Faydaları saymakla bitmeyen doğal ürünlerden bal, bu kez de şerbet olup karşımıza çıkıyor, bize de bal şerbeti neye iyi gelir, bal şerbeti ne işe yarar, evde bal şerbeti nasıl yapılır, bal şerbetinin faydaları ve yan etkileri nelerdir keşfetmek düşüyor.
Sadece soğuk kış aylarında değil, dört mevsim içilebilen, soğuk algınlığının çok ötesinde birçok soruna iyi gelebilen bir lezzet o. Öyle ki pek çok şarkıcının, tiyatrocunun, kısacası sesiyle iş yapanların sahneye çıkmadan önce mutlaka bal şerbeti içtiği söyleniyor mesela.
Hadi gelin şimdi bal şerbeti nasıl yapılır, neye iyi gelir detaylarıyla öğrenelim.
İçindekiler
-
Bal şerbeti neye iyi gelir?

Son zamanlarda popülaritesi artan bal şerbeti ne işe yarar, bal şerbeti neye iyi gelir diye düşünenler için bal şerbetinin faydalarını sıralayarak hızlıca başlıyoruz:
- Bal şerbeti sindirim sistemini destekleyerek mideyi rahatlatıyor.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücudu koruyor.
- Aç karnına içildiğinde bağırsakların hareketlenmesine destek oluyor.
- Bu sayede kabızlık sorununu gidermeye yardımcı olabiliyor.
- Bal şerbeti vücuda enerji veriyor.
- Bu etkileri sayesinde metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye destek olabiliyor.
- Bal şerbeti üst solunum yolu enfeksiyonlarının belirtilerini de hafifletebiliyor.
- Öksürüğü yatıştırıyor.
- Öksürük sebebiyle boğazda oluşabilen tahrişlerin azalmasını sağlıyor.
- Boğaz ağrısını hafifletiyor ve ses tellerinin rahatlamasına yardımcı oluyor.
- Ölçülü şekilde tüketildiğinde kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığına destek oluyor.
- Beynin sağlıkla çalışmasına destek olarak odaklanmayı artırabiliyor.
- Yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlıyor.
- Bal şerbeti özellikle limonla hazırlanmış haliyle karaciğerin toksinlerden arınmasına yardımcı olabiliyor.
- Cilt sağlığı için gerekli olan kolajen üretiminin artmasını sağlıyor.
- Bal şerbeti, yine doğru şekilde tüketildiğinde mide duvarını koruyarak asit dengesini düzenlemeye destek olabiliyor.
- Kan şekerini dengede tutarak diyabet kontrolüne katkıda bulunabiliyor.
- Antioksidan etkileriyle bal şerbeti vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlıyor.
- Mevsimsel alerjilerin (polen alerjisi gibi) semptomlarını hafifletebiliyor. (Ancak bunun için öncesinde tabii ki mutlaka doktorunuza danışmanız gerekiyor.)
- Bunların yanında bal şerbeti göz sağlığını korumaya yardımcı vitaminleri de içeriyor.
- Ağız sağlığını da destekliyor, özellikle ağızda oluşan kötü kokunun azalmasını sağlıyor.
-
Bal şerbeti nasıl yapılır?

Bal şerbetinin faydalarını öğrenince onu hemen denemek istemiş olabilir, "Evde bal şerbeti nasıl yapılır?" diye düşünmeye başlamış olabilirsiniz. Bal şerbetini yapmanın 2 farklı yolu var. Bu 2 yöntemden size en uygun olanı seçip uygulayabilirsiniz.
-
Evde bal şerbeti nasıl hazırlanır?
1. yöntem: 1 su bardağı ılık suyun içine 1 tatlı kaşığı dolu dolu balı ilave edin. (Evinizde hangi bal çeşidi varsa onu kullanabilirsiniz ama genel olarak çiçek balı önerilir) Bal tamamen eriyene kadar güzelce karıştırın. Ardından içine limon sıkın ve ılık ya da soğuk olarak afiyetle için.
2. yöntem: Bir limonu halka halka dilimleyin (daha az kullanacaksanız yarım limon da kullanabilirsiniz) Temiz bir kavanoza 1 dilim limnonu koyun. Üzerine biraz bal ilave edin, ardından yeniden 1 dilim bal koyun. Bu işlemi limon dilimleri bitene kadar tekrar ettirin. Ardından kavanozun ağzını kapatıp 3 gün bekletin. 3 günün sonunda elde ettiğiniz limon aromalı balı kullanmaya başlayabilirsiniz. Yine yukarıdaki gibi 1 su bardağı ılık suyun içine 1 tatlı kaşığı ilave edip karıştırın ve için. İşte bu kadar.
-
Bal şerbeti nasıl tüketilir?

Bal şerbetini hazırlamanın yöntemlerini öğrendik, sıra geldi onu tüketmeden önce bilmeniz gereken diğer detaylara. Bal şerbeti nasıl tüketilir, bal şerbetinin zararları nelerdir, yan etkisi var mıdır diye düşünen herkes buraya:
- Bal şerbetinin genel olarak sabahları aç karnına içilmesi önerilir. (Herhangi bir sindirim sorununuz yoksa ve doktorunuz onaylıyorsa tabii ki)
- Balın besin değerlerini korumak ve zararlı hale gelmemesini sağlamak için yapımında kaynar su yerine mutlaka ılık su kullanılması gerekir.
- 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı bal yeterli olacaktır, fazla bal tüketimi kan şekerini hızlı yükseltebileceğinden ölçüleri aşmamanız gerekir.
- Bal şerbetinin aşırı tüketilmesi mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Bu nedenle asla aşırıya kaçılmamalıdır.
- Başta diyabet hastaları olmak üzere kronik rahatsızlığı olanların, düzenli ilaç kullananların doktorlarına danışmadan asla tüketmemeleri gerekir.
- Bal alerjisi olanlar başta olmak üzere alerjik bir bünyesi bulunanların ve farklı malzemelere alerjisi olanların da tüketmesi önerilmez tabii ki. (Alerjik bir bünyeniz varsa mutlaka doktorunuza danışın)
- 1 yaş altındaki bebekler başta olmak üzere bebeklere verilmesi önerilmediği gibi çocuklara da doktorlarına danışmadan verilmemesi gerekir, aklınızda bulunsun.
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.
Yorumlar
0