boza-nasil-icilir-shutter-one-cikan

Kıvamıyla Kışın En Sevilen İçeceği Olmayı Başaran Boza Nasıl Yapılır ve İçilir?

Favorilerime
Ekle

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte aklımıza düşen, adıyla, tadıyla hemen hepimizi çocukluğumuza götürüveren lezzetlerden biri boza. Şimdilerde sokaklardan gelen "Boozaaaa" seslerini pek duymuyor olsak da bozanın kalbimizdeki yeri de midemizdeki yeri de çok başka. Hadi gelin bugün ona hak ettiği değeri verelim, bozanın faydaları nelerdir, boza nasıl içilir, boza neyden yapılır gibi bozayla ilgili tüm bilinmesi gerekenleri öğrenelim.

Kendine has kıvamı, rengi ve tadıyla seveni de sevmeyeni de çok olan bozayı sevmeyenlere ise baştan söylemiş olalım: Onu yakından tanıyınca çok seveceksiniz! Halihazırda bir boza severseniz onunla ilgili bu öğrendikleriniz sizi çok mutlu edecek, temin ederiz.

Buyursunlar, karşınızda tüm yönleriyle kışın en sevilen içeceklerinden boza!

Boza nedir, boza neyden yapılır?

boza-nasil-yapilir-one-cikan

Boza, çoğunlukla bulgur, pirinç, darı, arpa, buğday, mısır ya da yulaf gibi malzemelerle hazırlanan, içine eklenen maya sayesinde kıvamını bulan, tatlı ya da ekşimsi (mayhoş) bir şekilde hazırlanan özel bir içecektir diyebiliriz. İçeriğinde bulunan ekonomik malzemeler sayesinde bütçe dostu içecekler arasında yer alan boza, genelde dışarıdan hazır olarak alınıp tüketilse de aslında doğru tarif ve biraz sabırla onu evde, ellerinizle hazırlamanız da mümkün. Evde yapabileceğiniz kolay ve nefis kıvamlı bir boza için ihtiyacınız olan malzemeleri ve nasıl yapabileceğinizi kısaca anlatalım hemen.

Boza için gerekli malzemeler:

  • 1,5 su bardağı bulgur
  • 2-2.5 litre su
  • 1-1,5 su bardağı şeker(Artırıp azaltabilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 2 yemek kaşığı toz şeker (Maya için kullanılacak)
  • 1 paket vanilya
  • Evde boza nasıl yapılır?

    Bulguru 1 litre kaynar suyla ıslatıp 1 gece bekletin. Ertesi gün bulgurların üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyip kısık ateşte kaynatın. Bulgurlar iyice yumuşayınca karışımı ocaktan alın ve el blenderından geçirin. Bu işlemi yaparken ara ara su ilave ederek kıvamını ayarlayın. Karışımı bir süzgeç ya da kevgirden geçirip tamamen pürüzsüz yapılı bir karışım elde edin ve bir köşede ılımaya bırakın. Küçük bir kaseye mayayı alın, üzerine yarım bardak ılık su ve 2 yemek kaşığı şeker ilave edip karıştırın ve mayanın aktifleşmesini sağlayın. Hazır olan mayayı ılıyan bulgurun içine karıştırarak ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp 1 gece daha bekletin. Ertesi gün iyice kıvamını bulmuş olan karışımın içine vanilya ve toz şekeri ekleyip güzelce karıştırın. Kıvamı hoşunuza gittiyse bu şekilde servis edin. Eğer çok koyu bir kıvam aldıysa azar azar su ilave ederek istediğiniz kıvamı yakalayın. Afiyet olsun.

    Daha detaylı tarif isteyenler buraya: Boza Nasıl Yapılır?

    Boza kaç kalori?

    boza-nasil-icilir-shutter-11

    Bozayı kısaca tanıdığımıza göre gelin şimdi de bozanın besin değerlerini öğrenelim, yediklerine dikkat edenlerin aklında oluşan o "Boza kaç kalori?" sorusunun yanıtını birlikte öğrenelim.

    1 su bardağı bozanın kalorisi yaklaşık 280 kcal'dır.

