Fırında Kıymalı Kabak Tarifi

Hastaları Ayağa Kaldıran Sebze Yemekleri İçin Vitamini Üzerinde 4 Öneri

Favorilerime
Ekle

Burun kıvırmayın şimdi.

Haftada en az iki öğün balık yemeli”, “Etsiz yemek olur mu?” önerilerini özdeyiş gibi benimsersiniz, mümkün olsa pankart açıp gezersiniz. Anneniz etsiz bir yemek hazırladığında olay çıkartırsınız evde. Evet evet yaparsınız siz bunları, hiç itiraz etmeyin şimdi. Siz bilmezsiniz ama o esnada o sebze yemeğine dakikalarca emek veren insanın ve sebzenin gözü yaşlanır. Aslında mis gibi olan yemeğin tadı tuzu kaçar.

Gelin bu Sonbahar mevsim sebzelerinden gözünüzü ayırmayın. Vitamin ve mineral değerinin doruğunda olan sebzelerden daha fazla faydalanmanın yollarına kafa patlatın biraz, bu arada da iki köfte az yiyin. Efendime söyleyeyim mangala da gitmeyin bu hafta sonu. Ya da gelin anlaşalım. Bazı sebze yemeklerini etsiz hazırlayın (mesela ıspanak yemeğini lütfen ve lütfen kıymadan mahrum bırakın, hatırım için bak), bazılarına da sevginizle birlikte az miktarda kıyma ya da kuşbaşı et ekleyin. Tıngır mıngır pişirin, afiyetle yiyin. Ne şiş yansın ne kebap. Doğru pişirme tekniklerini kullanarak hazırladığınız sebze yemeğinden vitaminleri alın, damak tadınızı memnun etmek üzere de az miktarda et katmış olun içine.

Mutfağı biraz sağlık, biraz lezzet kokutun. Sebze yemeği pişirmenin püf noktalarını öğrenin, et eklemeyi tercih edecekseniz sıralamasına dikkat edin. Sebzenin canıyla etin canının bir olmadığını hatırlayın. Sevginizi katmayı unutmadığınız yemeği güle oynaya sevdiklerinizle paylaşın. Hazırsanız başlıyoruz, o sebze graten bu akşam yapılacak.

Mutfağa gitmeden önce: Mevsiminde sebze kullanmaya özen gösterin

Her sebze kendi mevsiminin incisidir. Karnabaharı özlemek onun değerini de artırır, karnabahar pane bu yüzden çok sevilir. Zeytinyağlı pırasaya özlem duyanlar sonbaharın geldiğine sevinir mesela. Etli ya da etsiz taze fasulye, bir yaz yemeği olarak kalmalıdır o. Cacık da peşi sıra onu takip etmelidir. Tarif ışığında pazara çıkıp mevsimin en taze sebzeleri seçilmelidir. Eve gelip dikkatli bir şekilde ayıklandıktan sonra bol suda yıkanmalı, kurulandıktan sonra yemek yapımına geçilmelidir.

Onun canı sağ olsun: Sağlıklı ve lezzetli sebze yemekleri nasıl yapılır?

Mevsiminde satılan en taze sebzeleri edinmek için semt pazarlarının kokusunu almak gerektiğinin altını çizdik ilk olarak. Sebze bu, çoğu toprakta yetişiyor. Hele ıspanak, ayıklaması başlı başına bir dert diyebilirsiniz ancak patates, havuç gibi kök bitkiler de bol suda iyice yıkanmalı. Barbunya, bezelye gibi taneli sebzelerin doluluk oranı kontrol edilmeli. Yeşil sebzelerin diri; patlıcan, kabak gibi sebzelerin olabildiğince çekirdeksiz olmasına dikkat edilmeli.

Kullanacağınız tüm malzemeleri göz önüne çıkartın. Kabuklarını soyun, doğrayın, gerektiği büyüklükte doğrayın. Et, salça, baharat vb. kullanacaksanız ölçülü halde yamacınızda bulunsun. Şimdi izninizle pişirme tekniklerinden bahsedeceğiz biraz.

Sağlıklı bir kızartma alternatifi arayanlara fırında patlıcan geliyor.

Et yok mu demeden: Sebze yemekleri nasıl pişirilmeli?

Et, et diye tutturanlara geliyor şimdi koca bir bonfile. Durun bir dakika, ilgiyi dağıtmayın hemen. Etli sebze yemekleri hazırlamanın da püf noktalarına değineceğiz aşağıda.

