Farklı köklerden gelen insanların bir arada yaşaması sebebiyle Nelson Mandela’nın "gökkuşağı milleti" olarak tanımladığı Güney Afrika bu farklılığını mutfağına da yansıtmış. Coğrafi olarak Afrika kıtasında olmasına rağmen uzun yıllar Hollanda ve İngiltere gibi Avrupalı ülkelerin sömürgesi altında kalması sebebiyle Güney Afrika mutfağında Avrupa mutfağından lezzetler bulmak mümkün.
Bununla birlikte köle ticaretiyle Endonezya, Malezya, Hindistan ve Pakistan’dan gelen insanların yemek kültürünü Güney Afrika’ya taşıması sebebiyle Asya mutfağından lezzetler bulmak da mümkün.
Anlayacağınız Afrika mutfağı, Avrupa ve Asya mutfağı ile birleşiyor ve ortaya bugünkü lezzet şöleni çıkıyor.
1. Boerewors
Güney Afrika’da insanların en çok tükettiği yemeklerden biri boerewors. Biliyorum, şu anda içinizden "nasıl okunuyor bu?" diyorsunuz. İşte bunlar hep Afrika dili ile Flemenkçe’nin karışımından kaynaklanıyor. Hemen sizi aydınlatayım.
Afrikaans dilinde boer çiftçi, wors ise sosis demek. Okuması tuhaf geliyorsa siz ona çiftçi sosisi de diyebilirsiniz. Boerewors, Hollanda’dan Güney Afrika’ya gelen Avrupalıların Güney Afrika mutfağına kattığı bir tür sosis. Bu sosisin lezzetinin sırrı %90’ının sadece et, %10’unun ise baharattan oluşması.
En iyi boerewors için adres Gourmet Boerie, 8 Kloof Street, Gardens Cape Town.
2. Cape Malay köri soslu tavuk
Cape Malay köri aslında bir baharatın adı. Güney Afrika mutfağına Endonezya ve Hindistan’dan Cape Town’a köle olarak getirilen insanların yanlarında getirdikleri baharatları kullanarak yemek yapmasıyla giriyor.
Adından da anladığınız gibi bu baharat köri gibi fakat içinde zencefil, tarçın, kurutulmuş kayısı olması sebebiyle köriden daha aromalı. Ben Cape Malay köri soslu tavuk yemeğinden bahsettim ama bu sosu noodle, pilav, kuzu eti, karides gibi aklınıza gelebilecek her şeyin içine koyuyorlar
Cape Town’da yiyebileceğiniz en iyi Cape Malay köri soslu tavuk Cape Malay’ların yaşadığı bölge olan Bo-Kaap’teki Biesmiellah Restoran, 2 Wale Street, Cape Town.
3. Malva puding
Adında puding olup, puding ile alakası olmayan bu tatlı Güney Afrika mutfağına Hollandalıların Cape Town’a yerleşmesiyle giriyor. Bir pudingsever olarak menüde görür görmez sipariş verdiğim malva puding masaya konduğu anda görünüş olarak bende bir hayal kırıklığı yaratsa da kayısı marmelatıyla pişirilen ıslak kekin sıcak kremayla buluşması efsane bir lezzet sunuyor.
4. Biltong
Güney Afrika’daki kabileler buzdolabı icat edilmeden önce ana besin kaynağı olan eti tuzlama yöntemi ile muhafaza ediyorlarmış. İşte biltong o zamanlardan beri Güney Afrika mutfağının en önemli besini.
Biltong, Türkçe kuru et demek. Biltong'un lezzetli olması için etin yağsız olması gerekir. Bu yüzden Güney Afrikalılar biltong yapımında inek etinden ziyade antilop eti kullanıyor. Az yağ yüksek protein içermesi sebebiyle sporcu atıştırmalığı, aşırı lezzetli olması sebebiyle bira atıştırmalığı olarak da yeniliyor.
