disaridan-ekmek-out-kendi-ekmegini-yapmak-in

Trend Raporu: Yemek Festivallerinden Chia Tohumuna 2016'nın In ve Out'ları

Favorilerime
Ekle

365 günü daha hep birlikte deviyoruz. 2016 denildiğinde ''Bol soslu ıslak hamburger gibi yıldı, ne güzel geçti'' diyemiyoruz. 2016'ı bir makarnaya benzetsek yanmış makarna, omlet olmaya çalışırken atanamamış yumurta olurdu. Duygularımızı bu yemekler ifade ederdi. Ama yine de güzel şeyler de yaşamıştık 2016'da.

Bunlar bir yana 2016 chia tohumunun yılı oldu. İnsanımız her hafta yeni bir yemek festivalinden check-in yaptı, Instagram detoks yapanların fotoğraflarıyla doldu, taştı. Yılın bitmesine sayılı günler kala neler yemiş, neler içmişiz, nerelere gidip, nelerden vazgeçmişiz hep birlikte hatırlayalım istedik. Yükselen trendlerin de hakkını verdik haliyle. Bunları görünce ''Aaa, evet. Bak, bunları hepimiz yaptık'' diyecek, bize katılacaksınız.

Geçtiğimiz yıllardaki trendleri merak edenleriniz varmış, onları da şu tarafa buyur ediyoruz; 2014'ün In ve Out'ları, 2015’in In ve Out’ları.

Bakalım bu yıl listeleri neler alt üst etmiş? En iyi okuyucu Oscar'ı ise çok tanıdık isimlere gitti. Onu en sona sakladık. Oscar törenimiz için ön sıradaki yerinizi ayarladık tabii, buyursunlar efendim.

Not: ''Yemek.com, bak şunlar gözünüzden kaçmış. Bence bu da olmalıydı'' dedikleriniz olacaktır elbet. Onlar içinde yorum kutucuğumuz emrinizde!

Kimse alınmasın ama: Baristalık out - Aşçılık in

Her sabah bizi üzerine güzel şekiller çizilmiş latte ile uyandıran baristalarımız, sizi şöyle ikinci sıraya buyur ediyoruz. Yerinizi yaptıkları şahane yemeklerle, tatlılarla midemizi de, kalbimizi de fetheden aşçılara veriyoruz.

Bu yıl insanımız gastronomiye daha çok ilgi duydu, mutfağa daha çok girdi. Yemek okullarına, workshop'lara gidip yeteneklerini ortaya çıkardı. İlham verdikleri anlar bile oldu. Sonuç olarak; mutfağa daha çok şef girdi, daha lezzetli yemekler çıktı.

Yılın ''kalbe giden yolu bulma'' Oscar'ı aşçılara gidiyor. ?

Samimiyet kazandı: Brunch'lar out - Serpme kahvaltı in

Günün ortasında uyanıp, saatlerimizi yemeğe vererek günü hiç ediyorduk sevgili dostlar. Sıcacık ekmeğin, sucuklu yumurtanın tadını ne öğle yemeği olan, ne kahvaltı olan brunch'lara bırakmıştık. Neyse ki bu gidişata bir dur dedik. Bu yıl masamızı donattık, serpme kahvaltılarımızı yeniden trend yaptık. Kahvaltı gibi kahvaltılar ettik sabahları. Bir kuş sütümüz eksikti.

Bu gurur hepimizin! Yılın en samimi lezzeti Oscar'ı serpme kahvaltının oluyor.

Emek şov: Dışarıdan ekmek almak out – Kendi ekmeğini yapmak in

Fırından yeni çıkmış ekmeğin tadını hiçbir şeye değişmezdik bir zamanlar. Ta ki kendi ekmeğimizi kendimiz yapmaya başlayana kadar. Biz bu yıl fırınlarımızı ulvi bir görev için yaktık. Kendi ekmeğimizin hamurunu yoğurduk. İçinde ne olduğunu bildiğimiz mis kokulu güzellikler pişirdik. Hatta ekmek tarifleri çıkardık bir sürü.

Hem ''Ekmeği de ben yaptım'' demek de çok havalı! Yılın emeğe saygı Oscar'ı kendi ekmeğini kendi yapanlara.

Tahtını kimselere vermedi: Klasik ekmekler out – Ekşi mayalı ekmekler in

Son birkaç yıldır bu Oscar'ı gururla taşıyor ekşi mayalı ekmek. Bu yılda kendi ekmeğimizi kendimiz yaptığımız gibi, ekşi mayamızı da kendimiz hazırladık. Ondan muhteşem ekşi mayalı ekmekler hazırladık. Yapamadığımız durumlarda da en iyi yapan mekanların peşine düştük ya da market raflarında, fırınlarda gözlerimiz ekşi mayalı ekmekleri aradı.

Her diliminde şahanelik var senin. Başımızın tacısın yine. Yılın en geleneksel olma Oscar'ı biricik ekşi mayalı ekmeğimize gidiyor.

Ev kira, semt bizim: Balat out - Yeldeğirmeni in

Geçen sene her sokağını karış karış gezdiğimiz Balat, bu sene birinciliği Kadıköy'ün gizli hazinesi Yeldeğirmeni ve sokaklarına bırakıyor. Her köşe başında karşımıza çıkan muralları, şirin mi şirin mekanları, sıcacık insanıyla samimiyeti bulduk bu sokaklarda. Evimizin sıcaklığını bize yeniden yaşattı her adımımızda. ''Ev kira ama semt bizim'' dedirtti.

