et-nasil-haslanir

Yumuşacık Pişirmenin Püf Noktalarıyla: Et Nasıl Haşlanır?

Favorilerime
Ekle

Et yemeklerini hazırlarken hepimizin beklentisi şöyle lokum gibi pişmiş etler yapmak. Çatalı değdirdiğinizde dağılan etleri pişirmenin birkaç yöntemi var. Bunlardan biri de etleri haşlamak. Etlerinizi haşlayarak hem et suyu hazırlayabilirsiniz hem de haşladığınız etleri çok uzunca bir süre saklayabilirsiniz. Bu yüzden et haşlama en sevilen ve kullanılan yöntemlerin başında geliyor.

Ancak etler haşlanırken gibi zaman fazla haşlandığı durumlarda lastik gibi sert ve uzayan bir kıvam alıyor. Eti yumuşatmak isterken daha da sert bir hale getirebiliyoruz. Et haşlarken tam kıvamında olmasını sağlamak için birkaç mühim püf noktası var. Gelin bu püf noktalarını da hep birlikte öğrenelim. Mükemmel pişmiş etler hazırlayalım. Şimdiden ellerinize sağlık.

Et nereden alınır?

kirmizi-et-aralik-2020-patlak-gorsel

Lokum gibi tam kıvamında haşlanacak etler hazırlamak için ilk dikkat etmeniz gereken nokta onu nereden aldığınız aslında. Çünkü nereden aldığınız dahi haşlayacağınız etin lezzetini etkileyebilecek bir unsur. Bu yüzden etlerinizi mutlaka güvenilir, temiz ve kaliteli kasaplardan ya da ilgili reyonu bulunan marketlerden temin etmeye özen göstermelisiniz.

Et nasıl haşlanır? Püf noktaları nelerdir?

Öncelikle kemikli, kemiksiz ya da kuşbaşı et haşlama sürelerinin birbirinden farklı olduğunu anlatarak başlayalım. Etlerin nereden kesildiklerine bağlı olarak ya da tazeliklerine bağlı olarak da pişme süreleri değişebiliyor. Ortalama et haşlama süresi etin gramajına ve türüne bağlı olarak 30 dakikayla 1,5 saat arasında değişiyor.

Eğer kemiksiz küçük bir etiniz ya da kuşbaşı etiniz varsa bu süre 30 dakika kadar olacaktır. Daha fazla haşlarsanız etiniz sertleşebilir. Etiniz oda ısısındayken (buzlu ve donmuş şekilde olmamalı) bir tencerenin içerisine aktarın. Üzerine su ilave edin.

et-nasil-haslanir

Ocağın üzerine alın ve kısık ateşte pişirmeye başlayın. Eğer kemikli ya da büyükçe bir etiniz varsa suyu ekleyip ocağın üzerine aldıktan sonra ara ara kontrol ederek 1 - 1,5 saat arasında pişirin.

et-nasil-haslanir-3

Pişirirken üzerinde oluşan tortuları kaşık yardımıyla alın. Özellikle kemikli etleri pişirirken üzerinde çok daha fazla tortu oluşacaktır. Eğer etlerinizi sebzeyle pişirmek istiyorsanız, kemikli etleri pişirmeye başladıktan 20 dakika sonra sebzeleri içerisine atın. Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur. Etinizi servis etmeden önce tuzunu ilave edin.

Haşlama Tarifi

Haşlama Tarifi

Et haşlama sürecinde etinizi daha lezzetli hale getirmek için sarımsak, defne yaprağı, tane karabiber, tane kimyon, kekik gibi malzemelerden de destek alabilirsiniz. Etleriniz piştikten sonra didikleyerek buzdolabı poşetlerine aktarabilir, buzlukta da saklayabilirsiniz. Elde ettiğiniz sularını buzluk kaplarında dondurarak et suyu niyetine daha sonradan yemeklerinizde de kullanabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

3

Funda Bayındırık22 Ocak 2020 11:29
Merhabalar. Buzluktan çıkan eti haşlayıp pişirdikten sonra tekrar buzlukda muhafaza edebilir miyiz?
Yanıtla
bekir25 Temmuz 2019 23:30
KURBAN BAYRAMI GELİYOR ET KAVURMA NIN PÜF NOKTASI KISIK ATEŞ TUZ YOK VE ETDEN ÖNCE 3.4 KĞ ETE YAKLAŞIK 1 KĞ KADAR KUYRUĞU DOĞRAYIN VE ÜZERİNE KUŞBAŞI ETLERİ EKLEYİN VE EN KISIK ATEŞTE 2 SAAT KADAR HİÇ KARIŞTIRMADA N PİŞİRİN PİŞİRMEDEN ÖNCE KEKİK AZ MİKTARDA DAMAĞINIZA GÖRE KEKİĞİ UNUTMAYIN 2 SAATTTAN SORA BİR KARIŞTIRIN BAKIN GERİSİ SİZE KALMIŞ
Yanıtla
Cemre Özgüzel 26 Temmuz 2019 09:00
Yanıtla
Bu şahane püf noktaları için çok teşekkür ederiz Bekir Bey. :)

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?