tokat-yemekleri-one-cikan

Tokat'ı Ziyaret Edenlere Yerleşme Kararı Aldıracak Lezzette 16 Tokat Yemeği

Favorilerime
Ekle

Biz Yemek.com olarak düşündük de Tokat yemeklerine haksızlık yapıldığını fark ettik. En az Malatya, en az Gaziantep kadar ilgili hak ediyor Tokat yemekleri.

Asma yaprağından Tokat kebabına kadar birçok güzel lezzeti içinde barındıran Tokat yemeklerini sizler için derledik.

Küçük bir not: Aranızda Tokatlı olan varsa yemekleri yaptığınızda fotoğrafları bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.

Afiyet olsun!

Tokat yaprağı

tokat-yapragi-tokat-yemekleri

Tokat bağ yaprağı olarak bilinen asma yaprağı, sarmaların en lezzetli hale dönüşmesini sağlıyor. Başlı başına C ve A vitamini deposu olan yaprak, bağışıklık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda salatalara doğranıp üzerine limon sıkılarak yenebiliyor.

Tokat pağacı

tokat-pagaci-tokat-yemekleri

İçine ceviz eklenen sert kıvamlı bir hamur fırınla buluşuyor. Normal ekmekten biraz daha sert olması en temel özelliği sayılıyor. Genellikle üzerine tereyağı ve bal sürülerek yenen bu nefis tat, Tokat köylerinde kahvaltıların da vazgeçilmezlerinden.

Bez sucuklu helle çorbası

bez-sucuklu-helle-corbasi-tokat

Sivas ve Tokat başta olmak üzere farklı yörelerde farklı şekillerde hazırlanabilen helle çorbasını bu kez Tokat'ın bir başka meşhur lezzeti olan bez sucukla hazırlıyoruz! Bez torbalarda kıvam ve lezzet alması beklenen sucuklar sayesinde neredeyse ana yemek gücünde nefis bir çorba hazırlamak mümkün.

Dilme fasulye tava

fasulye-tava-tokat-yemekleri

Taze ya da kurutulmuş fasulyelerle farklı şekillerde hazırlanabilen fasulye tava, Tokat ve çevresinde de farklı şekillerde hazırlanabiliyor. Mısır unu gibi lezzetlerle bir araya getirebildiği gibi kurutulmuş haliyle et sulu nefis bir yemeğe de dönüştürülebiliyor.

Düğün pilavı (Dolma içi - düğü pilavı)

dugu-pilavi-tokat-yemekleri

Dolma içi ya da düğü pilavı olarak da anılan düğün pilavı, Tokat'ta sıcak sıcak sofralarda kendine yer bulan, haşlanmış lahana ve turşu ile servis edilen nefis bir yemek.

Şıra tarhanası

tokat-tatli-tarhana-sira-tarhanasi

Tatlı tarhana olarak da anılan şıra tarhanası, yarma düğüsü ve şıra ile hazırlanan çok özel bir lezzet. Özellikle cevizle yendiğinde tadı muazzam olur, aklınızda bulunsun.

Zile batı

Bat, Tokat mutfağının en ünlü yemeklerinden biri. Bulgurun ıslatılarak Tokat baklası, salça ve bol su ile buluşmasıyla yapılır. Hatta bu yemek ile ilgili Tokat'ın Pazar ilçesinde “Bat mı yedin de güzelleştin?” diye de bir söylem mevcuttur.

Kuşburnu

kusburnu-pekmezi-faydalari-shutter-3

Tokatlıların çok sevdiği hatta belki de güzellik sırları bile diyebileceğimiz bir bitkidir kuşburnu. Pekmezi de bolca tüketilir. Bol C vitamini içeren kuşburnu genellikle çay olarak içilir ama Tokatlılar ekmek üzerine sürerek kahvaltılarda da afiyetle yer.

Bakla dolması

İç baklayla hazırlanan harika bir yemektir kendisi. Kemikli etlerin tencere dibine dizilmesi önemli bir ayrıntıdır. Altın günlerinin olmazsa olmazıdır.

Tokat keşkeği

tokat-keskek-yemegi-tokat-yemekleri

Tokat mutfağında keşkeğin özel bir yeri vardır. Hatta valiler özel günlerde Tokat’ın meşhur Ali Paşa Hamamı'nda keşkekli kutlaması yaparlar. Keşkek bütün dana etinin hafif ateşte bulgur ile kaynatılarak daha sonra fırına verilmesi ile olur ve özellikle Tokat’a gelen misafirlere keşkek ikramı yaygındır.

