bir gözdesi. Kebap menüsünün de epey sağlam olduğu söylemeden geçmeyelim: Halep, haşhaş, trüflü, orfeli, kuruyemişli kebap fark yaratan seçeneklerden.

Sıcak başlangıçlar, mezeler, pideler, çeşit çeşit humus ve salataları da görmezden gelmeyin deriz. Üstüne Şam gülü, karışık Arap tatlısı, kuş dili, mamonyeh, fıstıklı bokac ile de ağzınızı tatlandırabilirsiniz.

Gördüğünüz üzere menü o kadar çeşitli ki neyle başlayacağınıza, ne yiyeceğinize karar veremeyebilirsiniz. Bu sebeple bu mekana kalabalık bir arkadaş grubuyla gidip tüm bu lezzetleri denemenizi tavsiye ediyoruz.

Salloura Oğlu adres: Molla Güran Mahallesi, Turgut Özal Millet Caddesi, No 60/A1, Fatih, İstanbul

Benzersiz lezzetler, farklı sunumlar: Nomads

facebook

Bekarlığa seve seve veda edeceğiniz mekan önerilerimizden hatırlayacaksınız onu. İçinizde Arap prensi ya da Arap prensesi gibi hissetmek isteyenler varsa soluğu burada alsın demiştik.

Bu kez Nomads’ın dillere destan eğlencesini, şovlarını, müziklerini bir kenara bırakıp şu meşhur yemeklerine ve tasarımına odaklanıyoruz.

Öncelikle Arap evlerini yansıtan tasarımıyla gözlere şenlik yaşatıyor, nefis bir karşılamayla yeşilliklerle bezeli gizli bahçeye giriyorsunuz. Ardından avlusuna ayrı, mistik atmosferiyle sizi sarıp sarmalayan minder ve ışıklandırmaların bulunduğu yemek bölümüne ayrı hayran oluyorsunuz.

Sonrası ise tam bir ziyafet! Lübnan usulü narlı patlıcan ezme, muhammara, tabule, harra Beirut, hindbeh masanızda olması gereken mezelerden. Mezelerin ardından sırayı buhara pilavı, dana külbastı, kıymalı babaganuş alıyor. Kapanışsa şahane: cibnet helve nam-ı diğer peynirli irmik tatlısı ve mouhallabiyeh!

Sözün kısası, bu mutfağı yakından tanımak isteyenler için dört dörtlük mekan. Üstüne sınırsız bir eğlence vadediyor. Daha ne olsun!

Nomads adres: Ortaköy Merkez Mahallesi, Muallim Naci Caddesi, No 65, Beşiktaş, İstanbul

İçinden falafel geçen bir kahvaltıya ne dersiniz: Arada Cafe

facebook

"Listede kahvaltı adına hiç bir şey yok” diye sitem edenlere bu mis gibi kafeyi öneriyoruz.

Kruvasan, pancake, sosisli, bacon'lı İngiliz, Fransız, Amerikan tarzı kahvaltılara artık pek uzak olduğumuz söylenemez. Açılan gıcır mekanlarla, film ve dizilerle yavaş yavaş öğreniyoruz. Peki içinden falafel, humus, muhammara, zahter ve fette geçen Lübnan kahvaltısına ne demeli?

Tophane, Karaköy ve Galata'nın tam ortasında kalan Arada Cafe, sobası, kütüphanesi, vintage mobilyalarıyla sıcacık bir mekan. Mutfağından da humus, muhammara, Beyrut usulü içli köfte, babagannuş, tabbule, kebap gibi leziz Lübnan yemekleri çıkıyor. Amma velakin biz göze gönle hitap eden kahvaltısına bayıldık.

Yeni tatlara açık lezzet avcılarına bu kahvaltı önerimizdir.

Arada Cafe: Hacımimi Mahallesi, Lüleci Hendek Caddesi, No 23/A, Beyoğlu, İstanbul

Eve sipariş vermek için: Arada Cafe

Unutulmaz anıların adresi: Arabesque

instagram

Arap mutfağının demirbaşı olan Lübnan mutfağına selam çakmadan olmaz. Beyrut’un gece hayatından ilham alan Arabesque, Nomads gibi partilerin, özel günlerin İstanbul’daki renkli adreslerinden biri.

Her ne kadar zenneli muhteşem eğlencesiyle, pop art ile arabeski harmanlayan dekorasyonuyla, muhteşem boğaz manzarasıyla anılsa da biz bir o kadar renkli menüsüyle ilgileniyoruz.

