Mart ayıyla başlayan, polenlenmenin gerçekleşmesiyle birlikte hem bahar alerjisi hem de polen alerjisi diye anılan alerji türü, insana o güzel havaları zehir edebilecek tipten olabiliyor.
Alerjik bünyelerde sık sık hapşırma, kaşıntı, gözlerde sulanma ve kızarma şeklinde görülen bu hastalık için sizlere önerebileceğimiz yiyecek ve içecekler mevcut.
Bahar alerjisine iyi gelen yiyeceklerle daha hafif bir dönem geçirebilir, "Baharsa bahar, polen alerjisi bana işlemez!" diyebilirsiniz.
Önemli notumuz: Alerjik reaksiyonlar hastalarda farklı tepkimelere neden olabilir. Eğer alerjiniz varsa aşağıdaki meyve, sebze ya da içecekleri tüketmeden önce doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
İlk seçenek: Andız otu
Bahar alerjisine karşı ilk akla gelen tedavi yöntemi andız otundan hazırlanan çaydır. Sakinleştirici ve anti alerjik özelliği nedeniyle etkisi hızlıca görülebilir. Yüksek oranda tüketilmemek şartıyla andız çayını içebilirsiniz.
Andız otu çayı nasıl yapılır: 25 gram kurutulmuş andız otunu, kaynatılmış 1 litre suyun içine atın ve 10 dakika demleyin. Gün içinde farklı saatlerde için.
Çok basit: Papatya
Mide ağrılarına ve gribe iyi gelen papatyanın polen alerjisi konusunda da söyleyeceği şeyler var. Vücuttaki mikroorganizmaları güçlendirerek daha fazla bağışıklık sağlayan papatyayı çay olarak tüketebilirsiniz.
Papatya çayı nasıl hazırlanır: Bir fincanın içine 1 ya da 2 tatlı kaşığı papatya atın ve üzerine kaynamış su ekleyin. Demleme süresi bu narin bitki için 2 ya da 3 dakika.
Son zamanların gözdesi: Civanperçemi
Kadınlar için adeta bir kurtarıcı görevi gören, adet düzensizlikleriyle alakalı sorunları da yok eden civanperçemi, alerjik reaksiyonlar için de oldukça iddialı.
Civanperçemi çayı nasıl yapılır: Bir bardak kaynattığınız suyun içine çeyrek bardak kadar taze civanperçemi atın ve 5 dakika demleyin. Ardından afiyetle için.
Yemeği de olur: Isırgan otu
Çok fazla tercih edilmeyen ancak antibiyotik özelliğine sahip olan ısırgan otunu bahar alerjisine karşı dilerseniz yemek, dilerseniz çay şeklinde tüketebilirsiniz.
Isırgan otu çayı nasıl yapılır: Yarım demlik kaynattığınız suyun içine bir çay kaşığı kurutulmuş ısırgan otu atın ve 10 dakika boyunca demlemede bırakın.
Tabii ki meyve: Ananas
İyi bir C vitamini deposu olan ananas, içindeki enzimler ve proteinler sayesinde sindirimi hızlandırır. Ayrıca alerjik durumlarda da oldukça etkilir.
Her şeye deva: Okaliptus
Bu kez hazırlayacağınız bir çay değil, okaliptusle hazırlayacağınız bir gargara! Sinüzit ve bronşit gibi konularda da oldukça etkili olan okaliptus, gargara olarak hazırlandığında alerjik hastalıklara da yardımcı olabiliyor.
Okaliptus gargarası nasıl hazırlanır: 400 ml. su içine 2 çay kaşığı iyice öğütülmüş deniz tuzu ve çok ince kıyılmış okaliptus bitkisi. Hepsini karıştırın ve gargara olarak kullanın.
Bir bildiği var: Meyan kökü
Gribal ve alerjik enfeksiyonlarda oldukça yararlı olan meyan kökü, çayı yapıldığı takdirde size güç veren bir iksir gibi çalışacaktır. Daha rahat bir bahar geçirmeniz ve bahar alerjisini en aza indirmeniz mümkün.
Meyan kökü çayı nasıl hazırlanır: Rendelediğiniz meyan kökünden 1 çay kaşığı ayırın. Kaynattığınız bir kupa çayın içine atın. 8 dakika bekletin ve için.
Yorumlar
0