Sofra tuzu, diğer adıyla yemek tuzu kristalize bir yapısı olan ve beyaz renkli sodyum klorürdür. Sofra tuzu elde etmek için, doğal ortamında kaya olarak bulunan ve 800 derecede eriyebilen bu maddenin, bazı kimyasal işlemlerden geçmesi ve içine belirli miktarda iyot eklenmesi gerekmektedir. Vücuttaki kasların ve sinir hücrelerinin görevlerini yapmasını sağlayan sıvı dengesini oluşturmada sofra tuzunda bulunan sodyumun önemi büyüktür.
Sofra tuzunun içindeki sodyum ve klorürün birçok farklı sanayi için değeri çoktur. Bu nedenle tuz, sofralarda yiyeceklerde kullanılmasının dışında cam yapımı, sabun üretimi, hayvan yemleri, dericilik sektörü, seramikler, margarin tarzındaki katı yağların üretimi, buz yapımı gibi birçok farklı alanda da kullanılır.
Sofra tuzunun faydaları nelerdir?
- Vücuttaki asit, baz, elektrolit dengelerini korur.
- Solunum ve sindirim sisteminin çalışmasında olumlu etkileri vardır.
- Tansiyon düşüklüğünde dengeleyici bir etkiye sahiptir.
- İdrara çıkma oranını arttırarak metabolizmanın hızlanmasına ve vücuttaki atıkların daha çabuk dışarı çıkmasına yardım eder.
- Antiseptik etkisi sayesinde yiyeceklerde bulunan mikropları öldürür.
- Vücudun iyot ihtiyacını karşılamasını sağlar.
Sofra tuzunun zararları nelerdir?
Normal miktarlarda kullanılan sofra tuzu, deniz tuzu, kaya tuzu ve kristal tuz gibi vücut için yararlıyken, aşırıya kaçıldığında zararlı hale gelebilir. Fazla tuz tüketimi kan basıncının artarak yüksek tansiyon, kalp ve damar sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Aşırı tuz kullanımı sonucu vücut normalden daha fazla sıvı tutar; bu da kilo alımı ve şişkinliği meydana getirir.
Fazla tuz tüketilmesi, fazla sodyum tüketilmesi anlamına gelir. Aşırı kullanıldığında vücuttaki kalsiyumun emilmesini önleyen sodyum, kemik erimesi, diyabet, böbrek rahatsızlıkları gibi önemli hastalıklara yol açar. Vücuttaki elektrolit ve hormonlar için faydalı olan sofra tuzu, fazla kullanıldığında bu hücrelerin dengelerini bozarak bulantı, ağrı, kramp gibi rahatsızlıklara sebep olabilir.
Sofra tuzu kullanmanın püf noktaları nelerdir?
Sofra tuzu, sulu bir yemek pişirilirken yemeğin pişme işleminin bitmesine yakın yemeğin içine atılırken, patates pişirildiğinde sertleşmesinin önlenmesi için başta atılır. Baklagil tarzındaki yiyeceklerde pişirilen malzemenin yumuşaya başladığı zaman, etten sebzeye kadar her türlü kızartma yapımında da kızartma işlemine başlamadan kullanılır. Böylece doğru tuz kullanımı sonucu yiyeceklerin düzgün bir şekilde pişmesi sağlanacak, yemeklerde en iyi sonuç alınacaktır.
Yorumlar
0