Biz sofrada önce çorba içmeden yemeğe başlayamayan, bir tas çorba olmadan doymayan bir milletiz. O yüzden her evin mutfağında mutlaka bir tencere çorba kaynar, çorba kaseleri yemek masasında her zaman hazır olarak bekler.
Peki yemek kültürümüzün bu kadar ortasında yer alan, kışın soğuk havalarda şifa niyetine içilen, mikroplara kalkan olan o nefis çorbaların hakkını cidden verebiliyor muyuz?
Eğer evde çorba yaparken bu hataları yapıyorsanız aman diyelim, o lıkır lıkır içilecek çorbalara yazık etmeyelim.
Et, tavuk ya da sebze suyunu önceden hazırlamıyorsunuz
Şunu kabul edelim, bir çorbayı besleyici ve doyurucu yapan ve ona farklı bir lezzet katan normal su yerine sebze, et ,tavuk suyu kullanmaktır. Şimdi bunu bir tık daha yükseltiyor ve lezzetli bir çorba hazırlamanın en önemli püf noktasının çorba suyunu önceden hazır etmek olduğunu söylüyoruz. Bu yüzden onu hazırlamayı son dakikaya bırakmamalı ve ev yapımı suların (dana ise) ortalama 240-360 dakikada, sığır kemiklerinden ise ortalama 480-600 dakikada hazırlandığını unutmamalısınız.
Tencere ve kullandığınız kaşığı seçerken dikkat etmiyorsunuz
Çorba ne kadar başarılı olursa olsun seçtiğiniz tencere doğru değilse lezzetli bir çorba elde etmeniz mümkün değil. Zira seçtiğiniz tencere hem çorbanın rengine, kıvamına hem de lezzetine, tadına tuzuna etki eder. Bakır ya da çelik tencerelerde pişen çorbaların daha lezzetli olduğunu zaten hemen fark edeceksiniz. Diğer önemli bir noktaysa çorbayı karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanmak. Ağır ateşte tahta kaşıkla yavaş yavaş karıştırdığınız çorbalar daha nefis olacaktır, emin olun.
Tuzu fazla olan çorbaları döküyor, ziyan ediyorsunuz
Halbuki pişirirken tadına bakıp tuzu fazla olmuş çorbaları kurtarmanın çok kolay bir yolu var. Tek yapmanız gereken çorbanın soyulmuş bir iki dilim patatesi tencerenin içine atmak ve ardından patatesler pişip tuzu emdikten sonra, servisten önce tencereden çıkarmak. O kocaman tencereyi lavaboya döktüğünüz her güne yazık.
Yağı fazla kaçan çorbaları döküyor, ziyan ediyorsunuz
Nasıl tuzlu çorbayı kurtarmanın yolu varsa fazla yağlı olmuş ve misafir önüne çıkaramayacağınızı düşündüğünüz çorbaları kurtarmanın da pratik bir yolu var. İri bir marul yaprağını tencerenin içine bırakın, yağı emmesini bekleyin ve tencereden alın. İşte bu kadar basit.
Yoğurtlu terbiyeleri soğukken çorbaya ekliyor, kesilmesine neden oluyorsunuz
Süt ya da yoğurtlu çorbalarda karşılaşılan en büyük problemlerden biri çorbanın kesilmesi. Eğer çorba sıcakken üzerine yoğurtlu terbiyeyi soğuk bir şekilde eklerseniz kesilmesine de hazır olmalısınız. Bunun olmaması içinse çorbanın sıcaklığıyla aynı oranda ısıtılmış süt ya da sıcak suyla ılıştırılmış yoğurt eklemeniz gerek.
Çorbaları yüksek ateşte pişiriyorsunuz
Bir çorbanın lezzetli olmasının ön koşullarından biri onu kısık ateşte, yavaş yavaş pişirmek. Hemen olsun, hemen pişsin, akşam yemeğine yetişsin diye ocağın altını sonuna kadar açmak yapacağınız en büyük yanlışlardan biri. Zira çorba ateşte yavaş yavaş pişerken içindeki malzemeler birbiriyle daha uzun sürede özleşir ve lezzetin tamamının içinde kalmasını sağlar. Aksi takdirde lezzetsiz bir çorba elde edersiniz. Olmaz.
Sebzelerin renginin kararmasına sebep oluyorsunuz
Eğer sebze çorbası yapıyorsanız ve sebzeler pişerken kararıyorsa bunu da engellemenin bir yolu var. Çok az miktarda katacağınız sirke sebzelerin kararmasını engelleyecek, hem lezzetiyle hem de sunumuyla içinize sinen bir çorba yapmanızı sağlayacak.
Terbiyeyi bir anda, tek seferde döküyorsunuz
Terbiyenin dağılmasını istemiyorsanız çorbaya azar azar dökmelisiniz. Tek seferde, doğrudan döktüğünüz terbiye parçalara ayrılır ve kötü bir görünüme sahip olur.
Yorumlar
2