Baklagiller ailesinin bir üyesi olan keçiboynuzu meyvesi, Mısır'dan Yunanistan'a kadar oldukça geniş bir bölgede tanınmaktadır. Tarihi 4000 yıl öncesine dayanan ve Akdeniz ikliminde doğal olarak yetişen bir bitki türü olan keçiboynuzu ağacının boyu 10-15 metreye ulaşabilir. Eylül - kasım aylarında çiçeklenen ağaçlar erkek ve dişi olarak ayrılır. Yaprak dökmeyen bu ağacın fasulyeyi andıran meyveleri, içlerinde sert tohumlar barındırır.
Olgunlaştıkça yeşilden kahverengiye dönerek tatlanan keçiboynuzu meyvesinin yüksek besin değeri ve içeriğindeki vitamin ve mineraller nedeniyle kozmetikten ilaca, diyet ürünlerinden yiyecek sektörüne yaygın bir kullanım alanı vardır.
Keçiboynuzu nasıl kullanılır?
Oldukça sert olan keçiboynuzu meyvesi, ılık suda bir süre bekletilip yumuşatılarak tüketilebileceği gibi, kaynamış suda beş-on dakika bekletilen keçiboynuzu süzülerek suyu da içilebilir. Keçiboynuzu üzümden sonra pekmez yapımında en yaygın şekilde kullanılan meyvedir. Astım, soğuk algınlığı ve alerji gibi sorunlara karşı keçiboynuzu pekmezinin faydalı olduğu düşünülmektedir. Olgunlaşan meyveleri işlemden geçmeden tüketilebilir veya kurutulup toz haline getirilerek de kullanılabilir.
Doğal olarak tatlı bir meyve olan keçiboynuzunun öğütülerek hazırlanan unu kakaoya benzeyen bir tada ve renge sahiptir. Kakaodan daha az yağ oranına sahip olan keçiboynuzu, kakaonun kullanıldığı her alanda rahatlıkla kullanılabilir. Bir fincan ılık süte ya da smoothie'lere eklenecek bir çay kaşığı keçiboynuzu unu, kakaoya iyi bir alternatif olarak değerlendirilebilir. Şeker oranı yüksek olan keçiboynuzu unu, doğal bir tatlandırıcı olarak da değerlendirilebilir.
Keçiboynuzunun faydaları nelerdir?
- Yüksek oranda protein, fosfor, magnezyum, çinko ve vitaminler içeren keçiboynuzu iyi bir beslenme desteği olarak kullanılabilir.
- Kolesterolü düşürmeye yardımcı olarak kalp ve damar sağlığını korumada etkilidir.
- Bağırsak problemlerinde zararlı bakterilerin üremesini önleyici etkisi olduğu düşünülmektedir.
- Hünnap ve iğde gibi keçiboynuzunun da grip, öksürük, astım benzeri solunum yolu ve akciğer hastalıklarının etkilerini azalttığına inanılmaktadır.
- İçeriğindeki yüksek kalsiyum oranı nedeniyle kemik erimesi gibi hastalıklarda yararlanılabilir.
- Antioksidan özelliği nedeniyle, hücre yenileyici ve hücre hasarlarını önleyici etkisi için faydalanılabilir.
Keçiboynuzunun zararları nelerdir?
Gözlenen herhangi bir yan etkisi olmayan keçiboynuzu meyvesini yine de yüksek dozlarda kullanmaktan kaçınılmalıdır. Keçi boynuzu ürünleri hamilelik ve emzirme dönemlerinde doktora danışılarak kullanılmalıdır. Şeker içerdiği için ürünün diyabetliler tarafından, doktor kontrolünde kullanılması önerilir.
Görselin kaynağı: http://www.pufnoktalari.net
Yorumlar
1