Tereyağı nasıl saklanır?

Bize Hep Yanlış Öğrettiler: Tereyağı Aslında Nerede ve Nasıl Saklanmalı?

Favorilerime
Ekle

Sıcacık ekmeklerin kadim dostu, pilavın onsuz çok eksik kaldığı, yumuşacık keklerin, kıyır kıyır kurabiyelerin lezzet sırrı tereyağı. Mis gibi süt kokan bu lezzet, mutfaktaki en önemli lezzet ve kıvam sırrının başında geliyor. Eskilerin yayık yöntemiyle evde tazecik olarak elde ettiği tereyağı, bugün market raflarında, bakkallarda göz kırpıyor bize. Ancak nasıl saklanacağı konusunda ciddi fikir ayrılıkları mevcut. Tereyağı nasıl saklanır, tereyağı dışarıda bozulur mu ya da tereyağı dolapta bozulur mu? Gelin tüm bu soruların tanıtlarını öğrenelim bugün.

Tereyağ buzlukta saklanır mı, tereyağı buzlukta ne kadar saklanır, tereyağ buzlukta nasıl saklanır ya da sade yağ nasıl saklanır, eritilmiş tereyağı nasıl saklanır gibi sorular sizin de aklınızı kurcalıyorsa doğru yerdesiniz.

Tüm sorularınızın cevabı burada, önden buyurun.

İçindekiler

  • Tereyağı nasıl saklanır?

Sıvı Kremadan Ev Yapımı Tereyağı Tarifi

Sıvı Kremadan Ev Yapımı Tereyağı Tarifi

Peynir, yoğurt, kefir gibi süt ve süt ürünlerini marketten, bakkaldan aldığımızda ilk yaptığımız şey onları buzdolabına koymak ve bozulmaması adına belli bir ısıda muhafaza etmek oluyor. Bu konuda hiç ''Acaba onları nasıl saklasam?'' gibi bir sorumuz olmuyor. Ancak süt bazlı bir ürün olan tereyağının durumu diğerlerinden oldukça farklı.

Tereyağını sütün kaymağının yoğunlaşmış hali olarak adlandırılabiliriz. Büyük çoğunluğu da sudan oluşuyor. Bu nedenle yapı bakımından diğer süt ve süt ürünlerinden ayrılıyor. Genellikle pastörize edilmiş sütten yapıldığı için de bakteri oluşumu diğer süt ve süt ürünlerinden daha az oluyor.

Her ne kadar bakteri oluşumu diğer ürünlere göre daha az olsa da uygun koşullar sağlanmadığı müddetçe de bakteri oluşturma ve bozulma ihtimali yüksek oluyor. Hal böyle olunca lezzetini kaybetmemesi ve uzun süre tazeliğini koruması için birkaç farklı yöntem kullanılıyor. İlk yöntem tereyağını buzdolabında saklamak.

  • Tereyağı buzdolabında nasıl saklanır?

Tereyağı buzdolabında nasıl saklanır?

Kapalı kutuların ya da paketlerin içinde tereyağını buzdolabının yan rafında saklayanlarımız oldukça fazla. Marketlerde de buzdolabı ısısından bir tık daha düşük ısılarda tereyağlarının muhafaza edildiği düşünüldüğünde bu süreç oldukça mantıklı geliyor. Ancak tereyağını gerçekten buzdolabında saklamak ne kadar doğru?

Buzdolaplarının genel ısısı 0 ila 4 derece arasında değişir. Bu ısıda tereyağları uygun koşullar sağlandığı müddetçe 1 aya kadar ilk günkü kadar taze bir biçimde dayanabilir. Uygun koşullardan kasıt ise kesinlikle hava almayan bir kabın içinde, mümkünse paketli bir biçimde ve sabit bir ısıda muhafaza etmek. Paketi açık kalırsa, kapağından içeriye hava girme bir durum gerçekleşirse 8-9 gün içerisinde tereyağınızın rengi koyulaşacak, tadı bozulacak ve hemen akabinde kullanılamayacak duruma gelecektir. Bu süreç hazır alacağınız tereyağları için geçerli.

Ev yapımı bir tereyağını saklayacaksanız yine uygun koşulları sağlayarak saklamaya özen gösterin. Ancak taze tereyağı, hazır tereyağlarına göre katkısız oldukları için daha narin bir yapıdadır. Bu yüzden daha kısa sürede tüketmeye özen gösterin.

  • Tereyağı dondurucuda nasıl saklanır?

Tereyağı nasıl saklanır?

