lifehacker - zeytinyağı lekesi nasıl çıkarılır?

Evladiyelik Çalışma: 20 İnatçı Yiyecek Lekesi Nasıl Çıkar?

Favorilerime
Ekle

Hepimiz biliyoruz ki bu inatçı lekelerle başımız belada. Yıllardır çamaşır deterjanı firmalarının reklamlarını görüyor, her seferinde bu lekelerin neden bu kadar inatçı olduğunu anlamaya çalışıyoruz.

Aslında lekeler o kadar inatçı değil, sadece nasıl çıkarmanız gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Yani eğer doğru zamanda, doğru şekilde müdahale ederseniz neredeyse hiçbir yiyecek lekesi sizin karşınızda duramaz.

Tabii ki lekeli çamaşırlarınızı yıkamayın demiyoruz, yıkayın ama önce bize kulak verin.

Ayran lekesi nasıl çıkar?

Eğer üzerinize ayran döküldüyse ve ayran lekesiyle yüz yüze geldiyseniz hiç keyfiniz kaçmasın. Çözümümüz var. Önce ayran lekesinin kurumasını bekleyin. Ardından minik bir fırça yardımıyla lekeyi süpürün. Son olarak nemli ve köpüklü bir bezle üzerini silin. Ayran lekesi kurumadan müdahale ederseniz lekenin yayılma ihtimali artar. Dikkatli olun.

Ceviz lekesi nasıl çıkar?

Bahsettiğimiz ceviz lekesi, taze cevizi toplarken ya da soyarken karşılaştığınız ve elinizi kınalı hale getiren leke. Kurtulmak ise çok kolay. Bir pamuğa döktüğünüz sirkeyle parmaklarınızı ovarak silin. Geçtiğini göreceksiniz.

Çay lekesi nasıl çıkar?

En çok karşılaşılması muhtemel lekelerden bir tanesidir çay lekesi. Üzerinize ya da halınıza dökülen çayın lekesini çıkarmak için öncelikle kuru bir bezle fazlalığını alın. Ardından kıyafetinizdeyse, ters çevirip soğuk suyla yıkayın ve hafif bir deterjanla ovalayın. Halınızdaysa, sert bir şekilde bastırmadan deterjanla ıslatılmış bir bezle hafif hafif silin.

Çikolata lekesi nasıl çıkar?

Dünyanın en lezzetli yiyeceklerinden bir tanesi olan çikolata sizi üzecek bir hareket yaptı ve kıyafetinize bulaştı. Üzülmeyin. Önce çikolatanın kurumasını bekleyin, ardından çikolatayı yavaşça sıyırın. Sonra da üzerine sıvı deterjan dökün ve 10 dakika boyunca bekleyin. Hafif bir şekilde durulayıp çamaşır makinesine atın. Keyfiniz kaçmasın, rahat rahat çikolatanızı bitirin.

Çilek lekesi nasıl çıkar?

Yaz aylarının en azılı lekelerinden bir tanesidir çilek lekesi. Meyve lekelerinin zor çıktığını biliyoruz, bu yüzden onlara karşı daha sakin davranıyoruz. Çilek eğer pamuklu kumaştaysa suyla kaynatın, leke çıkmazsa oksijenli su ekleyin. Eğer çilek lekesi renkli ve sentetik bir kumaştaysa sabunlu suyla yıkayın. Hala çıkmıyorsa sıcak suyun içine limon sıkıp durulayın.

Domates lekesi nasıl çıkar?

kislik-domates-konservesi-2

Domates, ketçap ya da salça lekesi çıkarması en zor lekelerden bir tanesi. İz kalma konusunda üzerlerine yoktur. O yüzden dikkatli davranmak gerekir.

Lekeniz domatesse; bir bez yardımıyla bulaştırmadan lekeyi silin ve ılık suda sabunlayarak yıkayın.
Lekeniz ketçap lekesiyse; fazlalığı alın, kıyafeti ters çevirip soğuk suyla lekenin üzerini yıkayın. Ardından düz çevirip lekeli alanı sıvı deterjanla ovun. Ardından makineye atın.
Lekeniz salça lekesiyse; ketçap lekesine davrandığınız gibi davranın.

Elma lekesi nasıl çıkar?

elma-seks-hayatina-iyi-geliyor-yeni

Tıpkı çilek lekesinde olduğu gibi elma lekesinde de aynı adımları izleyin. Pamuklu ve sentetik kumaş ayrımına dikkat edin.

Erik lekesi nasıl çıkar?

Meyve lekelerinden bir tanesi olan erik lekesi, özellikle mürdüm eriği lekesi olduğunda çıkarılması zor bir hal alır. Bunun için erik lekesi olduktan hemen sonra o alanı sıvı deterjanla ovalayıp makineye atmanız yeterli olur.

Havuç lekesi nasıl çıkar?

Havuç lekesi inatçı olduğunu ısrarla kanıtlayan bir lekedir. Eğer kıyafetinizden havuç lekesini çıkarmak istiyorsanız yapabileceğiniz en iyi şey kıyafeti yıkadıktan sonra güneşte bırakmaktır. Lekelerin yavaşça çıktığını göreceksiniz.