Yılın en sanatçı ruhlu olma Oscar'ı Yeldeğirmeni ve sokaklarının oluyor.

Çok İtalyan gördük sizi: Hazır makarnalar out - Taze makarnalar in

Dedik ya, bu yıl mutfağa çok daha fazla girdik diye. Alın size bir kanıt daha. Tazecik makarnalar yaptık. Hatta onları tatlandırmak için makarna soslarını ve püf noktalarını öğrendik. Yeter mi? Yetmez! Pişirirken dikkat etmemiz gerekenleri de koyduk cebimize.

Mutfağı gerçek bir İtalyan lokantasına çevirdik. Bellissima! ?

Yılın en lezzetli olma Oscar'ı da tazecik makarnaların.

Halk, midesini seçti: Müzik festivalleri out – Yemek festivalleri in

Sabahlara kadar dans ettiğimiz, şarkılara bağıra bağıra eşlik ettiğimiz konserler, müzik festivalleri bu yıl yerini lezzete bıraktı. Tamam yine müzik festivallerine uğradık ama yemek festivallerinden tabiri caizse çıkmadık. Kahve festivali, makarna festivali, sokak lezzetleri festivali derken kendimizi her hafta bir festivalde bulur olduk.

Şehir nüfusunun yarısı oraya gelmiş gibi kalabalıkları, uzun kuyrukları, karmaşası, eksiklikleri çok olsa da biz onların gelişeceğine eminiz.

Yılın kilo aldırma Oscar'ı yemek festivallerine gidiyor.

Hiç almayayım canım: ''Diyet yapıyorum'' demek out - ''Detoks yapıyorum'' demek in

Her yıl kilolarımıza kafayı takıp, istisnasız her pazartesi başladığımız diyetlerimiz vardı bizim. Su içsek yarıyor, ekmeği kessek dahi çilemiz bitmiyordu. Her on kişiden sekizi diyetteydi. Sıkılmıştık bu kelimeden. Bu yıl diyet değil, detoks yaptık.

''Detokstayım canım, hiç almayayım'' dedik. ;)

Fazla kilolara savaş açma Oscar'ı detoks yapanların oluyor.

Bir ıspanak suyu versene oradan: Meyve suları out - Cold press sular in

Tanıdık değil mi bu cam şişeler? Detoks yapmak yetmedi bu yıl bize. Limonatamızın yerine, taze sıkılmış portakal suyunun yerine cold press tekniğiyle sıkılan sebze ve meyve suları aldı. Kimisi çok sağlıklı buldu, kimisi pek sevmedi. Ama yine de çok tüketildiler.

Yılın rengarenk olma Oscar'ı bu arkadaşların.

Özlemiştik seni: Kruvasan out - Pişi in

Geçtiğimiz yıl neredeyse sabah, öğle, akşam yiyorduk kruvasanı. Çikolatalısı, peynirlisi, reçellisi... Çok benimsemiştik kendisini. Fakat bu yıl güzeller güzeli Fransız lezzetini içimizden bir şeye değiştik. Yeniden sofralarımıza, aramıza hoş geldin diyor, ödülünü vermek üzere kızarmış pişileri sahneye alıyoruz.

En güzel kahvaltılık Oscar'ı bu yıl senin.

Kinoa out - Chia tohumu in

Bulgur tadında bir tat girdi geçtiğimiz yıl hayatımıza. Salatasından, tatlısına her şeyini yedik. Az seveni, asla eksik etmeyini derken geçen yılın yükselen trendlerinden oldu kinoa. Sonra bir tohumla tanıştık. Chia tohumu, kinoyı tahtından etti.

Üstelik chia puding'in pratikliği de çok sevildi.

Uzaklardan gelen güzel yabancı Oscar'ı chia tohumunun.

Farklılık sevenler için geliyor: Workshop cafeleri out - Konseptli cafeler in

Workshop'ları, alışverişi bol mekanlar, yerini bu yıl farklı konseptlerdeki cafelere bıraktı. Hayvan dostu mekanlar mı dersiniz, sadece glutensiz ürünler yapanlar mı dersiniz kendilerine has konseptleriyle birçok mekan açıldı. 2017'de daha çok patlayacak bu trend. Şimdiden bilginiz olsun.

''Farklısın, tarzsın'' Oscar'ı konsept cafelere gidiyor.

Tarafını seç, yemeye başla: Klasik sandviçler out - Gurme sandviçleri in

Beyaz peynir, salatalık, domates, ekmek... Bu malzemelerden hazırlayıp, senelerdir afiyetle mideye indirdiğimiz sandviçlerin karizması sarsıldı bu yıl. Farklı soslarıyla, farklı malzemeleriyle, artizan ekmekleriyle gurme sandviçler kaptı birinciliği.

Yetmedi. Meg, Palivor Çiftliği, Juno gibi restoranlar menülerini gurme sandviçler ekleyip, paket halinde ayağınıza kadar getirdi.

Gurmelik Oscar'ı bu sandviçlerimize gitti.

İyisiyle, kötüsüyle bir yılı daha sonlardık hep birlikte. Bunlar seneye göreceğiniz trendlerin de fragmanı aslında.

Yaptığınız şahane yorumlarla, hep yanımızda oluşunuzla yılın en iyi okurları Oscar'ını da Yemek.com okuyucularına veriyoruz. İyi ki varsınız, seneye yine Oscar'ları birlikte dağıtalım, olur mu? ??


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?