Güney Afrika’da bakkalda satılan biltong'lar bile çok lezzetli fakat bana adres lazım derseniz, The Butcher Man, 105 Main Road, Green Point, Cape Town.
5. Melktert
Sütlü tatlıseverlerin bayılacağı bir lezzetle devam ediyorum. Melktert yani sütlü tart adından da anlayacağınız üzere tabanı bildiğimiz tart dolgu malzemesi ise süt, yumurta, şeker ve unun karışımından oluşuyor.
Melktert de Hollandalıların kendileriyle birlikte Güney Afrika’ya sürüklediği lezzetlerden biri. Bu tatlı o kadar hafif ki yedikçe yedirtiyor. Yoksa 3 porsiyon yememin hiçbir açıklaması yok
Melkert yanına bir kahve söyleyip egzotik bitkiler arasında keyif yapmak isterseniz istikamet Company’s Garden Kafe, Cape Town.
6. Timsah, zebra ve deve kuşu eti
Biliyorum, konumuz safari değil fakat en nihayetinde Afrika’dayız. Timsah, zebra ve deve kuşu eti Güney Afrika mutfağında oldukça önemli bir yere sahip. Fakat Güney Afrikalılar bu tür etleri restoranda yemektense bizim mangal onların braai dedikleri pişirme yöntemini kullanarak pişiriyorlar.
Timsah eti tavuk etine benziyor ama biraz daha sert. Zebra eti adeta bir lokum ama daha aromalısı. Deve kuşu eti ise çok güzel pişmiş kuzu etine benziyor.
Braai yapacak yereli nereden bulayım bana mekan öner dersen Cape Town’daki Victoria & Albert Food Market isimli yemek pazarında hepsini bulabilirsin.
7. Bobotie
Güney Afrika’ya Endonezya’dan gelmiş bir lezzetle daha. Bobotie bizdeki güveç yemeklerine benziyor. Kıyma, köri, kuru üzüm, krema ve defne yaprağının pirişilmesiyle ortaya çıkan bu lezzet Türk damak tadına çok uygun. Güney Afrika’ya gidip damak tadınıza göre bir şey bulamazsanız bobotie’yi hatırlayın.
8. Amarula Dom Pedro
Amarula, kendiliğinden alkollü marula meyvesinin özütünden yapılan bir tür likör ve Güney Afrika’da çok tüketilen bir içki. Amarula Dom Pedro ise amarula likörünün vanilyalı dondurma ve kremayla karıştırılmasından oluşan bir tatlı. Genellikle yanında kakao servis ediliyor.
En iyi amarula dom pedro için Ellerman House, 180 Kloof Road, Bantry Bay, 8005 Cape Town.
9. Snoek Balığı
Cape Town’un batı kıyılarında tutulan snoek balığının lezzeti bizdeki uskumru balığına benziyor fakat görünüş olarak yılan balığı gibi. Snoek balığını pişirmenin birçok yolu var fakat Güney Afrikalılar taze tutulmuş snoek balığını birçok yemekte kullandıkları kayısı marmelatıyla doldurup, alüminyum folyo içine koyup braai yani mangal ateşi üzerinde pişiriyorlar.
Balığı daha önce bu şekilde yemediyseniz mutlaka deneyin! Cape Town’daki Hout Bay kasabası en lezzetli snoek balığı için tek yer.
10. Chakalaka & Pap
Bizdeki kuru fasulye ve pilav ikilisi ne ise Güney Afrika mutfağında chakalaka ve pap ikilisi o.
Chakalaka, soğan, domates, biber, havuç ve baharatın karışımı ve soğuk servis ediliyor. Pap ise yulaf lapası gibi ama beyaz mısır unundan yapılıyor.
Bu iki geleneksel yemeği restoranlarda bulabilirsiniz ama evde yapılan chakalaka ve pap lezzeti bi' başka
Yorumlar
0