Kahve lekesi nasıl çıkar?

Kıyafetinize kahve dökülürse öncelikle kahveli alanı ters çevirip arkasından soğuk su tutun. Böylece kahvenin yoğunluğunu almış olursunuz. Ardından sıvı deterjan ile 10 dakika yavaşça ovun. Eğer hala lekeden kurtulamadıysanız ılık suda 20 dakika boyunca sıvı deterjanla dinlendirmek.

Kola lekesi nasıl çıkar?

Kola dökülen alanı öncelikle soğuk suyla durulayın. Ardından üzerine biraz tuz serpin ve beyaz sabunla silin. Kola lekesinin ortadan yok olduğunu göreceksiniz.

Nar lekesi nasıl çıkar?

Taze nar lekesini çıkarmak dünyanın neredeyse en basit şeyi. Nar dökülen yere limon kolonyası sıkın ve üzerini hafifçe silin. Leke hemen yok olacaktır. Eğer donmuş bir nar lekesiyle karşı karşıyaysanız leke çıkarıcı bir deterjanla ılık suda bekletin.

Portakal lekesi nasıl çıkar?

Kış meyvesinin kışın bizi üzdüğü anlardır portakal lekeleri. Eğer portakal suyu ya da portakal lekesiyle karşılaşırsanız yapmanız gereken ilk şey bir havluyla kumaşa bastırmak ve fazlalıklarını almak. Ardından sıvı deterjanla yumuşak bir şekilde çitilemek. Son olarak da çamaşır makinesine uğurlamak.

Sakız lekesi nasıl çıkar?

Ansızın kıyafetinize yapışan bir sakızdan bahsediyoruz. Eğer kıyafetinize sakız yapıştıysa ve iz kalma ihtimali yüksekse yapmanız gereken şey: Kıyafetinizde sakız yapışık olan kısım üste gelecek şekilde bir poşete koyup dondurucuya atın. Donma işlemi gerçekleştirdikten sonra küt uçlu bir aletle sakızı oradan sökün. Hala minik sakız parçaları varsa onları da fırçalayın.

Süt lekesi nasıl çıkar?

yagli-sut-editor

Süt lekesinden kurtulmak dökülen süt kokusundan kurtulmaktan çok daha kolaydır. Bu yüzden mutlaka kurumadan müdahale etmeniz gerekir. Eğer kıyafetinize süt dökülürse bol sabunlu suyla silmeniz ve ardından hemen yıkamanız gerekir.

Şarap lekesi nasıl çıkar?

Şarap lekesi tarihin en zorlu lekesi olarak da biliniyor. Kıyafetin üzerine tuz döküp kaynat süte sokup yıkamak gibi söylentiler de olsa en uygunu üzerine biraz tuz döküp sonra da saf alkolle kıyafetinizin o bölgesini silmek. Ardından da çamaşır makinesine atmak.

Tereyağ lekesi nasıl çıkar?

Tereyağı lekesinden kurtulmak için yapmanız gereken şey biraz tuzla ovmak ve ardından sıvı deterjanla hafifçe ovmaya devam etmek. Son olarak çamaşır makinesine atarak yağ lekesinden kurtulmak.

Vişne lekesi nasıl çıkar?

Vişne ya da kiraz lekesi renginin kırmızılığıyla kumaşlardan kolay kolay çıkmayan lekelerden. Ancak onlardan kurtulmak aslında oldukça basit. Islak bir bezle tampon yapar gibi pat pat şeklinde fazlalıkları alın, ardından vakit kaybetmeden çamaşır makinesine atın.

Yumurta lekesi nasıl çıkar?

Yumurta lekesinden kurtulmanın en basit yolu soğuk ve sabunlu suyla yıkamak olacaktır. Buna alternatif olarak kesik limonla lekeli bölgeyi silebilirsiniz. Ardından yıkama talimatlarına göre makineye atmayı unutmayın.

Zeytinyağı lekesi nasıl çıkar?

lifehacker - zeytinyağı lekesi nasıl çıkarılır?

lifehacker - zeytinyağı lekesi nasıl çıkarılır?

Yağlı lekelerde aklınıza ilk gelmesi gereken şey: tuz. Ardından da bulaşık deterjanını seyrelterek minik bir sünger yardımıyla silmek. Lekelerin yok olduğunu göreceksiniz.

Önemli not

- Makineye atılması önerilen tüm kıyafetlerde kıyafetin kendi yıkama talimatına sadık kalın.

- Kumaş türlerine göre yapılması gereken işlemleri kontrollü olarak yapın.

- İpek ve yün kumaşlarınız için ekstra hassasiyet gereken durumlarda ağartıcı kullanmayın.

- Ovma işlemini verilen süreden daha uzun ve sert bir şekilde yapmayın.

- Deneyip çıkaramadığınız lekeler konusunda ısrarcı olmadan kuru temizlemeye verin.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?