Diş Fırçalamak Orucu Bozar mı?

Diş Fırçalamak Orucu Bozar mı, Misvak Orucu Bozar mı?

Favorilerime
Ekle

Ramazanda sahur ile iftar arasında uzun süre aç kalındığından, ağızda kötü ve rahatsız edici kokular oluşur. Oruç tutan kişiler de bu kötü kokuyu gidermek için dişlerini fırçalamak ister. Tam da bu noktada devreye diş fırçalamak orucu bozar mı ya da misvak orucu bozar mı sorusu girer, kafalar karışır.

Ramazan ayı boyunca, açlık nedeni ile ağız kokusu problemi yaşayanların kafasını kurcalayan en büyük sorunlardan biri olan "Diş fırçalamak orucu bozar mı?" sorusunun yanıtını öğrenme zamanı şimdi. 

Buyurunuz, Diyanet'in cevabıyla diş fırçalamak orucu bozar mı tüm detaylarıyla öğrenelim.

İçindekiler

  • Misvak orucu bozar mı?

Misvak orucu bozar mı?

Ramazanda ağız ve diş sağlığı açısından akıllarda en çok oluşan sorulardan biri diş fırçalamanın ya da misvak kullanmanın orucu bozup bozmayacağı oluyor, Diyanet bu konuda da halkı bilgilendirmeyi ihmal etmiyor.

İslam dininin ilk doğduğu yıllarda diş fırçası olmadığından, dişler fırça yerine misvakla temizlenmişti. Hz. Muhammed de diş temizliğine büyük önem verdiğinden, oruçluyken misvak kullanmıştı. Halen günümüzde de bulunan misvakın, kuru veya yaş olmasında bir sakınca olmadığı gibi ıslatılmasında da bir sakınca yoktur. Dolayısıyla misvak oruç bozmaz.

  • Diş fırçalamak orucu bozar mı?

Diş Fırçalamak Orucu Bozar mı?

Diş fırçası da misvak görevi yaptığından, kuru veya ıslak fırça ile dişleri fırçalamak orucu bozmaz. Diş macunu da kullanılması uygundur, fakat diş macunu kullanmak boğaza kaçırmamak kaydıyla orucu bozmamaktadır. Çoğu zaman yutulabilme ihtimali olduğundan, diş macununu tedbiren kullanmamak daha iyidir. Ayrıca sert fırçalama yapmak diş etlerini kanatacağından orucu bozar.

Diyanet'in bu konuda verdiği cevap ise şöyle: "Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur."

  • Ramazanda diş fırçalama nasıl olmalı?

dis-macunu-dis-fircasi-aralik-2020

İlahiyatçılara göre, oruç tutan bir kişinin dişlerini fırçalarken macun kullanması doğru değildir. Diş etleri kanayabilir, kullandığınız macunun tadı boğazınızdan aşağı inebilir. Bu nedenle dikkat etmek gerekir. Ama en azından ağız kokunuzun azalması için, macun sürmeden hafif şekilde dişlerin fırçalanması uygundur. En uygun olanı ise iftardan sonra ve sahurdan önce dişlerin fırçalanmasıdır.

Genel olarak alimlerin düşüncesi; oruçlu iken ağız kokusunu önlemek için dişlerini fırçalamak isteyenlerin, diş macunu kullanmadan ve diş etlerini kanatmadan hafif şekilde dişlerini fırçalamasının uygun olduğu yönündedir. Ramazan ciddiyetine göre uygun düşen, iftardan sonra ve sahurdan önce dişlerin fırçalanmasıdır. Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş macunu ile diş fırçalamakla da oruç bozulmaz.

Bununla birlikte, diş macununun, misvak parçalarının veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulmaktadır. Su veya diş macunun boğaza kaçması ve yutulması halinde, oruç bozulacağından kaza etmek gerekir. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişler sahurdan önce ve iftardan sonra fırçalanmalıdır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

2

Namütenahi11 Nisan 2021 01:24
Esasen ne diş fırçalamak ne de gargara orucu bozmaz. Onlara ait tadın mideye inmesiyle oruç bozulur. Bu da genellikle zor kontrol edilebilir olduğundan ‘bozar’ hükmü verilmektedir. Dikkatli kullanılıp tatları mideye inmedikten sonra kullanılabilir.
Yanıtla
piszozo17 Haziran 2015 15:48
Kesinlikle katılmıyorum, 30 gün boyunca her bir yandan ağız kokusu mu duyacak insanlar. Rahat rahat fırçalayın bir şey olmaz. Ağız kokusunun gitmesi için dilin bile fırçalanması lazım da hadi o eksik kalsın, hadi gargara ve ip de eksik kalsın ama kimse dişini macunla rahat rahat fırçalamaktan korkmasın.
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?