Tereyağını çok uzun süre sağlıklı bir şekilde saklamak ve lezzetini korumak adına yapılabilecek en doğru yöntem ise dondurucu da saklamak. Genellikle -18 derecede, uygun koşullar sağlandığı müddetçe 3-6 ay arasında değişen sürelerde, hatta bazı tereyağları 1 yıla kadar sağlam kalabiliyor. Bu yöntemle tereyağı saklamak istiyorsanız elinizdeki tereyağını önce küp küp doğrayın. Ardından buzdolabı poşeti, kilitli poşet ya da hava almayacak şekilde kapların içine yerleştirerek saklamaya özen gösterin. Aksi takdirde her seferinde kullanacağınızdan çok tereyağını oda sıcaklığına getirip yeniden dondurarak bakterilerin üremesi için uygun ortamı sağlamış olursunuz.

  • Tereyağı oda sıcaklığında nasıl saklanır?

Tereyağı nasıl saklanır?

Aklınızın bir köşesinde durması gereken bir diğer yöntemde çok az bilinse de tuzlayarak yani salamura ederek tereyağı saklamak. Tereyağlarınızı küp küp kesip tuzla kaplayıp ağız kısmı hava almayacak bir kavanozun içinde uzunca süre küflenmeden saklayabilirsiniz. Ancak bu durum tereyağının tadını farklılaştırabilir.

  • Sade yağ nasıl saklanır?

Tereyağı nasıl saklanır?

Bir diğer yöntem ise tereyağını sade yağa çevirerek saklamak. Kaybolmaya yüz tutan ancak Anadolu'da birçok insanın hala yaptığı sade yağ, tereyağının en saf hali. Bu haldeki tereyağı çok uzun süre dayanabiliyor ve yemeklere muhteşem bir lezzet veriyor. Tereyağının kaynatılarak üzerindeki tortuları alınıp daha konsantre hale geldikten sonra saklanması sürecine dayanan sade yağ, yaklaşık 3-6 ay kadar dayanabiliyor. Bu yağın en büyük özelliği serin ve kuru bir yerde saklanıyor olması. Sade yağı buzdolabında saklamamaya özen gösterin. Bizden söylemesi.

Sade yağ tarifimiz için buradan buyurun: Sade yağ tarifi

Tüm bilinmeyenleri ise burada sizi bekliyor: Mutfakta Sihirli Değneğin Olsa Onu Yapardın: Sade Yağ Nedir, Nasıl Yapılır?

  • Tereyağı, oda sıcaklığına nasıl getirilir?

Tereyağı nasıl saklanır?

Buzlukta ya da buzdolabında muhafaza ettiğiniz tereyağını kullanıma hazır hale getirmek için oda sıcaklığına getirmeniz gerekebilir. Bazı tariflerde özellikle soğuk tereyağı kullanılması önerilse de birçok tarifte tereyağı oda sıcaklığında tüketiliyor. Tıpkı et çözdürürken olduğu gibi tereyağını çözdürürken de bakteri oluşumunu engellemek adına dikkatli bir biçimde oda sıcaklığına getirmek şart.

Şöyle ki donuk vaziyetteki tereyağlarınızı buzdolabına indirerek sağlıklı bir biçimde formlarının değişmesini sağlayabilirsiniz. Ardından birkaç dakika oda sıcaklığında doğrudan ışık almayan bir ortamda bekleterek oda sıcaklığına getirebilirsiniz.

Buzdolabında sakladığınız tereyağını ise yine doğrudan ışık almayan bir ortamda, çok yüksek sıcaklıklara maruz bırakmadan kısa bir süre bekletmeniz yeterli. Bu işlemin sonunda dilediğiniz kıvama gelecektir. Her iki oda sıcaklığına getirme sürecinde tereyağının doğrudan hava ile temas etmemesine de özen gösterin.

Bu yöntemler sayesinde tereyağınızı ilk günkü tazeliğinde ve lezzetinde, uzun süre gönül rahatlığıyla tüketmeniz mümkün.

Kaynaklar: journalofdairyscience, thekitchn, sciencedirect


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

2

Bilge Öktem5 Ekim 2019 11:14
"Buzdolaplarının genel ısısı 0 ila 4 derece arasında değişir. " Isı değil, sıcaklık. Isı dereceyle ölçülmez. Sıcaklık yerine hep ısı kullanmışsınız.
Yanıtla
Cemre Özgüzel 7 Ekim 2019 17:57
Yanıtla
Dikkatiniz için çok teşekkür ederiz hemen güncelliyoruz. :)

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?