babycentre

Miniğiniz Büyürken: 14 Aylık Bebek Gelişimi

Favorilerime
Ekle

Bebeğiniz 14 aylık olduğunda kilosu hızlı bir şekilde artmaya ve boyu uzamaya devam eder. Bebeğinizin en az 7,5 kg ve boyunun en az 71 cm uzunluğunda olması sağlıklı gelişimi açısından önemlidir.

Bebeğinizin fiziksel gelişiminin yanı sıra uyku ve beslenme düzenini de yakından izlemeniz, 14 aylık bebek gelişimi hakkında size daha iyi bir fikir verecektir.

Uyku

14 aylık bebeklerde uyku düzeni, gün içerisindeki fiziksel aktivitelerin yoğunluğuna ve beslenme düzenine bağlı olarak değişir. Bu süreçte bebeklerin ortalama 13-14 saat uyumaya devam etmesi gerekir. Nitelikli uyku, bebeğinizin mental gelişimi açısından elzemdir.

Öğle saatlerinde birkaç saatlik uyku, bebeğinizin günün geri kalanı için gerekli enerjiyi toplamasını sağlar. 14 aylık bebek gelişimi sürecini desteklemek için bebeğinizin 6-7 saat uyanık kaldıktan sonra yeniden uyumasına dikkat etmelisiniz.

Beslenme

Beslenme düzeni ve sıklığı, 12. aydan itibaren değişiklik göstermeye başlayabilir. Bebeğiniz 14. aya geldiğinde de yemek yemeyi reddedebilir. Az beslenme ya da sadece belirli yiyecekleri kabul etme gibi yeme davranışları genellikle kısa sürelidir. Ancak bebeğinizin yeme isteğinin azalması ve öğün miktarlarının düşmesi kilo alamamasına ya da zayıflamasına neden olabilir. Böyle durumlarda doktora başvurarak bebeğinizin genel sağlığını kontrol ettirmeniz ve doktor önerileri doğrultusunda iştah açıcı ilaçlar kullanmanız gerekebilir.

14 aylık bebek gelişimini desteklemek için, bebeğinizin folik asit, protein, omega-3 yağları, vitamin ve mineral bakımından zengin beslenmesine dikkat etmelisiniz.

Fiziksel gelişim

Bebeğiniz 14 aylık olduğunda kilosu hızlı bir şekilde artmaya ve boyu uzamaya devam eder. Bebeğinizin en az 7,5 kg ve boyunun en az 71 cm uzunluğunda olması sağlıklı gelişimi açısından önemlidir. Bebeğinizin fiziksel gelişiminin yanı sıra uyku ve beslenme düzenini de yakından izlemeniz, 14 aylık bebek gelişimi hakkında size daha iyi bir fikir verecektir.

Bebeğinizin kaba motor ve ince motor becerileri henüz yeterince gelişmediyse doktor kontrolünden geçmeniz önerilir. Bazı bebeklerde motor beceriler daha geç gelişmeye başlasa da 14 aylık dönem bebeklerin emekleme, dengede durma, yürümeye başlama gibi becerileri kazanmış olması gerekir.

Sosyal gelişim

Bebeğiniz 14 aylık olduğundan çevresiyle daha fazla iletişim kurmaya başlar. Sözcük dağarcığı geliştiğinden, basit cümleleri anlaşılır bir şekilde kurabilir. Ayrıca isteklerini rahatlıkla sözlü biçimde ifade edebilir. Konuşma becerisi, bebeğinizin sosyal gelişimi açısından önemlidir. Bebeğinizin daha fazla kelime öğrenmesi için bu dönemde ona kitap okuyabilir ya da çocuk şarkıları dinletebilirsiniz.

14. ayda bebeğim neler yapabilir?

pinterest

pinterest

  • Bebeğiniz nesnelerin yerini değiştirebilir, oyuncaklarını kutuya koyabilir.
  • Eğilebilir, yerden bir cisim alabilir.
  • Oyun oynamak istediğini söyleyebilir ve uzun süre dikkati dağılmadan oyun oynayabilir.
  • Kaldırım gibi küçük basamakları çıkabilir.
  • Bir iki kelimeyle isteklerini işarete gerek kalmadan söyleyebilir.
  • Yardıma ihtiyacı olmadan yürüyebilir, koşabilir.
  • 14 aylık bebeğinizin sosyal ve mental gelişimini desteklemek için oyun oynamaya daha fazla zaman ayırmanız önemlidir. Bebeğinizin problem çözme, olaylar arasında bağ kurma, neden sonuç ilişkisini anlayabilme gibi temel zihinsel becerileri kazanabilmesi için farklı oyunlar oynamanız oldukça önemlidir. Aynı zamanda 14. aydan itibaren bebeğinizi el becerilerini geliştirmesini sağlayacak resim yapma gibi aktiviteler için de teşvik edebilirsiniz.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?