Beyaz çikolata, içerisinde kakao yağı, süt kuru maddesi, şeker ve süt yağı bulunan bir çikolata çeşididir. Kakao tozu içermeyen yiyeceğe çikolata tadını kakao yağı verir. Ekstra lezzet ve aroma katmak için içerisine vanilya da eklenir. Beyaz çikolata genellikle fildişi, beyaz ya da bej renktedir. Gerçekten çikolata olup olmadığı konusu hala tartışmalıdır. Kimilerine göre sadece bir şekerleme çeşididir.
Beyaz çikolata tarihte ilk kez 1930’larda, İsviçre’de, bir firma tarafından kakao yağı artıklarını değerlendirmek için üretilmiştir. 1948 yılında ilk olarak ABD’ye “Alp Beyazı” adındaki çikolata çubukları olarak satılmıştır. Bu ürün, beyaz çikolata ve badem parçacıklarından yapılmıştır.
Beyaz çikolata yapımı
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Avrupa Birliği, Kanada ve İsviçre’de beyaz çikolatanın ihtiva etmesi gereken maddeler ve bunların miktarları belli bir düzenlemeye tabidir. Buna göre beyaz çikolatada, kakao yağı oranı yüzde 20, süt ürünü (süt, krema, tereyağı) kuru maddesi oranı yüzde 14 ve süt yağı oranı ise yüzde 3,5’tan az olamaz.
Türkiye’de de bu standartlar geçerlidir. ABD bu standartlara ilaveten, şeker oranının yüzde 55’i geçmemesi şartını da getirmiştir. Tüm bu malzemelerin bir araya gelmesiyle beyaz çikolata elde edilir.
Beyaz çikolata mutfakta nasıl kullanılır?
Beyaz çikolata, şefler açısından kolay bir malzeme değildir. Çikolatalar arasında en narin olanıdır. Isıtırken, eritirken çok dikkatli olmak, yavaş ve sabırlı davranmak gerekir. Eritme işlemi sırasında ısının 40-45°C'yi geçmemesi önemlidir. Daha garantili bir eritme yöntemi, bir sos tenceresinde kaynatmadan ısıtılan sıvı kremanın içine küçük parçalara ayrılan beyaz çikolatayı eklemektir.
Beyaz çikolatanın ucuzundan kaçınılmalıdır. Çünkü kakao yağı değil muhtemelen başka bir yağ kullanılarak imal edildiği için bütçenize daha uygundur, ancak aynı lezzeti vermez. Beyaz çikolata tatlılarda bilhassa muz, ahududu, böğürtlen, vişne, hindistan cevizi, badem, fındık, portakal, limon, likör çeşitleri ve romla beraber kullanılır.
Beyaz çikolata ve çikolata arasındaki farklar nelerdir?
Beyaz çikolatanın en önemli farkı kakao tozu içermemesidir. Kakao tozu mineraller açısından oldukça zengindir. Kalsiyum, bakır, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko içerir. Dolasıyla, beyaz çikolata, bu mineraller açısından fakir bir besindir. Kakao tozunda bulunan kafein ve onunla benzer etkileri gösteren teobromin de beyaz çikolatada bulunmayan diğer maddelerdir.
Kakao çekirdeğindeki antioksidan özellik siyah çikolataya kakao tozuyla geçerken, beyaz çikolata bu özelliği taşımaz çünkü kakao yağı antioksidanları taşımaz. Beyaz çikolatanın diğer çikolatalara göre şeker oranı daha yüksektir. 100 gram beyaz çikolata yaklaşık 540 kaloridir.
Görselin kaynağı: http://opinioncenter.li
Yorumlar
1