Kabak

Favorilerime
Ekle

Kavun, karpuz, salatalık ve acur gibi akrabalara sahip olan kabak, bol lifli içeriği ile bağırsak tembelliği yaşayanlar için en faydalı besinlerin başında gelir. B1 ve C vitaminleri yönünden zengin, başta potasyum ve fosfor olmak üzere magnezyum, demir, sodyum gibi elementleri ihtiva eden kabak genellikle pişmiş olarak tüketilse de rendelenerek salatalara da eklenmektedir.

En bilindik kabak cinsleri hangileridir?

En bilindik türleri sakızkabağı, bal kabağı ve helvacıkabağıdır. Helvacıkabağı genellikle kirli sarı renktedir. Küremsi meyveleri ince kabukludur ve pişince kolaylıkla soyulur. Tatlı ve yemek yapımında kullanılır.

Bal kabağı Cadılar Bayramı’nın vazgeçilmez sembolüdür. Ülkemizde yaygın olarak tatlı yapımında kullanılır. Aynı zamanda çekirdekleri kurutularak yemiş olarak tüketilir.

Sakız kabağı, en çok yetiştirilen ve tüketilen kabak türüdür. Genellikle sebze yemeği olarak sofralara gelen sakız kabağı Anadolu’nun her bölgesinde bolca tüketilmektedir.

Kabak nasıl tüketilir?

Kabak, bağırsak tembelliği yaşayanların tüketmesi tavsiye edilen sebzelerden bir tanesi olarak Türk mutfağında yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Kabak, diğer sebzelere nazaran mevsiminde taze olarak tüketilir ve saklanması yaygın değildir. Yine de özellikle dolmalık kabakların içlerinin temizlenerek kurutulması ve serin yerde muhafaza edilmesi tercih edilen yöntemlerdendir.

Kabak, pek çok yemeğin içinde uyumlu bir tat oluşturur ve yardımcı malzeme olarak kullanılır. Kabak, çorba ve sulu yemek yapılarak tüketilebilir. Bunun yanı sıra kabak kızartması da yoğurtlu ve soslu olarak rağbet görmektedir. Kabak tatlısı, mücver ve kabak dolması ise en çok tercih edilen tüketim şekilleridir.

Kabağın yararları nelerdir?

- Kalp krizi ve felç riskini azaltan ve kan basıncını dengeleyen içeriği sayesinde kalp sağlığını korumada yardımcıdır.

- Düşük yağ oranı ve az kalorisi ile diyet yapanlara önerilmektedir.

- Kansere karşı koruyucu özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir.

- Kemik sağlığını korur ve eklem rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltır.

- Göz sağlığı üzerinde olumlu tesirleri bulunur.

- Lifli içeriği ile sağlıklı kolon yapısına destek sağlar.

- Prostat üzerinde olumlu tesirleri görülmüştür.

- Özellikle stres kaynaklı krampların azaltılmasına yardımcıdır.

- Bağışıklık sitemini güçlendirici özellikleri bilinmektedir.

- Kabak çekirdeğinin de vücuda pek çok faydası bulunması nedeniyle tüketilmesi önerilmektedir.

Görselin kaynağı: http://www.andreachesman.com/


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?