Filmi başa sardık şimdi. Sebze yemekleri hazırlarken unutmamanız gereken dört önemli unsur var. Pişireceğiniz o mini minnak sebzeler; besin ve mineral değerlerini kaybetmemeli, doğal renklerini korumalı, özel tat ve kokularını muhafaza etmeli, şekil ve yapıları bozulmamalı.

Bu da demek oluyor ki: Etli patates yemeği püre olmamalı, zeytinyağlı kereviz yemeği kereviz gibi kokmalı, bezelye gibi sebzeler yeşil rengini olabildiğince korumalı ve en önemlisi tüm sebze yemekleri kararında pişirilerek vitamin ve minerallerinden ödün vermemeli.

Servisleri hazırlayın yavaştan: Sebze yemeği pişirmenin püf noktaları

İstenildiği takdirde derin bir tencerede kaynamakta olan bir su buharı üzerine yerleştirilen özel bir aparatta, buharda da pişirilebilir sebzeler. Bambu buhar sepeti kullanılabilir (Tamam canım bu kadar diyet gitmeyecek lezzet tüyoları).

Geliyor küçük tüyolar: Sebzeyi pişireceğiniz suya önceden eklenmeli az miktarda tuz, kızartma ve ızgara öncesi hafifçe tuzlanmalı sebze dilimleri.

Vitamin ve besin değerlerini etkilemesin diye çelik, cam, seramik ya da toprak kaplar kullanılmalı pişirme esnasında.

Fırında pişireceksin bir imambayıldı, off ki of!

Sebzenin canının su olduğu unutulmadan sebze yemeğine kontrollü olarak su eklenmeli, vitamin ve mineraller yemeğin suyuna da geçtiğinden bu su ziyan edilmemeli, ısıtma işlemlerinde kullanılmalı (Kullandığınız sebzelerle doğru orantılı olarak belki de hiç su eklenmemeli).

Ne yaptıysak vitaminini korumak için. Bu nedenle pişirme ısısı, kaynama noktasının (100°) üzerine çıkmamalı.

O kabakların da bir canı var dostum. Hadi gel şimdi kabak yemeğini yapalım.

Kullanılan sebzeler ve tarif göz önüne alınarak yağ seçimi yapılmalı. Katı yağlar yerine genel olarak sıvı yağ çeşitleri tercih edilmelidir.

Etli bir sebze yemeği yapılıyorsa; et önceden haşlanmalı ya da kıyma vb. az yağda kavrulduktan sonra doğranan sebzeler, pişme ve sertlik derecelerine göre eklenmelidir.

Misal şimdi bir tencere kapuska yemenin tam zamanı.

Pişirme işlemi sebzenin yumuşaklığına göre sonlandırılmalıdır. Pişmiş bir sebze yemeğini daha da pişirmek tadını öldürür, vitaminlerin uçup gitmesine yol açar.

Tarif göz önüne alındığında önceden haşlanan bazı yeşil sebzeler, renk ve besin değerlerini koruması adına soğuk ve buzlu suda şoklandıktan sonra kullanılmalıdır.

Pişirme esnasında zeytinyağı kullanılan bazı sebze yemeklerinin üzerine, orta kısmına küçük bir delik açılmış yağlı kağıt kapatmak renk ve besin değerlerinin korunmasına yardımcı olur. Kapağı kapalı tencerede pişen sebzeler kendi buharında pişer.

Zeytinyağlı pırasa seni unuttuk sandın değil mi?

Ispanak kökü gibi sap ve yaprakları birlikte kullanılan sebzelerin pişirilmesinde kök kısımları diğer malzemelerle birlikte önceden pişirilmeli, yapraklar son olarak eklenmelidir.

Vitaminleri kabuğa yakın kısımlarda olan patates, pancar gibi sebzeler kabuğu ile haşlanmalı, kabuğu soyulduktan sonra yeniden pişirilmelidir. Pancar vb. renk değerini koruması gereken sebzeler, çatalla delinmeden pişirilmelidir.

Sonrasında gelsin düşes patates, gitsin patates pancake.

Düdüklü tencerede pişirme sürelerinin daha da kısalacağı göz önüne alınmalıdır.

Tüm bu püf noktaları ve tarifte yer alan notları takip ettikten sonra herhangi bir sebze yemeğine burun kıvarmanız olası değil. Güvenin bize, unutun suyu fazla gelen ve hiçbir tat almadığınız sebze yemeklerini. Kendinizi ödüllendirmek için mutfağa geçin bugün, hünerli ellerinizden çıkan lezzetlere layık olduğunu düşündüğünüz dostlarınızı çağırın.

“Artık peynirli patlıcan ruloları mı hazırlarsınız yoksa bir tencere bezelye mi döktürürsünüz?” orası size kalmış. Hadi afiyetler olsun  


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?