Deprem başta olmak üzere doğal afet, karantina ve savaş gibi olumsuz durumlarda çok işe yarayabilen uzun süre dayanıklı yiyecekler, her evde, mutfakta, kilerde bulunması gerekenlerden aslında. Çok uzun süreler bozulmadan kalabilen, birkaç yıl sonra dahi güvenle tüketilebilecek kadar dayanıklı besin maddelerinden söz ediyoruz.
"Uzun süre saklanabilen yiyecekler nelerdir?", "Bozulmayan yiyecek var mı?" gibi akıllara takılan sorulara da yazımızın içinde yanıt veriyor, raf ömrü uzun olan, doğru koşullarda stoklandığında uzun yıllar sonra dahi güvenle tüketilebilecek yiyecekleri bir bir tanıyoruz.
Siz de kilerinize, mutfak dolaplarınıza, deprem çantalarınıza hangi malzemeleri koyabileceğinizi düşünüyor ve uzun süre dayanan yiyeceklerle tanışmak istiyorsanız aşağıdaki maddelere göz atmayı unutmayın.
Uzun süre bozulmayan, stok yapılabilecek yiyecekler nelerdir?
Hangi ürün ne kadar süre bozulmadan kalıyor, asla bozulmayan yiyecekler hangileridir gibi soruların yanıtları hemen aşağıdaki malzemelerde saklı. Siz de evinizde makul ölçülerde bir stok yapmak isterseniz bu besinleri doğru saklama koşullarını oluşturarak temin edebilirsiniz.
Bal
Bal, dünya üzerinde en uzun süre bozulmadan kalabilen yiyeceklerin başında geliyor. Öyle ki araştırmacıların 3 bin yıl öncesinden buldukları bal küplerinde yer alan balların dahi hala bozulmadığı biliniyor. Besin değerleri de oldukça yüksek bir yiyecek olduğu için stoklamaya çok uygun olan yiyeceklerden balı, buladilğiniz en doğal haliyle temin etmeniz de önemli, aklınızda bulunsun.
Kuru baklagiller
Kurutulmuş olması sebebiyle içinde su oranı çok az olan mercimek, kuru fasulye, nohut, barbunya gibi kuru baklagiller de uzun süre bozulmadan dayanabiliyor, doğru saklama koşulları sağlandığında böceklenme gibi sorunlar olmadan kullanıma hazır şekilde bekleyebiliyor. Bunun için stoklamak istediğiniz kuru baklagilleri hava geçirmeyen kaplarda, serin, kuru, rutubetsiz ortamlarda saklamanız, böceklenmemesi için her bir kuru baklagil kabının içine bir defne yaprağı ilave etmeniz öneriliyor.
Pirinç
Tıpkı kuru baklagiller gibi pirinç, bulgur gibi bakliyatlar da uzun süre saklayabileceklerinizden. Onları da yine hava geçirmeyen kaplarda, serin, kuru, rutubetsiz ortamlarda güvenle saklayabilirsiniz.
Tarhana
Mutfağımızın en geleneksel lezzetlerinden olan tarhana da bildiğiniz gibi doğru koşullar sağlandığında uzun süre güvenle saklanabilen yiyeceklerden biri. Besin değerleri de yüksek olduğundan acil durumlarda vücuda enerji verecek yiyeceklerden biri haline dönüşen tarhanayı da yine serin, kuru, karanlık ve rutubetsiz ortamlarda saklamanız önemli.
Zeytin
Özellikle tuzlanarak hazırlanan salamura haldeki zeytinler de uzun yıllar bozulmadan kalabilecek, tüketildiğinde de yüksek besin değerleri sayesinde vücuda fayda sağlayabilecek yiyeceklerden. Bu sebeple salamura zeytinleri de stoklamak istediğiniz yiyecekler listenize ekleyebilir, saklamak için hava almayacağı bir kabı tercih edip serin, karanlık, kuru ve rutubetsiz ortamları seçebilirsiniz.
