Bebeğiniz 1,5 yaşına girdiğinde, duygusal tepkileri belirgin bir hal alır. Mutlu olduğu ya da sinirlendiği durumları tepkileriyle belli edebilir. Bu dönemde uyku ve beslenme ile ilgili sorunlar görülebilir.
Uyku
18 aylık bebek gelişimi sürecinde uyku düzeni değişiklik göstermeye başlayabilir. Bebeğinizin 1,5 yaşından sonra gündüz uykusuna ihtiyacı azalır. Bu nedenle, bebeğinizin gündüz uyumaması gelişimini olumsuz etkilemez. Ancak uyku süresinin 12-14 saat olması gereklidir. Bazı bebekler, 12-13 saatlik gece uykusuyla yetinebilir ve gündüzleri uyumak istemez.
Bazı bebekler ise gece 9-10 saat uyur ve birkaç saatlik gündüz uykusuna ihtiyaç duyar. Önemli olan bebeğinizin yeterli süre uyuması ve dinlenmiş şekilde uyanmasıdır. Bebeğinizin gün içinde huysuz davrandığını ve uykuya ihtiyacı olduğunu fark ederseniz gündüzleri uyuması için ona masal okuyabilir ya da sessiz ve rahat bir ortam sağlayabilirsiniz. Ancak bebeğiniz gündüz uyumak istemiyorsa onu zorlamanıza gerek yoktur.
Beslenme
Bebeğiniz 1,5 yaşına geldiğinde, alerjisi olmadığı sürece bütün besinleri rahatlıkla tüketebilir. Yumurta, süt, peynir ve yoğurt gibi hayvansal gıdalar, 18 aylık bebek gelişimi açısından önemlidir. Bunun yanı sıra kırmızı et ve balık eti de bebeğinizin gelişimini olumlu yönde etkiler. Eğer bebeğinizin gelişim sürecinde hayvansal gıdalara daha az yer vermeyi ya da hayvansal gıdaları kullanmamayı düşünüyorsanız bu süreçte mutlaka bir doktora danışmanız gerekir.
Bebeğinizin sağlıklı gelişebilmesi için zengin bir beslenme düzenine sahip olması gereklidir. Sebze yemekleri, fırında pişirilmiş et, meyve püreleri gibi yemekler bebeğinizin fiziksel gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bebeğinizin bazı gıdalara alerjisi olması ya da yeterli besin alamaması gibi durumlarda doktora başvurmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Fiziksel gelişim
Bebeğiniz 1,5 yaşına geldiğinde ortalama olarak boyu 80 cm ve ağırlığı 10 kilogramdır. Bu dönemde bebeğinizin en az 75 cm boyunda ve 8,2 kg ağırlığında olması gerekir. Aynı zamanda bebeğinizin 87 cm’den uzun veya 13,5 kilogramdan daha ağır olması da gelişim sürecindeki bir soruna işaret eder. Bebeğinizin sık hasta olması ya da düzensiz beslenmesi, normale oranla zayıf olmasına neden olabileceği gibi, daha kilolu olmasına da sebebiyet verebilir.
1,5 yaş döneminde fazla kilolu olmak bebeğinizin ilerleyen yaşlarda sorun yaşamasına neden olabilir. Aynı zamanda normal değerlerin üstünde kilo, fiziksel aktiviteyi kısıtlayabilir. Bebeğinizin sağlığını korumak için düzenli ve dengeli beslenmesine dikkat ederek, boy ve kilo oranını normal kabul edilen aralıkta tutabilirsiniz.
Sosyal gelişim
Bebeklerin soyut durumları kavrama becerileri genellikle 18. aydan itibaren gelişmeye başlar. 18 aylık bebekler, çevrelerinde gerçekleşen olayların nedenlerini anlamaya çalışabilir. Soyut olaylar ya da kavramlar bu dönemde bebeğinizin ilgisini çekmeye başlayabilir. Resim ya da dijital görüntüleri kavramları, soyut kavramları anlamlandırabilme gibi becerilerin gelişmesi için bebeğinizi desteklemeniz önemlidir.
Kelime haznesinin hızlı bir şekilde arttığı bu dönemde bebeğiniz ortalama 30 kelimeyi rahatlıkla söyleyebilir. Aynı zamanda sinirlenme, mutlu olma, merak etme ya da sıkılma gibi duygularını belli edebilir. Bebeğinizin hayal gücünü ve zihinsel gelişimini desteklemek için resim yapma, masal okuma, enstrüman çalma ya da origami yapma gibi etkinliklere ağırlık verebilirsiniz.
Aşı takvimi
5’li karma aşı, çocuk felci aşısı ve Hepatit A aşısı, 18 aylık bebek gelişimi sürecinde yaptırılması gereken aşılar arasında yer alıyor.
Yorumlar
0