Kuskuslu tabule, nar ekşili babagannuş, humus, labne dolgulu ve sumaklı salatalık dolması, yoğurtlu musakka, peynirli safranlı ızgara börek, vişne dolgulu kıbbe, nohutlu ıspanak, nohut mantısı ve falafel Arap mutfağının en leziz seçeneklerinden.

Arabesque adres: Harbiye Mahallesi, Taşkışla Caddesi, No 9, Maçka Demokrasi Parkı Yanı, Beşiktaş, İstanbul

Kendisi minicik, lezzetleri dev: Tahin

facebook

İlk olarak Hisarüstü’nde açılan ve mutfağından şahane Lübnan yemekleri çıkan Tahin’den şimdilerde Moda ve Karaköy’de de var.

Bu denli minik mekanın pek zengin menüsünü görünce ağzınız açık kalabilir. Özellikle Arap mutfağının vazgeçilmezi humustan tam 11 çeşit var. Bu kadarla bitmiyor tabii. Tabbule, fattuş, falafel salatası, mangalda kıbbeh, taze zahterli roka salatası iyi bir başlangıç yapabileceğiniz salatalardan.

Midenizde pideleri için de yer ayırmalısınız. Özellikle zahterli, acılı peynirli, Lübnan usülü etli pideleri önerimizdir. Sarımsaklı tavuk dürüm, kafta kebap, kebap kheshkhash ise lezzeti zirvede bırakmak isteyenler için ideal.

Bir öğle molanızda soluğu -bu parmak yedirten lezzetleri de göz önüne alarak- bu modern ve sade mekanda almalı.

Tahin adres: Rumelihisarı Mahallesi, Hisarüstü Nispetiye Caddesi, No 69/A, Sarıyer, İstanbul

Eve sipariş vermek için: Tahin

Dünya mutfaklarını keşfet: Çiya Sofrası

foursquare

Daha önce dumanı üstünde tüten çorbacılarda da andığımız, Kadıköy’ün parmakla gösterilen mekanı Çiya Sofrası, bir sonraki rotanız. Artık bilmeyeni yoktur ama biz yine de hatırlatalım. Bu mekanın mutfağından Azeri, Gürcü, Türk, Ermeni, Osmanlı, Süryani, Selçuklu, Yahudi kültürlerine ait bir sürü yemek çıkıyor. Arap yemekleri de bunlardan sadece biri.

Bu mutfağın iki büyük lezzetinden falafel ve bir Suriye klasiği olan patlıcan tatlısını burada yiyebilirsiniz mesela.

Menüdeki daha birçok seçeneğin; yörelerini, hangi şehre ya da ülkeye ait olduğunu görebilirsiniz.

Boğazına düşkün, keşiflere açık arkadaşları bir restorandan daha fazlası olan Çiya’ya alalım.

Çiya Sofrası adres: Caferağa Mahallesi, Güneşli Bahçe Sokak, No 43/A, Kadıköy, İstanbul

Tatlılarından denemeden mekandan ayrılmamalı: Şam Şerif

foursquare

Listede gördüğünüz gibi Arap mutfağının bizdeki karşılığı daha çok leziz Lübnan yemekleri. Kendisinden İstanbul’da bol kepçe var. Peki ya Suriye mutfağı? Pek alışık olmadığımız, yeni yeni görmeye başladığımız bu mutfağın en iyi örneği Şam Şerif.

Mutfağından çıkan birçok yemek Suriye’den getirdikleri malzemelerle hazırlanıyor. Olur da bu yemekleri yakından tanımak isterseniz Şam Şerif’ten daha iyisini tanımıyoruz. Üstelik bir sürü de önerimiz var.

Falafel, kepse, firik pilavı, fette mekanın yok satan yemeklerinden. Kuzu etiyle yapılan lahmacun ve içli köfteyi bir de burada yiyin. Tabule, mütebbel, bakla gibi mezeler de yancılardan. Bir de basınçlı kızartma tekniğiyle yapılan tavuk brostlar özellikle Suriyeliler’in gözdesi. Muhallebileri ve bol fıstıklı belluriyesi, Şam tatlısı da denemeniz gereken tatlılardan.

Şam Şerif adres: Molla Gürani Mahallesi, Turgut Özal Caddesi, No 60, Fatih, İstanbul


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?