Bebekle anne arasındaki duygusal ve tensel bağın en kuvvetli olduğu anlar emzirme dönemlerini kapsar. Anne sütünün bebeğin sağlıklı gelişimine ve bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine olan tartışılmaz katkısı bir yana, söz konusu manevi bağın kurulması açısından da emzirme dönemi hassas bir süreci kapsar. Anne ve bebek üzerindeki etkileri dolayısıyla emzirme işini sonlandırmak çoğu zaman hem anne hem de bebek için zor bir karar haline dönüşebilir. Neticede, "bebeği sütten ne zaman kesmeli " ve "bebeği anne sütünden kesme yöntemleri nelerdir?" sorusu, emziren annelerin aklını en çok kurcalayan sorular arasında yer alır.
Bebeğin sütten kesilmeye hazır olduğu nasıl anlaşılır?
Uzmanların emzirme konusunda büyük oranda hemfikir oldukları nokta; bebeklerin ilk 6 ay boyunca, eğer mümkünse, yalnızca anne sütü ile beslenmeleri yönündedir. 6. aydan sonra bebek kademeli olarak ek gıda alımına başlar ve gün be gün normal bir yetişkinin beslenme biçimine doğru evrilir. Bebeği sütten kesmenin net bir zamanı yoktur. Bu tecrübe tamamen bebeğe özel olarak gelişir. Eğer bebeğiniz günlük alması gereken gıdaları alıyor ve gece uykularında herhangi bir sorun yaşamıyorsa emzirme süreci iki yaşına kadar uzatılabilir.
Emzirmeyi noktalamak için en doğru an, hem bebeğin hem de annenin buna en çok hazır oldukları andır. Yalnız bu dönemin, bebeğin ve annenin günlük hayatında ekstra stresli bir zamana denk gelmemesine özen göstermelisiniz. Örneğin bebeklerin diş çıkarma zamanları onlar için yeterince zorlu bir süreç olduğundan sütten kesme teşebbüsünün bu döneme rastlaması çocuğun üzerinde ekstra bir yük ve stres yaratacaktır.
Sütten kesmek için doğru zamanı belirlemek bir yana, sütten kesme yöntemi olarak da size ve bebeğinize uygun seçeneği bulmanız önemlidir. Yüzyıllar boyunca sütten kesmeyle ilgili farklı yöntemler denenmiş ve geliştirilmiştir. Uzman Psikolog (Aile ve Çocuk Gelişimi) Sinem Olcay'a göre bebeği sütten kesmek için temel olarak iki yöntem vardır: Azaltarak sütten kesme ve bir anda sütten kesme. Olcay'a göre önemli olan size ve bebeğinize en uygun olan seçeneği bulmaktır. Sonuçta hangi yolun kullanılacağı ve bu sürecin ne kadarlık bir zaman dilimine yayılacağı tamamen bebeğe ve onu en iyi anlayan anneye kalmıştır. Bebeğin kendini güvensiz ve huzursuz hissetmemesi, annenin onu emzirmemesini kendisine verilmiş bir ceza olarak algılamaması ya da annenin bu süreçten duygusal olarak olumsuz etkilenmemesi gibi faktörler göz önünde bulundurularak en doğru zaman ve yöntem bulunabilir.
Yorumlar
0