    Bozanın besin değerlerine gelince, bozanın içinde bolca karbonhidrat bulunuyor ne yazık ki. Pek yüz güldürmeyen bu özelliğinin yanı sıra besin değerleri bir hayli yüksek olan boza, düzenli ve dengeli bir şekilde tüketildiğinde vücudumuza potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, sodyum ve çinko gibi mineraller sağlıyor. A, B grubu ve E vitaminleri, tiamin ve niyasin gibi maddeler bakımından da zengin olduğu biliniyor.

    Boza nasıl içilir?

    boza-nasil-icilir-shutter-12

    Yoğun kıvamı ve kendine has aromasıyla boza, seveni de sevmeyeni de bir hayli fazla olan içeceklerimizden, doğruya doğru. Ama onunla bugüne dek yolu kesişmemiş olanlardansanız, "Boza sıcak mı içilir?" ya da "Çocukken içmiştim ama pek sevmemiştim" diyenlerdenseniz boza nasıl içilir öğrenmenin zamanı çoktan gelmiş demektir.

    Öncelikle kış içeceği olarak bilinmesine rağmen birçok kış içeceğinin aksine boza soğuk içilir. Bozanın servisinde en çok kullanılan malzemeler ise tarçın ve sarı leblebidir. Bozayı bardaklara pay ettikten sonra üzerine toz tarçın serpiştirebilir ve bütün haldeki sarı leblebilerden koyarak afiyetle tüketebilirsiniz. Dilerseniz sade olarak da gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz bozayı koyu kıvamı sebebiyle bardaktan içmek yerine bir bardak ya da kaseden kaşıklayarak da tüketebilirsiniz tabii, seçim sizin.

    Bozanın faydaları nelerdir?

    boza-nasil-icilir-shutter-13

    Bozanın içeriğini, neyden ve nasıl yapıldığını, nasıl içilebileceğini anlattığımıza göre sıra geldi bozanın faydalarına. Havalar soğumaya başlayınca karşınıza sıkça çıkmaya başlayan bozaları tüketerek aşağıdaki faydalarından yararlanabilirsiniz:

  • Boza öksürüğe iyi geliyor, bitmek bilmeyen öksürük krizlerine çözüm olabiliyor.
  • Balgam söktürücü bir etki oluşturuyor.
  • Sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına yardımcı oluyor.
  • Özellikle hazımsızlık sorununa iyi geliyor, hazmı kolaylaştırıyor.
  • İçindeki kalsiyumun da etkisiyle boza kemiklerin güçlenmesine destek oluyor.
  • Vücuda enerji veriyor.
  • Yorgunluk, sinir ve stresle baş etmemize yardımcı oluyor.
  • Cilt ve saç sağlığına iyi geliyor.
  • Böbreklerin sağlıkla çalışmasına destek oluyor.
  • Antioksidan etkileri sayesinde vücudu toksinlerden arındırıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
  • Anne sütünü arttırıcı etkiler oluşturduğu da biliniyor.
  • Çok önemli bir not: Boza çok faydası olan bir içecek olsa da düzenli olarak tüketmeye karar vermeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Özellikle diyabet ya da yüksek tansiyon gibi ciddi ya da kronik bir rahatsızlığınız varsa, düzenli olarak ilaç kullanıyor ya da perhiz uyguluyorsanız, alerjik bir bünyeniz varsa doktorunuza danışmadan tüketmemelisiniz.

    Boza, içeriğinde bolca şeker bulunduğundan mutlaka ölçülü olarak tüketilmelidir. Aşırı tüketiminde kan şekerinde dengesizliklerin oluşmasına, uzun vadede de kilo alımına, gaz, şişkinlik, bağırsak hareketlerinde dengesizlik gibi sorunların oluşmasına sebep olabilir, aman dikkat.

    Şu yazılarımıza da göz atmayı unutmayın:

    Bu Kış Daha Çok Boza İçmeniz İçin 8 Çok Geçerli Neden

    Adım Adım Evde Boza Nasıl Yapılır?

    Yoğun Kıvamı ve Faydalarıyla Kış Aylarının Vazgeçilmezi Bozanın Şaşırtıcı Tarihi

    Kış İksiri Bozanın Tarihi ve Bugüne Kadar Gelen Leziz Yolculuğu

    En Güzel Kıvamlı ve Lezzetli Bozaların İstanbul'daki 8 Nefis Adresi


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    3

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?