Faydalarını Öğrendikten Sonra Onu Yemediğiniz Her Gün İçin Üzüleceksiniz: Kereviz
31 Aralık 2019
Favorilerime Ekle
Kereviz, sahip olduğu özel lezzetiyle doğru pişirildiği zaman bir kez tadanın bir daha hayatından çıkarmak istemediği bir bitkidir. Geleneksel Türk mutfağının demirbaşları arasında yer alarak birçok yemekte karşımıza çıkabilir. Tarihi eski uygarlıklara kadar uzanan kereviz, lezzetinin yanında faydalarıyla da göz doldurur.
Kerevizin faydaları nelerdir?
Yüksek lif ve su oranına sahip olan kereviz, sindirim sistemini düzenleyen bitkilerden bir tanesidir. Kereviz tohumu idrar söktürücü olmasıyla bilinir.
Sahip olduğu antidoksanlar sayesinde vücutta iltihap toplanmasını engeller. Eklem ağrıları ve akciğer enfeksiyonları gibi hastalıkları olanlar için kereviz fazlasıyla faydalıdır.
Mide asidini düzenleyen kereviz, reflüden şikayetçi olanlar için sıklıkla önerilir.
Kereviz, sahip olduğu fenolik maddeler sayesinde kasların gevşemesini sağlar. Böylelikle kan basıncını ve kalp atışını düzenler.
A vitamini ve beta-karoten bakımından zengin bir içeriği olan kereviz, cildi korur ve cildin onarılmasında rol oynar.
Kemiklerin güçlenmesinde ve kemik hastalıklarıyla mücadelede kereviz büyük bir etkiye sahiptir.
Kereviz nasıl tüketilir: Kerevizle yapılan yemek tarifleri
Kereviz birçok yemeğe uyumlu lezzetler sunar. Sevdiklerinizin için hazırlayacağınız ziyafetlerde kerevizi bu ziyafetin gizli kahramanı olarak kullanabilirsiniz. Kerevizin en çok tüketim şekillerinden bir tanesi haşlamasının yapılmasıdır. Şifa deposu olan kerevizin çorbası da sıklıkla sofralarda yerini alır. Özellikle zeytinyağlı çeşitlerinde kendini gösteren kereviz, salataların da aranan bitkisidir. Kimi zaman fast food yiyeceklerde kendini gösterir. Kimi zaman ise geleneksel dolmalarımızın içini lezzetle doldurur.
Daha da detay vermek gerekirse en sevilen ve en sık yapılan kerevizli tariflerin arasında şifa deposu kereviz yemeği, mezelerin en sevilenlerinden kereviz salatası ve zeytinyağlıların en kıymetlilerinden portakallı kereviz yer alır.
Kereviz sapı faydaları nelerdir? Hangi yemeklerde kullanılır?
Her yerinden şifa akan kerevizin sapı, özellikle kilo vermek isteyenlerin gözdesidir. 50 gramlık bir kereviz sapı demetinde yalnızca 8 kalori vardır.
Hazımsızlığın önüne geçer ve kabızlığa iyi gelir.
Yüksek kolesterole sahip hastalar için de sıklıkla önerilir.
Kereviz sapı, zihin fonksiyonlarına olumlu etkisi ile hafızayı güçlendirir. Uzun vadede alzheimer hastalığının ortaya çıkma riskini azaltır.
Tam bir besin deposu olan kereviz sapı, göz sağlığına da iyi gelir.
Kereviz sapı, tıpkı kerevizin kendisi gibi geniş bir kullanım alanına sahiptir. Yemeklerde kimi zaman kereviz yaprağı ile birlikte kullanılır. Salatalarda kendini gösteren kereviz sapı, hem süsleme hem de lezzet amaçlı kullanılabilir. Bunun yanında kereviz sapı, çorbalarda da kullanılır. Şifa deposu olan gıda, ziyafetlerinizde yer almasının yanında özellikle kış hastalıkları için de bir önlem olarak kullanılır. Bunun yanında haşlaması, çeşitli garnitürlerle bir araya gelerek kendine has bir yemek oluşturan kereviz sapının kavurması da damaklarda bambaşka bir lezzet bırakır.
Bir kök sebze olduğu için aslında kerevizi evde de kolayca yetiştirmeniz mümkün. Eğer evinizde bitki yetiştirmeyi seviyor ve kereviz de seviyorsanız hemen aşağıdaki adımları uygulamaya başlayarak evde kendi kerevizlerinizi kendi ellerinizle yetiştirebilirsiniz. Evde kereviz yetiştirmek için takip etmeniz gereken adımlar şöyle:
Kereviz gövdesi ya da tohumu, torf bakımından zengin toprak ve dikdörtgen ince uzun saksılarınızı hazır edin.
Saksının içine önce toprağınızı güzelce yerleştirin. Yerleştirirken çok bastırmayın ki toprak hava alabilsin.
Ardından kereviz gövdelerini ya da tohumlarını 15-20 santimetre aralarla ekin.
Ardından üzerine yine ince tabaka halinde torf bakımından zengin toprağınızı yerleştirin ve ilk sulamanızı yapın.
Düzenli olarak sulama yapmayı ihmal etmeyin ve kereviz saksılarınızı her zaman 4 ila 20 santigrat derece arasındaki sıcaklıklarda muhafaza edin. Aşırı sıcak ve soğuklar kerevizlerin zarar görmesine neden olur, unutmayın.
Yorumlar
0