Son yılların en moda isimlerinden teraryumları siz de en az bizim kadar beğeniyor, evde, içinde nefis bitkiler yetiştirdiğiniz teraryumlarınız olsun istiyorsanız yaklaşın böyle.
Trend haline geldiğinden midir bilinmez, hazır olarak almayı düşündüğümüzde genel olarak cep yakan fiyatlarla karşılaşıyor, ne kadar heves etsek de hep "Daha uygun fiyatlı olanını bulurum" diye bu isteğimizi erteliyoruz. Evet, belki birçoğumuz bu durumu yaşıyoruz, doğruya doğru.
Ama bugün işler değişiyor. Mümkün olan en uygun fiyatlı malzemeleri alıyor, evde kendi teraryumumuzu kendimiz yapıyoruz!
Teraryum yapımından teraryum bakımına bilmeniz gereken her şeyi anlatıyor, sadece kendimize değil eşimize dostumuza bile hediye olarak teraryum yapıyoruz.
E haydi o zaman teraryum nasıl yapılır adım adım öğrenme zamanı şimdi!
Bu ne güzellik: Teraryum nedir?
Teraryum, aslında kelime anlamı itibariyle "toprak akvaryum" anlamına gelen, içinde tam anlamıyla minyatür ve doğal bir alan oluşturulan bitki yetiştirme sanatıdır desek yeri.
Son yıllarda ülkemizde de epey popüler olan teraryumlar, aslında dünya çapında çok uzun zamandır bilinen ve ev dekorasyonunda sıklıkla tercih edilen güzelliklerden. İçinde minik bir ekosistem oluşturulan özel kaplarının içindeki bu bitkileri daha yakından tanımak ve hatta bir teraryum sahibi olmak isterseniz işe onu daha detaylı tanıyarak başlamanız gerek tabii.
Her bitkiyi yetiştirmek mümkün değil tabii: Teraryum bitkileri
Evde kendi teraryumunu kendi yapmak isteyen ama bitkiler hakkında da pek bilgisi olmayanların ilk bilmesi gereken teraryumda her türlü bitkinin yetişmeyeceği elbette. Yukarıda da söylediğimiz gibi teraryum özel kaplarda, minik bir ekosistem yaratmak anlamına geldiğinden oluşturulan bu alan tabii ki her bitkinin uyum sağlayabileceği bir alan olmuyor. Bu nedenle teraryum yapımında seçilecek bitkilerin doğru bitkiler olması büyük önem taşıyor. Örneğin, teraryumda yetiştireceğiniz bitkinin nemli ortamlara uyum sağlayabiliyor olması, güneş ışığını doğrudan almayı sevmemesi önemli.
Peki, o bitkiler neler mi? Hemen söyleyelim: Kaktüs, sukulent, eğrelti otu, arapsaçı, fitonya, japon şemsiyesi, minyatür menekşe, ve ismi bize yabancı gelse de çiçekçilerden ya da online alışveriş sitelerinden kolayca temin edebileceğiniz selaginella, pilea, peperomia.
Malzemeleri hazırlıyoruz: Teraryum malzemeleri
Hazırlayacağınız teraryum için hangi bitkilerin uygun olduğunu öğrendiğinize göre sıra geldi malzemeleri bir araya getirmeye. Bu aşamada devreye önce zevkiniz giriyor tabii. Evinizde bakmak istediğiniz teraryum için kullanacağınız özel kabı, bitkileri ve dekorasyon malzemelerini zevkinize göre dilediğiniz gibi seçebiliyorsunuz. Genel olarak bakıldığında teraryum yapımında ihtiyacınız olacak tüm malzemelerse şöyle:
"Teraryum nasıl yapılır?" diyenlere: Adım adım teraryum yapımı
Teraryum hazırlamak için tüm malzemeleri öğrendiğimize göre sıra geldi yapımına. Buyurunuz, adım adım anlatalım.
1. adım: Teraryum için kullanacağınız cam kabı güzelce yıkayın, durulayın ve tamamen kurumasını bekleyin. Üzerinde tek bir su damlası bile kalmayana dek güzelce kurutun.
2. adım: Tamamen kuruyan kabın en alt kısmına çakıl taşlarını aynı sevide olacak şekilde koyun. Çakıl taşları tabanda biriken suların bitkilerin köklerini çürütmesine engel olacaktır.
3. adım: Çakıl taşlarının üzerine ufak parçalar haline getirdiğiniz mangal kömürünü ya da aktif karbonu yayın. Bu malzeme, kabın içinde oluşabilecek bakterilerin oluşmasını engellemeyecek, teraryumunuzun böceklenmesine izin vermeyecektir. Aynı zamanda koyacağınız toprağın daha uzun süre sağlıklı kalmasını sağlayacaktır.
4. adım: Kömürlerden sonra kabın içine torf ismi verilen ve toprak düzenleyicisi olarak da bilinen toprağı ilave edin ve üzerine hafifçe bastırın. Organik maddeler bakımından zengin bu toprak bitkinizin sağlıklı bir şekilde yaşaması için en uygun toprak olacaktır.
5. adım: Yerleştirdiğiniz torfun üzerine ekeceğiniz bitki sayısı kadar hafifçe çukurlar açın. Yalnız dikkat, kömür katmanına gelecek kadar derin bir çukur açmanıza gerek yok. Ardından bitkilerinizi köklerine zarar vermeyecek şekilde bu çukurlara güzelce yerleştirin. Kenarlarına da toprak gelecek şekilde bitkilerinizi toprağa sabitleyin.
6. adım: Bitkilerinizi yerleştirdikten sonra sprey şişeyle hafifçe sulayın ve toprağın nemlenmesini sağlayın.
7. adım: Minik oyuncaklar ve dekoratif süslerle teraryumunuzu dilediğiniz gibi süsleyin. Süslerken bitkilerinize zarar verebilecek malzemeler kullanmayın, çok fazla süsleme yaparak bitkilerinizin sağlıklı bir şekilde yaşamasına engel olmayın. İşte bu kadar!
Yorumlar
0