Papatyagiller ailesinden gelen papatya; boş arazilerde, bahçelerde, kırlarda, orman çayırlıklarında, yol kenarlarında kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Sarı-beyaz renkte çiçekleri bulunan ve hoş bir kokuya sahip bu bitkiden papatya yağı ve papatya çayı elde edilmektedir.
Papatyanın mevsimi ne zamandır?
Mayıs ve haziran aylarında çiçek veren papatya, öğle saatlerinde sapsız bir şekilde toplanarak muhafaza edilir. Papatyanın birçok çeşidi olmakla birlikte, gerçek mayıs papatyası matricaria recutita türüdür ve papatya çayı hazırlamak için mutlaka bu türün kullanılması gerekmektedir. Serin ve güneş görmeyen bir yerde kurutulması gereken bitki, bu işlemden sonra cam kavanozda saklanmalıdır. Papatya çayının şifalı etkilerinden yararlanabilmek için papatyaların toplanma ve kurutma süreçleri önemlidir. Doğru olmayan bir teknik kullanıldığı takdirde bitkinin tıbbi etkileri hızla kaybolmaktadır. Papatyanın raf ömrü çiçeklerin toplanmasından itibaren bir yıldır. Raf ömrünü dolduran bitki kesinlikle kullanılmamalıdır. Papatya, gerçeğini bulmak bir hayli zor olduğu için kıymetli bitkiler arasında yer almaktadır.
Papatya çayının faydaları nelerdir?
- Siyah çaydan sonra en çok tüketilen bitki çaylarından biri olan papatya çayı, rahatlatıcı ve uykusuzluğu giderici etkiye sahiptir.
- Tıpkı anason çayı gibi sindirimi rahatlatır ve mide kramplarını giderir. Aynı zamanda östrojeni artırarak, adet döngüsüyle ilgili düzensizliklerin tedavisine yardımcı olur.
- İltihaplı göz kapakları ve kaşıntılı döküntüler için dıştan kompres şeklinde uygulanır. Diş ağrılarında gargara olarak kullanılır.
- Papatya çayının kuşburnu ve ıhlamur gibi cildi güzelleştirici etkisi bulunmaktadır. Papatya çayıyla yüz bölgesi haftada bir kez yıkanarak, duru ve sağlıklı bir görünüm elde edilebilir.
- Papatya çayı temiz saça masaj şeklinde uygulanıp yarım saat bekletildikten sonra durulanırsa saçlar yumuşaklık ve parlaklık kazanır.
- Nezle ve sinüzit tedavisini desteklemek için papatya buğusu son derece faydalıdır.
- Papatya çayının her gün düzenli olarak tüketilmesi, kan şekerini dengede tutarken, şeker hastalığının neden olduğu göz rahatsızlıklarını da önlemektedir.
Papatya çayının zararları nelerdir?
Çiçeklere alerjisi olan kişilerde papatya polenine karşı gelişebilecek duyarlılık mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Papatyanın birçok çeşidi olduğu için hangisinin kullanıma uygun olduğu iyi bilinmelidir. Tedavi amaçlı tüketime uygun olan papatya türü Matricaria papatyasıdır. Piyasada satılan papatyayla benzerlik gösteren çiçekler, sağlık için sakıncalı maddeler içerebilmektedir. Aynı zamanda papatya çayının bazı ilaçlarla etkileşimi bulunduğu için uzman kontrolünde tüketilmesi gerekmektedir.
Yorumlar
0