Bitter çikolata
Çikolatanın her çeşidi olmasa da içinde süt ve süt ürünleri kullanılmadan hazırlanan bitter çikolatalar 2 yıla kadar saklanabiliyor. Çikolatanın yağı bekleme süresince yüzeyde birikme yapsa ve çikolatanın üzerinde ayrı bir tabaka oluştursa dahi yaklaşık 1-2 yıl boyunca tüketilebileceği söyleniyor. Çikolatayı da yine hava almayan kapların içinde serin, rutubetsiz, kuru ortamlarda saklamanız büyük önem taşıyor.
Şeker
İçinde bolca şeker bulunduğu için uzun süre saklanabilen bal ve kuru baklagillerde olduğu gibi şekerin doğrudan kendisini de uzun süre saklamak mümkün. Yapısı gereği su ve nem gibi durumlarla asla karşılaşmamış olması ise en çok dikkat edilmesi gerekenlerden. Bu yüzden şeker stoklamak istiyorsanız şekerleri toz ya da küp halde hava almayan ve sıvı girişi olmayacak kaplarda, serin, kuru ve rutubetsiz ortamlarda saklamanız çok önemli.
Tuz
Tıpkı şeker gibi tuz da bakterilerin kolayca yaşayabileceği bir besin maddesi olmadığından, başta su olmak üzere sıvılarla, nemle temas etmediği sürece uzun süre bozulmadan kalabiliyor. Tuzu da diğer tüm besin maddelerinde olduğu gibi rutubetsiz, serin ve kuru bir ortamda, hava geçirmeyen kaplarda muhafaza etmeniz gerekiyor.
Kuru yemiş
Kurutularak hazırlandığı için içeriğindeki su oranı bir hayli düşürülen fındık, fıstık, ceviz gibi kuru yemişler, stoklamaya en uygun olan yiyeceklerden. Protein, besin lifi ve vitamin gibi besin değerleri de oldukça yüksek olan kuru yemişleri hava almayan kaplarda, serin, kuru, rutubetsiz ortamlarda güvenle saklayabilir ve ihtiyaç anında onlardan kolayca yararlanabilirsiniz.
Konserveler
İçinde koruyucu madde de kullanılan hazır konservelerden ev yapımı konservelere, birçok konserve yiyecek uzun yıllar boyunca güvenle saklanabiliyor. Konserve stoklamak istiyorsanız tın balığından baklagillere, birçok farklı konserve seçeneğini kolayca temin edebilir ve kutusunda bir çatlama, kırık, şişkinlik yoksa uzun süre güvenle saklayabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için şu yazımıza da bekleriz: Konserve Yiyecekler Ne Kadar Dayanır?
Bunların yanında sirke, soya sosu, bulyonlar, erişte, nişasta, hazır kahve gibi besin maddeleri de doğru saklama koşulları sağlandığında çok uzun süre bozulmadan kalabilen ve güvenle tüketilebilen yiyeceklerden.
Aynı şekilde stoklamaya uygun kişisel temizlik ve hijyen ürünlerini de listenize eklemeyi unutmayın. "Bu ürünler nelerdir?" derseniz sabun, şampuan, diş fırçası ve macunu, el dezenfektanı, kolonya, hijyenik ped, çocuk bezi, eldiven, tıraş kremi ve bıçağı, tuvalet kağıdı, peçete ve/veya kağıt havlu, çamaşır ve bulaşık deterjanı gibi ürünleri de serin, kuru, rutubetsiz ortamlarda güvenle saklayabilirsiniz. Tüm bu ürünleri satın alırken son kullanma tarihlerini kontrol etmeyi ve son kullanım tarihi en uzak olan ürünleri seçmeyi unutmayın.
Şu yazılarımız da size yardımcı olabilir:
Sürekli Alışverişe Gitmemek İçin Bir Kez Makul Miktarda Alınabilecek Temel Besinler
Hazırlıklı Olmalı: Deprem Çantasına Koyabileceğiniz 9 Hayat Kurtaran Yiyecek
Yorumlar
0