Tokat çökeleklisi (Çökelekli katmer)

Odun kömüründe yanan saç üzerinde yapılan ve arasına Tokat çökeleklisi diye adlandırılan peynir çeşidi konan gözlemeler, namıdiğer çökelekli katmer de çay saatlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden.

Niksar cevizi

ceviz-faydalari-aralik-2020

Orhan Pamuk'un Kar adlı romanında adı geçen ceviz ve bu cevizle yapılmış çörekler tam olarak da Tokat'ın niksar cevizinden söz etmektedir. Daha da başka bir şey demeye gerek yok herhalde

Niksar çöreği

tokat-niksar-coregi-tokat-yemekleri

Cevizli çöreğiyle meşhur Niksar çöreğinin orijinal haline internette rastlayamadık arkadaşlar. Aranızda yapan, yaptıran olursa bir zahmet.

Zile pekmezi

kulturportali

kulturportali

Zile ilçesinde yapılan ve kendine has üretimi ile beyaz renkli bir yiyecek olan Zile pekmezi, bol vitamin deposu olmasından dolayı masalardan eksik olmaz.

Tokat kebabı

tokat-kebabi-tokat-yemekleri

Patlıcanlar, kemikli kuzu eti ya da köfte bir araya geliyor, özel domatesli sosla lezzeti katlanıyor. Görüntüsü ve malzemeleri Sivas kebabını andırdığı için arada az da olsa tartışmalar çıkıyor ama her birinin tadı ayrı bir leziz oluyor.

Tokat çemeni

tokat-cemeni-tokat-yemekleri

Mis gibi Tokat çemeni derler bu çemen için. Çünkü orijinalinde çemen yapılırken içine kıyma da katılırmış. Bol sarımsak, bol çemen. Yeme de yanında yat.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

7

Arif6016 Aralık 2017 14:31
Bizim köyde sarma çok yapılır hem boldur hem tadı güzeldir
Yanıtla
piszozo18 Aralık 2015 17:41
Zile pekmezi fena
Yanıtla
Gülsüm18 Aralık 2015 10:05
mail adresi nedir acaba fotoğraf gönderemiyorum buradan...işyerindeyim diğer sosyal paylaşım alanları engelli maalesef...Ancak mail yoluyla atabilirim...
Yanıtla
Gülsüm18 Aralık 2015 09:52
merhabalar Mert Bey...sitenizi ara ara ziyaret etmekteyim ve çok aktif ,çok renkli bir site...Bir Tokatlı olarak bugün Tokat la ilgili derlemelerinizi görünce çok hoşuma gitti...ancak bazı hatalar var tariflerde bana göre. Mesela; Tokat kebabında köfte olmaz kuzu pirzola ile olur.patlıcan,patates,biber,domates,sarımsak ve et şişlere dizilerek özel kebap sobalarında pişer.seviside fotoğrafta görüldüğü gibidir.. Bat içinde bakla değil yeşil mercimek,ince kısırlık bulgur,taze yeşillikler,ceviz,nane,ve baharat olur..tokat yaprağı eşliğinde yenir... Kuşburnunu fotoğrafını nereden buldunuz anlamadım ben size bulabilirsem yollayayım.Ve reçeli değil pekmezi yapılır ekmeğe sürülerek yada sulandırarak meyve suyu gibi içilir.... Keşkekte kemikli etle pişer üzerine pul biberle tereyağ kızdırılıp dökülür servis ederken.. Çökeleklinin içinde maydanozla birlikte çökelek olur.... şimdilik bu kadar.. Yöresel yemek yaptığımda fotoğraflarınıda çekeceğim sizin için...aklıma yeni bir şey gelirse yazarım yine:)) güzel günler dilerim...Gülsüm Varlık
Yanıtla
Mert Öndaş 18 Aralık 2015 10:36
Yanıtla
Merhaba Gülsüm Hanım, Güzel ve nazik yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Yöre mutfaklarını araştırırken birçok farklı söylem ve yapılış bilgisi ile karşılaşıyoruz. Ancak en doğru ve kesin yorumlar yörenin mutfağına hakim olan sizin gibi kullanıcılardan gelmekte. Yorumlarınız dahilinde yazıyı tekrar düzenliyor olacağım. Fotoğrafları [email protected] adresine yollayabilirsiniz, güncelleyeceğimizden emin olabilirsiniz. :) Saygılarımla, Afiyetle kalınız. Mert Öndaş

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?