Günümüz gıdalarında çıkan birçok haberden sonra iyice doğala, organiğe yöneldik. GDO'lu ürünler bir yanda, kanserojen diye adlandırılan ürünler ise başka bir yanda. İnsanın iyice kafası karışıyor haklı olarak.
Bunların haricinde ise belki de en önemlisi, herkesin kafasını bir hayli kurcalayan bir konu da; "Organik nedir, doğal nedir?" sorularıdır. Çoğu market ürünlerinde bile kocaman kocaman yazan doğal hatta organik kelimeleri ne anlama geliyor? Her doğal ürün aynı zamanda bir organik ürün müdür? Tüm bu soruların cevaplarına yazımızda değinmeye çalışacağız.
Öncelikle organiğe el atalım: Organik ürün nedir?
T.C Tarım Bakanlığı'nın açıklamasıyla başlayalım: "Organik tarım, ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içeren, esas itibariyle sentetik zirai mücadele ilaçları ve gübrelerin kullanımının kısıtlanması yanında, organik ve yeşil gübreleme, münavebe toprağın muhafazası bitkinin direncini artırma, doğal düşmanların etkisini arttırıcı ve bütün bu olanakları kapsamlı bir sistemle de oluşturulmasını talep eden bir üretim sistemidir."
Yani organik ürün; üretimde hiçbir kimyasal maddenin, ilacın kullanılmadığı, çevreye ve sağlığa zararsız üretim şeklini esas alan bir tarım çeşidir. Organik ürünlerin satışa sunulana kadar geçen üretim ve hatta ulaşım süreçlerin her aşaması kontrol edilmeli ve tek tek sertifika almalıdır. Alması gereken sertifikalar ise aşağıdaki gibidir ve bu sertifikaların yalnızca T.C. Tarım Bakanlığı’nın yetkilendirdiği sertifika kuruluşları tarafından titiz çalışmalar sonucunda verildiğini de hatırlatalım.
• Tarlanın denetlenerek sertifikalanması
• Çiftçinin eğitilip, denetlenerek sertifikalanması
• Tohumun denetlenerek sertifikalanması
• Doğal gübrenin denetlenerek sertifikalanması
• Böcek ilaçlarının doğallığının denetlenerek sertifikalanması
• Yetişen ürünün denetlenerek sertifikalanması
• Ürünü işleyenin denetlenerek sertifikalanması
• Ürünü paketleyip pazarlayanın denetlenerek sertifikalanması
Sadece yukarıda saydığımız tüm maddelere ait sertifikaları bulunan üretime "organik üretim" adı verebiliriz.
Yani yukarıdaki maddelerin her birisinden geçer not alıp satışa sunulan ürünlere gönül rahatlığı ile güvenebiliriz. Bu ürünlerde muhakkak T.C. Tarım Bakanlığı’nın yetkilendirdiği sertifika kuruluşlarına ait onay etiketi ya da "Organik Tarım - Türkiye Cumhuriyeti" logosunun olması gerekir.
Peki doğal neye denir, organik ile arasındaki farklar nelerdir?
Doğal ürünün kelime anlamı, doğada bulunan demektir. Yani doğada bulunduğu gibi, yapay şekilde üretilmeyen her ürüne yüzde yüz doğal olarak diyebiliriz. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi doğal ürünleri yapay tatlandırıcı, renk ve sentetik katkı içermeyen ürünler olarak tanımlıyor. Doğal diye adlandırılan ürünlerin organik ürünlerden farkı da burada karşımıza çıkıyor. Organik ürünlerin aksine doğal ürünlerin sürecinde herhangi bir sertifika zorunluluğu ve kontrol süreci yoktur. Bahçesinde, serasında herhangi bir yöntemle sebze yetiştiren bir üretici bunu doğal ürün etiketiyle pazarlayabilir.
Yorumlar
0